Προειδοποίηση Λέκκα: Τουλάχιστον 100 περιοχές στην Ελλάδα είναι σαν το Μάτι - iefimerida.gr

Προειδοποίηση Λέκκα: Τουλάχιστον 100 περιοχές στην Ελλάδα είναι σαν το Μάτι

Μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

SOS για τουλάχιστον 100 περιοχές στην Ελλάδα που αποτελούν ζώνες ανάλογα υψηλού κινδύνου όπως το Μάτι εξέπεμψε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που εξέδωσε το σχετικό πόρισμα που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «σαν το Μάτι υπάρχουν 100 τουλάχιστον περιοχές».

Οπως δήλωσε μάλιστα, «ο Κάλαμος ή οι Άγιοι Απόστολοι είναι ακόμη πιο δύσκολες περιοχές, στο Μάτι υπήρχαν και κάποιες διέξοδοι διαφυγής».

Τα Μέγαρα και η πίσω πλευρά του Ορους Πατέρα, ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, οι Αγιοι Απόστολοι, η Βόρεια Πελοπόννησος είναι περιοχές χωρίς δυνατότητα διαφυγής είπε.

«Η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη. Επιπλέον ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση», επισήμανε, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η αλληλεπίδραση των ισχυρότερων της τελευταίας οκταετίας δυτικών ανέμων με την μορφολογία της περιοχής συνέβαλαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς ως την ακτή μέσα σε 1 1/2 ώρα.

«Φαινόμενα όπως στο Μάτι, θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και τις κλιματικής αλλαγής» ανέφερε, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια οι πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα αυξηθούν κατά 30% και οι κατολισθήσεις κατά 60%.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα μάθημα αυτοπροστασίας σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», τόνισε ο καθηγητής ενώ αναφερόμενος και στην ετοιμότητα, έφερε παράδειγμα την Ιαπωνία, όπου όπως είπε, το θέμα της προληπτικής εκκένωσης απασχολεί κάθε έξι μήνες τον πληθυσμό που καλείται σε άσκηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μάτι Λέκκας 100 περιοχές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ