Παπαδήμος: Δεν αποκλείω και νέο πακέτο στήριξης - iefimerida.gr

Παπαδήμος: Δεν αποκλείω και νέο πακέτο στήριξης

Παπαδήμος: Δεν αποκλείω και νέο πακέτο στήριξης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τον τίτλο «Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά δεν αποκλείω νέα βοήθεια», φιλοξενείται συνέντευξη του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μη χρειαστεί και τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τελείως ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

«Μπορεί να χρειαστεί κάποια μορφή νέας οικονομικής βοήθειας, αλλά πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Ελλάδα ίσως να μην καταφέρει να επανέλθει στις αγορές, ακόμη και αν εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα. «Είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνθήκες στις αγορές και οι προσδοκίες το 2015» σημειώνει.

Κατά τον κ. Παπαδήμο το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε ολέθριες συνέπειες.
«Η επιστροφή στη δραχμή θα πυροδοτούσε αύξηση του πληθωρισμού, αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και μείωση της πραγματικής αξίας των τραπεζικών καταθέσεων», προειδοποιεί ο πρωθυπουργός.

Οσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας. Σε ερώτηση για το αν η συνταγή λιτότητας της Ελλάδας είναι αποτελεσματική και αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά γράμμα και στην Πορτογαλία απάντησε ότι «δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση, αλλά τα μέτρα εφαρμόζονται υπό την πίεση του χρέους, που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πρόκληση είναι να οργανωθεί η αναδιάρθρωση του χρέους, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη και να ελαχιστοποιηθούν το κόστος και οι κίνδυνοι.

Οπως υπογραμμίζει, κατά τα τελευταία δύο χρόνια, το πρωτογενές έλλειμμα έχει μειωθεί άνω του 8% του ΑΕΠ, και χάρη στην εσωτερική υποτίμηση, η Ελλάδα έχει ανακτηθεί το 50% της απώλειας ανταγωνιστικότητάς της.

Τέλος, δήλωσε έκπληκτος όσον αφορά στα ποικίλα σχόλια των αναλυτών για τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει επαρκώς την κρίση. «Οι αναλυτές που μιλούν για την Ελλάδα αγνοούν βασικά γεγονότα» επισημαίνει στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε το περιεχόμενο της συνέντευξης, επικεντρώνοντας μόνον στην αρνητική πλευρά των ενδεχομένων οικονομικών εξελίξεων, δηλαδή στο πιθανό σενάριο που θέλει την Ελλάδα να μην τα καταφέρνει να επανέλθει στις αγορές και στον εξωτερικό δανεισμό κάτω από ομαλές συνθήκες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ