Mία μη αναμενόμενη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη [εικόνες] - iefimerida.gr

Mία μη αναμενόμενη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη [εικόνες]

Οι φωτογραφίες του Κουτάγιαρ με τα κοσμήματα του Mina
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι μαυρόασπρες φωτογραφίες του Κουτάγιαρ αναδεικνύουν τα κοσμήματα του Minas και το αντίθετο.

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) φιλοξενεί την εκδήλωση «Minas. Clarity of Shapes».

Η παρουσίαση αυτή συμπίπτει με τα 80α γενέθλια του Minas και περιλαμβάνει 50 περίπου ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Κώστα Κουτάγιαρ, silver prints on archival paper, αριθμημένες και υπογεγραμμένες από τον ίδιο τον φωτογράφο, οι οποίες θα εκτεθούν στον χώρο έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2018.

Οι φωτογραφίες του Κουτάγιαρ παρουσιάζουν πορτραίτα αντισυμβατικών ανθρώπων του σήμερα, όλων των ηλικιών, ντυμένα με τα κοσμήματα του Minas.
Παράλληλα, σε ειδικά σχεδιασμένες βιτρίνες από τον ίδιο, θα εκτεθούν κάποιες αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του σχεδιαστή που φέρουν τα μοντέλα στις φωτογραφίες.

Minas

Ο Minas είναι ένας μποέμ, πολυδιάστατος καλλιτέχνης του σύγχρονου design. Απεικονίζει την τέχνη του με αρχαϊκή λιτότητα, μεταπηδάει από το ένα υλικό στο άλλο και με απίστευτη κομψότητα, ευγένεια, χάρη και διαφορετικά φινιρίσματα, χειρίζεται το ασήμι και το χρυσό στα κοσμήματα του, την αμερικάνικη και την αφρικάνικη καρυδιά στα έπιπλα αλλά και το ανθρακόνημα, το ανοξείδωτο ατσάλι, το πεντελικό μάρμαρο, και την πορσελάνη στα χρηστικά του αντικείμενα.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Αθανασίου, «δίχως εκπτωτικούς συμβιβασμούς, με γνώμονα τις ευαισθησίες του και την αψεγάδιαστη ποιότητα των δημιουργιών του, ο Minas προσεγγίζει ολιστικά τις δημιουργίες του και
σχεδιάζει ως άλλος Van de Vel de στο πνεύμα της έννοιας του «συνολικού έργου τέχνης». Το έργο του, αφαιρετικό, λιτό, με έμφαση στις μαλακές, ρέουσες, οφιοειδείς γραμμές, την δύναμη και την καθαρότητα της φόρμας, έχει ρυθμό -στοιχείο ισορροπίας, συμμετρίας, αρμονίας και σταθερότητας- και λειτουργεί ως χορογραφία, αποτρεπτικά ως προς τη χαώδη ροή τόσο στο χώρο όσο και στον χρόνο».

Carsten Stehr
Μιχάλης Βασιλάκης

Την παρουσίαση συνοδεύει η πλούσια εικονογραφημένη έκδοση 96 σελίδων Minas. Clarity of Shapes από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Gwen Lu
Eirill DeLonge

MINAS. CLARITY OF SHAPES, PHOTOGRAPHED BY C. COUTAYAR
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Εκδήλωση: 5 Σεπτεμβρίου 2018, 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: 6 Σεπτεμβρίου έως 9 Σεπτεμβρίου 2018

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ