«Βράζει» η Ευρώπη ενόψει ευρωεκλογών: Μέτωπο Ορμπάν-Σαλβίνι κατά Μακρόν - iefimerida.gr

«Βράζει» η Ευρώπη ενόψει ευρωεκλογών: Μέτωπο Ορμπάν-Σαλβίνι κατά Μακρόν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που η Ελλάδα ομφαλοσκοπεί, κοινό μανιφέστο κατά της μετανάστευσης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών το 2019 ετοιμάζουν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Μάτεο Σαλβίνι.

Η ριζοσπαστική Δεξιά είχε ραντεβού με την ακροδεξιά την Τρίτη, 28 Αυγούστου. Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λίγκας (ακροδεξιά) και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, φιλοξένησε στο Μιλάνο τον υπερσυντηρητικό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

«Βράζει» η Ευρώπη ενόψει ευρωεκλογών: Μέτωπο Ορμπάν-Σαλβίνι κατά Μακρόν | iefimerida.gr 0

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο στρατόπεδα στην Ευρώπη και το ένα εξ αυτών έχει επικεφαλής τον Μακρόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Όρμπαν σε συνέντευξη Τύπου μετά από τις συνομιλίες με τον Ματέο Σαλβίνι στο Μιλάνο.

«Είναι επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τη μετανάστευση. Από την άλλη πλευρά, εμείς θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση».

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κόμμα Fidesz του Όρμπαν θα κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας νέας ευρωπαϊκής αντισυστημικής δύναμης.

Τόσο ο Σαλβίνι, όσο και ο Όρμπαν εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση ενάντια στον πρόεδρο Μακρόν.

Ειδικότερα, ο Ιταλός αξιωματούχος επέκρινε τον πρόεδρο για το γεγονός ότι δεν έκανε αρκετά, προκειμένου να βοηθήσει την Ιταλία ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ ο πρωθυπουργός Όρμπαν δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε να «ανατινάξει» το ΕΛΚ.

«Ο Μακρόν είναι ο ηγέτης των σημερινών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης στην Ευρώπη», τόνισε ο Ούγγρος ηγέτης.

«Και εδώ είμαστε, αυτοί που θέλουν να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση. Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με αυτό το ζήτημα και στο EΛΚ. Θέλουμε η στάση μας να είναι η γενική στάση του κόμματος».

Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός παρότρυνε τον πρόεδρο Μακρόν να σταματήσει τις επιστροφές μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στη Γαλλία μέσω της διέλευσης των συνόρων Ventimiglia με την Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός Όρμπαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα επιτρέψει στους μετανάστες να εισέλθουν στην Ουγγαρία και επέμεινε ότι η βοήθεια θα πρέπει να «λαμβάνεται εκεί όπου οι άνθρωποι έχουν προβλήματα και δεν τα δημιουργούν σε εμάς».

«Χρειαζόμαστε μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα έχει ως βασική δέσμευση την υπεράσπιση των συνόρων της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε την δήλωσή του ότι «ο Ματέο Σαλβίνι είναι ο ήρωάς του και ο άνθρωπος με τον οποίο μοιράζεται την μοίρα του».


«Θέλουμε μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ένα νέο Ευρωκοινοβούλιο, που θα πρέπει να προκύψουν από τις επόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου», τόνισε ο Όρμπαν. Ο οποίος πρόσθεσε πως «θα ήθελε, όλο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να ταυτιστεί με τις θέσεις του, και να ταχθεί κατά της παράνομης μετανάστευσης».

Σύμφωνα με τον Όρμπαν, αν ο Σαλβίνι μιλούσε ουγγρικά και έθετε υποψηφιότητα, «θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές και να κυβερνήσει την χώρα του».


Ο Ματτέο Σαλβίνι, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τόνισε ότι η Ιταλία βρίσκεται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την Γερμανία για την επανεισδοχή των λεγόμενων δευτερογενών μεταναστών στην Ιταλία, «υπό τον όρο να απομακρυνθεί από την Ιταλία ακριβώς ο ίδιος αριθμός μεταναστών».


Ο ούγγρος πρωθυπουργός, τέλος, δήλωσε ότι «η χώρα του απέδειξε ότι η μετανάστευση δια της χερσαίας οδού μπορεί να σταματήσει, διότι πρέπει να βοηθάμε όποιον έχει προβλήματα στην χώρα του, αλλά όχι να φέρνουμε τα προβλήματα στην δική μας». Τέλος, εκτίμησε ότι «ο Σαλβίνι αποδεικνύει ότι η μετανάστευση μπορεί να μπλοκαριστεί και στην θάλασσα» και ότι «από την επιτυχία της προσπάθειάς του, εξαρτάται η ασφάλεια της Ευρώπης».

Aντεπίθεση Μακρόν: Εχουν δίκιο να με βλέπουν αντίπαλό τους


Έχουν δίκιο να τον βλέπουν ως τον «κύριο αντίπαλό» τους στην Ευρώπη στο ζήτημα των μεταναστών απάντησε σήμερα στους ηγέτες της Ουγγαρίας και της Ιταλίας Βίκτορ Όρμπαν και Ματέο Σαλβίνι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Δεν θα παραχωρήσω τίποτε στους εθνικιστές και σε αυτούς που προωθούν αυτόν τον λόγο μίσους. Αν θέλουν να βλέπουν στο πρόσωπό μου τον κύριο αντίπαλό τους, έχουν δίκιο», δήλωσε απαντώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Δανία.

«Αν θεωρούν πως υπάρχει στη Γαλλία ο εχθρός του εθνικισμού, της πολιτικής του μίσους, της Ευρώπης που οφείλει να πληρώνει ό,τι μας συμφέρει και δεν επιβάλλει καμιάς μορφής ευθύνη και αλληλεγγύη, έχουν δίκιο», απάντησε σήμερα ο Μακρόν.
«Μέσα στις επόμενες ημέρες και τους επόμενους μήνες θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις σε βάθος για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μεταναστεύσεων. Αυτό σημαίνει σοβαρότητα και πνεύμα ευθύνης, παραμένοντας προσδεμένοι στις αξίες μας, όπως το δικαίωμα του ασύλου, με μια αληθινή πολιτική έναντι των χωρών προέλευσης και εσωτερικά. Δεν είναι αυτό που προτείνουν οι κύριοι Όρμπαν και Σαλβίνι», δήλωσε.


Στις 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Σάλτσμπουργκ ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο αφιερωμένο στη ζήτημα αυτό που διαιρεί τους 27.

«Διαμορφώνεται μια ισχυρή αντίθεση ανάμεσα σε εθνικιστές και προοδευτικούς» στην Ευρώπη, συνέχισε ο Γάλλος ηγέτης, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Δανία και τη Φινλανδία για να αναζητήσει συμμάχους ώστε να δημιουργήσει ένα «προοδευτικό τόξο» στην Ευρώπη έναντι των εθνικιστικών και λαϊκιστικών κυβερνήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ορμπάν μακρον Σαλβίνι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ