Πεντάγωνο: Η Κίνα εκπαιδεύεται για πλήγματα σε αμερικανικούς στόχους - iefimerida.gr

Πεντάγωνο: Η Κίνα εκπαιδεύεται για πλήγματα σε αμερικανικούς στόχους

Κινεζικό βομβαρδιστικό Η-6Κ εν πτήσει πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πλήγματα κατά αμερικανικών και συμμαχικών στόχων στον Ειρηνικό Ωκεανό εκπαιδεύονται πιθανώς οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ετήσια έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου που δόθηκε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα σε μια περίοδο κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για το εμπόριο και η οποία υπογραμμίζει τις προσπάθειες της Κίνας να επεκτείνει την επιρροή της παγκοσμίως δαπανώντας μόνον πέρυσι πάνω από 190 δισ. δολάρια στην άμυνα.

«Την τελευταία τριετία ο στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επέκτεινε τις υπεράκτιες περιοχές δράσης των βομβαρδιστικών του σε στρατηγικής σημασίας θαλάσσιες περιοχές και πιθανώς εκπαιδεύεται για πλήγματα κατά αμερικανικών και συμμαχικών στόχων», επισημαίνεται.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι ενώ οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να επεκτείνουν τη δράση τους, δεν είναι σαφές τι μήνυμα θέλει να στείλει το Πεκίνο με τις πτήσεις αυτές, «πέρα από μια επίδειξη βελτιωμένων δυνατοτήτων».

Κινεζικά βομβαρδιστικά προσγειώθηκαν φέτος σε νησιά και ατόλες στη Νότια Σινική Θάλασσα στο πλαίσιο ασκήσεων στον διαφιλονικούμενο στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο.

Tο κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning συνοδεία φρεγατών και υποβρυχίων σε γυμνάσια στη Νότια Σινική Θάλασσα (Φωτογραφία: ΑΡ)

Τον περασμένο Ιανουάριο το Πεντάγωνο κατονόμασε την Κίνα και τη Ρωσία ως βασικούς αντιπάλους των ΗΠΑ , θέτοντας τις δύο χώρες στο επίκεντρο της νέας εθνικής αμυντικής στρατηγικής.

Μολονότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο διατηρούν κάποιο επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας με στόχο τον περιορισμό των εντάσεων, η συνεργασία αυτή δοκιμάστηκε το τελευταίο διάστημα και ειδικά τον Μάιο, που το Πεντάγωνο ακύρωσε μια πρόσκληση προς την Κίνα για να μετάσχει σε πολυεθνικά ναυτικά γυμνάσια.

Τον Ιούνιο ο Τζιμ Μάτις έγινε ο πρώτος Αμερικανός υπουργός Άμυνας που επισκέφθηκε το Πεκίνο εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η έκθεση του Πενταγώνου επισημαίνει ακόμη ότι μέχρι το 2028 ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας αναμένεται να ξεπεράσει τα 240 δισ. δολάρια, ενώ υπογραμμίζει την ραγδαία πρόοδο του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ Κίνα Πεντάγωνο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ