Ο Τραμπ απειλεί με επιβολή νέων δασμών σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 267 δισ. δολαρίων - iefimerida.gr

Ο Τραμπ απειλεί με επιβολή νέων δασμών σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 267 δισ. δολαρίων

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι έχει έτοιμο νέο πακέτο δασμών που θα καλύπτει σχεδόν όλα τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά προϊόντα.

Μια δέσμη δασμών ύψους 200 δισ. δολαρίων ετοιμάζεται να επιβληθεί και αν υλοποιήσει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος και την τελευταία απειλή του για πρόσθετους δασμούς 267 δισ. δολαρίων τότε ο εμπορικός πόλεμος με το Πεκίνο θα κλιμακωθεί επικίνδυνα.

Οικονομολόγοι και επενδυτές ανησυχούν ότι η κόντρα της αμερικανικής κυβέρνησης με το Πεκίνο θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό την παγκόσμια οικονομία καθώς η Κίνα έχει απειλήσει με αντίποινα, που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν και την ανάληψη δράσης κατά αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούντα στα εδάφη της.

Ο Τραμπ ζητεί από το Πεκίνο να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στην οικονομική και εμπορική του πολιτική και όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφοςAirForce One τηρεί «σκληρή στάση έναντι της Κίνας γιατί πρέπει».

«Τα 200 δισ. δολάρια που συζητούμε μπορεί να επιβληθούν πολύ σύντομα ανάλογα με το τι θα πράξουν. Σ’ έναν ορισμένο βαθμό εξαρτάται από την Κίνα. Και δεν χαίρομαι που το λέω αυτό, αλλά πίσω απ’ αυτό [το πακέτο δασμών] είναι έτοιμα να επιβληθούν άλλα 267 δισ δολάρια σύντομα, αν το θελήσω. Αυτό αλλάζει ολοκληρωτικά την εξίσωση», τόνισε.

Την ίδια ώρα η Apple προειδοποιούσε ότι λόγω του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου θα αυξηθεί η τιμή προϊόντων της που κατασκευάζονται στην Κίνα, όπως το Apple Watch, αν ο Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή των δασμών των 200 δισ δολαρίων. Και δεν είναι η μόνη αμερικανική εταιρεία που ανησυχεί. Κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ, όπως οι Cisco Systems και Hewlett Packard, καθώς και αρκετοί όμιλοι λιανικής προειδοποίησαν χθες για το πλήγμα που θα δεχθούν οι καταναλωτές, αλλά και οι εταιρείες, που βρίσκονται στο στόχαστρο των αντιποίνων και κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να αναθεωρήσει τα σχέδιά του.

Mετά τις νέες απειλές του Τραμπ οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος με τον βιομηχανικό Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,3% και τον ευρύτερο S&P να σημειώνει πτώση 0,2%.

Μετά την Κίνα στο στόχαστρο του Τραμπ και η Ιαπωνία

Αλλά στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου έχει μπει και η Ιαπωνία. Όπως ο ίδιος δήλωσε Ουάσιγκτον και Τόκιο έχουν αρχίσει συνομιλίες για το διμερές εμπόριο, σημειώνοντας ότι η Ιαπωνία «γνωρίζει πως θα είναι μεγάλο πρόβλημα» εάν δεν μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία, πριν γνωστοποιήσει πως και η Ινδία έχει επίσης ζητήσει να αρχίσουν διμερείς διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία.

«Το ξεκινάμε αυτό», δήλωσε ο Τραμπ. «Στην πραγματικότητα, η Ιαπωνία μας το ζήτησε (...) Ήρθαν (σ.σ. ιάπωνες αξιωματούχοι) την περασμένη εβδομάδα».

«Αν δεν κλείσουμε συμφωνία με την Ιαπωνία, η Ιαπωνία ξέρει ότι θα έχει μεγάλο πρόβλημα», πρόσθεσε.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Σιου Φολς, στη Νότια Ντακότα, ο Τραμπ είπε ότι «η Ινδία μας τηλεφώνησε τις προάλλες. Είπαν (σ.σ. οι ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι) ότι θέλουν να αρχίσουμε να φτιάχνουμε μια εμπορική συμφωνία. Για πρώτη φορά».

«Δεν το συζήταγαν καν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ήταν πολύ ικανοποιημένοι με το πώς είχαν τα πράγματα», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ήδη συγκρούστηκε με την Κίνα, το Μεξικό, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους όσον αφορά τα ζητήματα που άπτονται του εμπορίου, εκδήλωσε πρόσφατα τη δυσαρέσκειά του για το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Ιαπωνία, ωστόσο δεν έχει προβάλλει κάποια συγκεκριμένη απαίτηση προς το Τόκιο προκειμένου να διορθωθεί αυτή η ανισορροπία.

Όμως, την Πέμπτη, ο Τραμπ φέρεται να είπε σε έναν σχολιογράφο της εφημερίδας The Wall Street Journal πως ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο εμπόριο με την Ιαπωνία, ωθώντας σε πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γεν. Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι ο Τραμπ επιθυμεί μια δικαιότερη εμπορική σχέση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ ΗΠΑ Κίνα δασμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ