Φιλιππίνες: Δολοφονήθηκε ένας ακόμη δήμαρχος που κατηγορούνταν για εμπόριο ναρκωτικών - iefimerida.gr

Φιλιππίνες: Δολοφονήθηκε ένας ακόμη δήμαρχος που κατηγορούνταν για εμπόριο ναρκωτικών

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας Φιλιππινέζος δήμαρχος, το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν στον κατάλογο των πολιτικών τους οποίους ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε κατηγορεί ότι εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών, δολοφονήθηκε σήμερα στο γραφείο του, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η δολοφονία του Μαριάνο Μπλάκο, δημάρχου της πόλης Ρόντα, είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά φόνων εκλεγμένων λειτουργών που φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών ή να είναι χρήστες.

Η βία, ακόμη και οι φόνοι, είναι συχνό φαινόμενο στην πολιτική ζωή των Φιλιππίνων, όμως οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τότε που ξεκίνησε η αιματηρή εκστρατεία του Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών.

Ο 59χρονος Μπλάνκο σκοτώθηκε από αγνώστους μετά τα μεσάνυκτα στο γραφείο του, δήλωσε ο επιθεωρητής Τζάιρ Πάλκον.

Με τον φόνο αυτόν αυξάνεται σε τουλάχιστον έξι ο αριθμός των δημάρχων ή των αναπληρωτών δημάρχων που έχουν φονευθεί από τον Μάιο στις Φιλιππίνες.

Τον Ιούλιο ο Αντόνιο Χαλίλι, δήμαρχος της Τανουάν, είχε δολοφονηθεί από έναν ελεύθερο σκοπευτή στη διάρκεια μιας τελετής στο δημαρχείο.

Τον Φεβρουάριο ο ανιψιός του Μπλάνκο που είναι αναπληρωτής δήμαρχος της Ρόντα και δικηγόρος σκοτώθηκε από αγνώστους όταν έβγαινε από δικαστήριο αφού είχε υπερασπιστεί κάποιον που κατηγορούνταν για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Ο Ντουτέρτε έχει κηρύξει πόλεμο στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών από τα τέλη Ιουνίου 2016 όταν ανέλαβε την προεδρία των Φιλιππίνων. Από τότε η αστυνομία δηλώνει ότι έχει σκοτώσει 4.410 εμπόρους και χρήστες.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν από την πλευρά τους ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι τριπλάσιος και κατηγορούν την αστυνομία και τις πολιτοφυλακές ότι σκοτώνουν ανθρώπους χωρίς αποδείξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ