Κορέα: Νέα συνάντηση Κιμ – Μουν εντός του μήνα - iefimerida.gr

Κορέα: Νέα συνάντηση Κιμ – Μουν εντός του μήνα

Oι ηγέτες Βόρειας και Νότιας Κορέας ετοιμάζονται για το τρίτο φετινό τους τετ-α-τετ (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε τροχιά προσέγγισης παραμένουν Πιονγιάνγκ και Σεούλ με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο να ετοιμάζεται να συναντηθεί για τρίτη φορά με τον Κιμ Γιονγκ Ουν – την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της Β. Κορέας με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση έχουν «κολλήσει».

Οι δύο χώρες της κορεατικές χερσονήσου συμφώνησαν να διεξαχθούν νέες συνομιλίες των ηγετών τους, Μουν Τζάε Ιν και Κιμ στην Πιονγιάνγκ από τη 18η ως την 20ή Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξεταστεί η λήψη «πρακτικών μέτρων» ώστε να γίνει πραγματικότητα η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας «επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου και εξέφρασε την προθυμία του να υπάρξει στενή συνεργασία με τη Νότια Κορέα και με τις ΗΠΑ για αυτό, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Κυανού Οίκου Τσανγκ Λι Ουνγκ έπειτα από συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγιάνγκ.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας έστειλε τον Τσανγκ και άλλους στενούς συνεργάτες του στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας προκειμένου να οριστεί ο χρόνος και η ατζέντα της τρίτης διακορεατικής συνόδου κορυφής φέτος και να αρθούν τα εμπόδια που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις συνομιλίες της Πιονγκγιάνγκ με την Ουάσινγκτον για τον τερματισμό των βορειοκορεάτικων προγραμμάτων για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Νωρίτερα, το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε εκ νέου τη δέσμευσή του να «συνεχίσει τις προσπάθειες για να γίνει πραγματικότητα η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», και να «εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος μιας ένοπλης σύρραξης», «της φρίκης του πολέμου στην κορεατική χερσόνησο», διότι σκοπός του είναι η χερσόνησος να μετατραπεί «σε κοιτίδα ειρήνης, χωρίς πυρηνικά όπλα, ελεύθερη από την πυρηνική απειλή».

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ / Reuters / AFP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ