Από ανθρώπινο χέρι η ρωγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό -Οι Ρώσοι εξετάζουν ακόμη και την περίπτωση δολιοφθοράς - iefimerida.gr

Από ανθρώπινο χέρι η ρωγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό -Οι Ρώσοι εξετάζουν ακόμη και την περίπτωση δολιοφθοράς

Μυστήριο με τη ρωγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (Φωτογραφία αρχείου: AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ρωγμή που εντοπίστηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την προηγούμενη εβδομάδα προκλήθηκε τελικά από ανθρώπινο χέρι και όχι από μετεωρίτη, που ήταν ένα από τα αρχικά σενάρια που εξετάζονταν.

Μάλιστα, οι Ρώσοι ερευνούν ακόμη και την πιθανότητα δολιοφθοράς. «Εξετάζουμε όλες τις θεωρίες. Αυτή περί σύγκρουσης με μετεωρίτη απορρίφθηκε, γιατί η ζημιά προκλήθηκε εκ των έσω. Εγινε από ανθρώπινο χέρι, υπάρχουν ίχνη στην επιφάνεια», δήλωσε στο TASS ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας.

Η μικρή ρωγμή, δύο χιλιοστών, εντοπίστηκε την περασμένη Τετάρτη, στο διαστημόπλοιο Soyuz που συνδέθηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Θα μπορούσε να είναι τυχαίο ελάττωμα κατά την κατασκευή ή εσκεμμένη φθορά», σχολίασε ο Ρογκόζιν, προσθέτοντας ότι αυτή μπορεί να έγινε είτε στη Γη, είτε στο διάστημα.

«Τώρα το σημαντικό είναι να μάθουμε το όνομα του ανθρώπου που είναι υπεύθυνος για αυτό. Και θα το βρούμε», υπογράμμισε. Εκπρόσωπος της NASA αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για αυτές τις δηλώσεις, αλλά η Υπηρεσία είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι εντοπίστηκε η πηγή της διαρροής και οι αστροναύτες σφράγισαν με επιτυχία τη ρωγμή την περασμένη Πέμπτη.

Από την άλλη, Ρώσος πρώην κοσμοναύτης δήλωσε στο AFP ότι είναι πιθανό κάποιος αστροναύτης να άνοιξε την τρύπα, σε μια προσπάθεια να επιστρέψει νωρίτερα στη Γη. «Αν έκανε αυτό το κόλπο κάποιος κοσμοναύτης- και αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί- τότε είναι πολύ άσχημο», δήλωσε ο Μαξίμ Σουράγιεφ. «Εύχομαι να πρόκειται για κατασκευαστικό ελάττωμα, αν και αυτό είναι επίσης πολύ λυπηρό. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην ιστορία των Soyuz», συμπλήρωσε.

Τέλος, πηγή από την Energia, κατασκευάστρια του διαστημόπλοιου Soyuz, που επικαλείται το RT, ανέφερε ότι η τρύπα προκλήθηκε στη Γη, κατά λάθος από εργαζόμενο, που στη συνέχεια αντί να το αναφέρει, απλά τη σφράγισε. Αυτό άντεξε για δύο μήνες, προτού ξεκολλήσει λόγω της πίεσης.

Πάντως, η NASA έχει διαβεβαιώσει ότι η πίεση στην καμπίνα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι σταθερή έπειτα από την επισκευή και πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τους 6 αστροναύτες που βρίσκονται εκεί.

Πηγή: NBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ