ΜΕ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Γλυκό από αυγό και ελαιόλαδο, από τη Λισαβόνα

Φωτογραφία: Andrew Montgomery.
Φωτογραφία: Andrew Montgomery.

Αυτό το γλυκό μοιάζει με σουφλέ που δεν έχει φουσκώσει και φτιάχνεται μόνο από αυγά, ζάχαρη, λίγο αλεύρι και παρθένο ελαιόλαδο. 

Ονομάζεται pão de ló και η συγκεκριμένη συνταγή είναι του Nuno Mendes από την Taberna do Mercado του Λονδίνου. Ο Mendes ενθαρρύνει τους πελάτες του να βουτούν με τα κουτάλια τους κατευθείαν στη λαδόκολλα.

Για 4 άτομα (για παραπάνω άτομα, πολλαπλασιάστε τις δόσεις):

  • 100 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 4 ολόκληρα αυγά + 1 κρόκος
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • Για το σερβίρισμα: 3 κ. σ. ελαιόλαδο, νιφάδες θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C. Λαδώστε ένα στρογγυλό ταψάκι 20 εκ. και απλώστε πάνω του λαδόκολλα. 
  • Σε ένα μπολ βάλτε τη ζάχαρη, τα αυγά και τον κρόκο και χτυπήστε τα με ένα μίξερ χειρός για 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα αέρινο μείγμα. 
  • Απαλά ρίξτε από πάνω το ελαιόλαδο και το αλεύρι. Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψάκι. 
  • Ψήστε για 8 λεπτά, ή μέχρι το κέικ να δέσει, αλλά είναι ελαφρώς νερουλό στο κέντρο. 
  • Αφήστε το γλυκό το να σταθεί για 1–2 ώρες ώστε να δημιουργηθεί από πάνω κρούστα. 
  • Ραντίστε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και πασπαλίστε με θαλασσινό αλάτι. 
  • Καταναλώνεται σε θερμοκρασία δωματίου. 

Από το βιβλίο Lisboeta: Recipes from Portugal’s City of Light του Nuno Mendes, εκδ. Bloomsbury.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.