Ανω-κάτω ο Λευκός Οίκος: Ψάχνουν τον «προδότη» συνεργάτη του Τραμπ -Γιατί υποψιάζονται τον Πενς - iefimerida.gr

Ανω-κάτω ο Λευκός Οίκος: Ψάχνουν τον «προδότη» συνεργάτη του Τραμπ -Γιατί υποψιάζονται τον Πενς

O Nτόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κυνήγι στον Λευκό Οίκο για τον εντοπισμό του υψηλόβαθμου στελέχους που έκανε τη διαρροή άρχισε μόλις oι New York Times δημοσιοποίησαν το ανώνυμο κείμενο-βόμβα που κάνει λόγο για «ομάδα αντίστασης» κατά του Τραμπ.

Στο σχόλιο, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου περιγράφει τους συναδέλφους του να εργάζονται προκειμένου να περιορίσουν έναν απερίσκεπτο κι ανήθικο πρόεδρο, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, εξετάζουν συνταγματικά μέτρα, ώστε να τον απομακρύνουν από το Οβάλ Γραφείο.

Τα σύννεφα πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο πάνω από το Λευκό Οίκο το τελευταίο διάστημα (Φωτογραφία: ΑΡ)

Περισσότερο από κάθε προηγούμενο επεισόδιο άσκησης κριτικής στον πρόεδρο Τραμπ, το τελευταίο άρθρο γνώμης σηματοδοτεί μία αλλαγή από την συνήθη κατάσταση εσωτερικού χάους στον Λευκό Οίκο, προς μία συντονισμένη προσπάθεια εξέγερσης κατά του αρχιστράτηγου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, από τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του.

Ένας πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως «μία περίοδο ανοιχτής άσκησης κριτικής στον πρόεδρο».

Αναλύοντας τη γλώσσα του κειμένου τα νυν στελέχη του Λευκού Οίκου , ξεκίνησαν αμέσως την προσπάθεια εντοπισμού των πιθανών συγγραφέων του άρθρου, ή τουλάχιστον του τμήματος όπου εργάζεται αντανακλώντας το παλαιότερο κλίμα εσωτερικής διάβρωσης και διαρροής πληροφοριών, που χαρακτήρισε το πρώτο διάστημα άσκησης της προεδρίας από τον Τραμπ.

«Το πρόβλημα για τον πρόεδρο είναι ότι μπορεί να είναι πολλοί» οι συντάκτες, δήλωσε στην Washington Post στέλεχος της κυβέρνησης. «Δεν μπορείς να καταλήξεις σε ένα άτομο. Όλοι προσπαθούν, αλλά είναι αδύνατο».

Είναι ο αντιπρόεδρος Πενς ο συντάκτης του ανώνυμου κειμένου;

Ανω-κάτω ο Λευκός Οίκος: Ψάχνουν τον «προδότη» συνεργάτη του Τραμπ -Γιατί υποψιάζονται τον Πενς | iefimerida.gr 1

Ορισμένοι σχολιαστές στο Διαδίκτυο στηριζόμενοι σε μία μόνον λέξη του κειμένου θεωρούν ότι ο συντάκτης του μπορεί να είναι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο ανώνυμος συγγραφέας πλέκει το εγκώμιο του προσφάτως εκλιπόντος γερουσιαστή της Αριζόνα και σφοδρού πολέμιου της πολιτικής Τραμπ, Τζον Μακέιν, χαρακτηρίζοντάς τον «πολικό αστέρα (lodestar) για την αποκατάσταση της τιμής στο δημόσιο βίο και τον εθνικό διάλογο».

Η λέξη lodestar -που σημαίνει «αστέρι που οδηγεί» ή πρόσωπο «που λειτουργεί ως έμπνευση, πρότυπο»- είναι ασυνήθιστη, αλλά ο Πενς τη χρησιμοποιεί αρκετά συχνά.

Αν και ηχεί ως θεωρία συνωμοσίας, ο γνωστός στις ΗΠΑ παραγωγός ήχου Νταν Μπλουμ επιμένει ότι όντως ο Πενς είναι ο μυστηριώδης «προδότης» του Τραμπ. Σημειώνει ότι ο Πενς χρησιμοποιεί τη λέξη lodestar τουλάχιστον εδώ και 17 χρόνια κι ότι οι New York Times περιγράφουν τον συντάκτη του κειμένου ως «ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ, η ταυτότητα του οποίου μας είναι γνωστή και του οποίου η θέση θα κινδύνευε αν αποκαλυπτόταν». Αν και ο Πενς είναι ίσως ο μόνος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που δεν μπορεί να αποπέμψει ο Τραμπ, ο Μπλουμ υποστηρίζει ότι οι προεδρικές φιλοδοξίες του αντιπροέδρου θα βλάπτονταν ανεπανόρθωτα αν επιβεβαιωνόταν ότι αυτός έγραψε το λίβελο κατά του νυν ενοίκου του Οβάλ Γραφείου.

Τα κενά στη θεωρία για τον Πενς

Ανω-κάτω ο Λευκός Οίκος: Ψάχνουν τον «προδότη» συνεργάτη του Τραμπ -Γιατί υποψιάζονται τον Πενς | iefimerida.gr 2

Αμερικανικά ΜΜΕ σημειώνουν, πάντως, ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις διαρροών αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου που μίλησαν ανώνυμα στον Τύπο παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποιούν λέξεις ή φράσεις που είναι συνήθεις στα χείλη άλλων μελών της κυβέρνησης Τραμπ για να θολώσουν τα νερά. Τονίζουν δε ότι ο Πενς πλέκει -τουλάχιστον δημοσίως – με κάθε ευκαιρία το εγκώμιο του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Από την άλλη τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί προς το παρόν. Κι ίσως το ανυπόγραφο άρθρο να εξυπηρετεί τυχόν σχέδια του Πενς για την προεδρία. Άλλωστε ένας πρώην συμμαθητής του στο κολέγιο,ο Σκοτ Ρους, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα στο CNN ότι ο νυν αντιπρόεδρος του είχε εξομολογηθεί κάποτε ότι «ο Θεός του είπε ότι θα γίνει Πρόεδρος»...

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς (Φωτογραφία: ΑΡ)
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ