Σκάνδαλο στη Γαλλία: Η υπουργός Πολιτισμού έκανε αυθαίρετο στον εκδοτικό της οίκο [εικόνες] - iefimerida.gr

Σκάνδαλο στη Γαλλία: Η υπουργός Πολιτισμού έκανε αυθαίρετο στον εκδοτικό της οίκο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανές πολεοδομικές παραβάσεις εκδοτικού οίκου, που ανήκει στην υπουργό Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν.


Οι εισαγγελείς ξεκίνησαν την έρευνα, όταν η εφημερίδα Canard enchaîné αποκάλυψε ότι η Νισέν και ο σύζυγός της έκαναν εργασίες επέκτασης 150 τ.μ. στα γραφεία του Actes Sud στο Παρίσι, χωρίς να έχουν ενημερώσει τις δημοτικές αρχές και την εφορία.
Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν το 1997 σε ένα κτίριο που στεγάζει τον εκδοτικό οίκο και έχει χαρακτηριστεί «ιστορικό μνημείο» από το 1926. Πρόκειται για ένα κτίριο του 18ου αιώνα και βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού, στην περιοχή Saint Germain des Prés. Οι εκδόσεις Actes Sud εγκαταστάθηκαν εκεί το 1997, και άρχισαν λίγο λίγο να μεγαλώνουν τους χώρους, να τοποθετούν λοφτ και εσωτερικές σκάλες, χωρίς καμία άδεια.

Σκάνδαλο στη Γαλλία: Η υπουργός Πολιτισμού έκανε αυθαίρετο στον εκδοτικό της οίκο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο εκδοτικός οίκος επισήμανε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» προκειμένου τα γραφεία του να είναι σύμφωνα με τους πολεοδομικούς κανονισμούς και προτίθεται να διευθετήσει το αυθαίρετο.
Η Γαλλίδα υπουργός είπε σε δημοσιογράφους ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Actes Sud την καλύπτει, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «καμία εταιρεία δεν είναι υπεράνω του νόμου».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό σημείωσε ότι η Νισέν χαίρει της στήριξης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.


Ωστόσο, το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις και ο γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρώτο σκάνδαλο της νέας σεζόν. Η οργάνωση Sites et Monuments ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταθέσει μήνυση εναντίον της υπουργού Πολιτισμού γιατί οι εργασίες για το αυθαίρετο έγιναν σε κτίριο ιστορικής αξίας.
«Εχουμε μια υπουργό Πολιτισμού που υποτίθεται ότι είναι φύλακας του νόμου για την ιστορική κληρονομιά και η οποία θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα και αντ’αυτού, η κυρία Νισέν εμπλέκεται φοβερά. Θα έπρεπε η ίδια να τιμωρήσει τον υπαίτιο, δηλαδή τον εαυτό της», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Sites et Monuments, καθηγητής σύγχρονης τέχνης στη Σορβόνη.

«Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί το νόμο, πόσο μάλλον μια υπουργός. Αλλά αυτό που είναι πιο ενοχλητικό είναι να ακούμε την υπουργό Πολιτισμού να λέει «εντάξει, δεν είναι σοβαρό, θα το νομιμοποιήσουμε». Αυτό τι σημαίνει; Μπορούν να επαναφέρουν το ιστορικό κτίριο στην προτέρα κατάσταση;», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι αυθαιρεσίες έχουν γίνει στα κεντρικά του εκδοτικού οίκου «Actes Sud», τόσο στο Παρίσι όσο και στην πόλη Arles «ουσιαστικές παρεμβάσεις στα κτίρια», όπως είπε.
«Δεν τοποθετήθηκαν απλά κάποιες ξύλινες δομές. Ολόκληροι όγκοι μετακινήθηκαν. Αυτό δηλαδή που υποτίθεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να προστατεύει στην ιστορική κληρονομιά, τώρα έρχεται να κάνει τα ίδια. Και τι θα λέει στους πολίτες; «κάντε παράνομες εργασίες και μετά νομιμοποιήστε;»

Ποια είναι η υπουργός Πολιτισμού

Σκάνδαλο στη Γαλλία: Η υπουργός Πολιτισμού έκανε αυθαίρετο στον εκδοτικό της οίκο [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Η 67χρονη Φρανσουάζ Νισέν είναι βελγικής καταγωγής και πήρε γαλλική υπηκοότητα. Γεννήθηκε το 1951 στις Βρυξέλλες και ανέλαβε τον διάσημο εκδοτικό οίκο του πατέρα της «Actes Sud», τον οποίο γιγάντωσε με πολλά βιβλιοπωλεία σε όλη τη Γαλλία.
Πρόκειται για μια εκλεπτυσμένη και σοφιστικέ φιγούρα της γαλλικής πολιτιστικής ζωής, η οποία έγινε υπουργός Πολιτισμού από τον Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο του 2017.
Εχει επτά παιδιά και πολλά εγγόνια. Μετά την αυτοκτονία του γιού της Αντουάν, το 2012, ίδρυσε το σχολείο «Domaine du possible», για παιδιά που βρίσκονται στο σχολικό περιθώριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σκάνδαλο Γαλλία υπουργός Πολιτισμού
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ