Μαμά, όπως η σταρ; Ή μήπως όχι; - iefimerida.gr

Μαμά, όπως η σταρ; Ή μήπως όχι;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρανοήσεις σχετικά με τη γυναικεία γονιμότητα μπορεί να δημιουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που προβάλλουν τη ζωή των σταρ.

Όπως αποδεικνύεται, τα M.M.E πιθανόν να παραπλανούν τις γυναίκες σχετικά με τη ικανότητά τους να γίνουν μητέρες σε πιο προχωρημένες ηλικίες, καθώς προβάλλουν με τρόπο παραπλανητικό τις γυναίκες σταρ, πολλές από τις οποίες εγκυμονούν και αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, αποσιωπώντας πληροφορίες για το αν η εγκυμοσύνη τους επιτεύχθηκε με φυσικό τρόπο ή με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα, που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εξέτασε 416 τεύχη life style περιοδικών μεγάλης κυκλοφορίας από το 2010 έως το 2014. Τι διαπίστωσαν; Ότι μόνο δύο από τις 240 διασημότητες που αναφέρονταν στις δημοσιεύσεις παραδέχονταν ότι χρειάστηκε να υποβληθούν σε θεραπεία γονιμότητας, προκειμένου ν’ αποκτήσουν παιδί. Ακόμη λιγότερες παραδέχονται ότι ίσως τα παιδιά αυτά δεν είναι βιολογικά δικά τους, διότι έχουν χρησιμοποιηθεί ωάρια δότριας ή ότι δεν τα έχουν κυοφορήσει οι ίδιες, επειδή έχουν χρησιμοποιηθεί παρένθετες μητέρες. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ξεκάθαρα ότι τα δημοφιλή Μ.Μ.Ε. εστιάζουν στο γεγονός ότι οι γυναίκες σταρ αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, χωρίς όμως να δίνουν έμφαση στις επιπτώσεις της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα (διαβάστε περισσότερα).

Από τις 240 διάσημες γυναίκες που εμφανίζονται στα περιοδικά, το 56% ήταν 35 ετών και άνω. Σύμφωνα όμως με τα επιστημονικά δεδομένα αυτή είναι η ηλικία στην οποία η γονιμότητα αρχίσει να φθίνει και επομένως είναι πιο πιθανό η γυναίκα να δυσκολευτεί να συλλάβει. Επτά γυναίκες άνω των 44 ετών προβλήθηκαν σε περιοδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή κρατώντας αγκαλιά τα μωρά τους, χωρίς να αναφέρεται αν αντιμετώπισαν δυσκολία να συλλάβουν ή κατέφυγαν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης (διαβάστε περισσότερα) για να μείνουν έγκυες. Ορισμένες από τις αναφορές αυτές μπορεί να αποδοθούν στο γεγονός ότι πολλές διασημότητες, που εγκυμονούν σε μεγαλύτερη ηλικία, επιλέγουν συνειδητά να μην αποκαλύψουν πληροφορίες για το αν έχουν λάβει θεραπεία γονιμότητας.

Παρόλ΄ αυτά, υπάρχουν κάποιες διάσημες σταρ που ανοιχτά έχουν δηλώσει ότι απέκτησαν παιδί με τη συνδρομή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η ηθοποιός Nicole Kidman έχει δύο υιοθετημένα παιδιά με τον πρώην σύζυγό της, τον ηθοποιό Τom Cruise, και δύο μικρότερα κορίτσια –βιολογικά της παιδιά- που απέκτησε με τον σημερινό σύζυγό της Keith Urban. Το πρώτο το απέκτησε στα 42 της, με εξωσωματική γονιμοποίηση και το δεύτερο στα 44, μέσω παρένθετης μητρότητας. Και η διάσημη τραγουδίστρια Celine Dion, όμως, έχει δηλώσει ανοιχτά ότι δέκα χρόνια μετά τη γέννηση του γιου της απέκτησε, σε ηλικία 42 ετών, τα δύο δίδυμα αγόρια της, κάνοντας σειρά εξωσωματικών. Επίσης, η Sarah Jessica Parker απέκτησε, λίγο πριν τα σαράντα της, το γιο της και στα 45 της χρόνια τις δίδυμες κόρες της, με παρένθετη μητρότητα.

Τι έχει, όμως, να πει πάνω σ’ αυτό ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ειδικός σε θέματα γονιμότητας και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO;

«Κάποιες γυναίκες, πράγματι, μπορεί να μην έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για το πότε πρέπει να γίνουν μητέρες, καθώς επηρεάζονται από το γεγονός ότι τα περιοδικά, που προβάλλουν τους celebrities, δείχνουν ότι οι περισσότερες διάσημες γυναίκες κάνουν οικογένεια μετά τα 35 τους. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να αποδειχθεί παγίδα για μια γυναίκα, καθώς μπορεί να πιστέψει ότι κι εκείνη μπορεί να αναβάλλει τη μητρότητα για αργότερα, όπως ακριβώς κάνουν οι σταρ». Όμως, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Δρ. Παράσχος, «αυτό που οπωσδήποτε χρειάζεται να ξέρουν οι γυναίκες είναι ότι η γονιμότητα φθίνει μετά τα 35 και ακόμα περισσότερο μετά τα 40 και ότι, ακόμα κι αν καταφύγουν σε εξωσωματική για να αποκτήσουν παιδί, η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο για την επιτυχία της. Όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία της γυναίκας, τόσο μειώνονται τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί φθίνει ο αριθμός των ωαρίων, αλλά και επειδή αλλάζει η ποιότητά τους, πράγμα που δυσκολεύει τη γονιμοποίησή τους, ενώ παράλληλα αυξάνεται και το ποσοστό χρωμοσωματικών ανωμαλιών που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε αποβολή είτε σε διακοπή κύησης. Φυσικά, οι εξελίξεις στην εξωσωματική έχουν αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής στις γυναίκες άνω των 40 ετών, όμως πολλές από αυτές θα χρειαστεί να καταφύγουν στη δωρεά ωαρίων (διαβάστε περισσότερα) για να αποκτήσουν παιδί. Και συνεχίζει ο Δρ. Παράσχος: «Αυτό, λοιπόν, που έχω να πω στις γυναίκες είναι ότι, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, να μην αναβάλλουν τη μητρότητα στα καλά αναπαραγωγικά χρόνια που είναι στις δεκαετίες των 20 και 30. Να επιδιώκουν, δηλαδή, να κάνουν παιδί, όταν η φύση είναι με το μέρος τους. Αν πάλι χρειάζεται να αναβάλλουν τη μητρότητα, προτείνω πριν τα 35 τους χρόνια να εξετάσουν το ενδεχόμενο της κατάψυξης ωαρίων (διαβάστε περισσότερα), που μπορεί να τους εξασφαλίσει μια καλή εναλλακτική παράτασης της γονιμότητας, καθώς με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία με δικά τους ωάρια, που στην ουσία έχουν διατηρήσει την αναπαραγωγική ικανότητα της ηλικίας που καταψύχθηκαν. Σε κάθε περίπτωση οι γυναίκες πρέπει να είναι καλά και σωστά ενημερωμένες για τη γονιμότητά τους. Αυτό θεωρώ ότι ίσως είναι και το πιο σημαντικό απ’ όλα».

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την κατάψυξη ωαρίων, δείτε το βίντεο:

Μαμά, όπως η σταρ; Ή μήπως όχι; | iefimerida.gr 0

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την εξωσωματική γονιμοποίηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ