Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά - iefimerida.gr

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά

αρχιτεκτονικός διαγωνισμός
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον ανασχεδιασμό του υπάρχοντος αποθηκευτικού σταθμού σιτηρών (SILO) στο λιμάνι και του περιβάλλοντος χώρου του σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, προκήρυξε ο ΟΛΠ ΑΕ.

Στον διαγωνισμό, που θα συνοδεύεται από χρηματικά βραβεία και θα απονείμει επταμελής επιτροπή, θα μπορούν να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία κατέχουν από το νόμο άδεια άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας αρχιτέκτονα στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη προέλευσης και καλύπτουν από πλευράς δυναμικότητας μελετητικού πτυχίου τις σχετικές απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Τα βραβεία τα οποία θα δοθούν ανέρχονται σε πέντε (5) συνολικού ποσού 118.000 ευρώ, ενώ η αμοιβή για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης ορίσθηκε σε 590.000 Ευρώ.

Η κριτική επιτροπή, η οποία ορίσθηκε βάσει υπουργικής απόφασης, αποτελείται από 7 τακτικά και 7 αναπληρωματικά μέλη με πρόεδρο τον καθηγητή και πρώην πρύτανη Δημήτρη Φατούρο.

Ο διαγωνισμός για το ΣΙΛΟ, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον μουσειακό χάρτη της χώρας, αφού δεν υπάρχει άλλο μουσείο, το οποίο να φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία διαχρονικά έχουν βρεθεί στις θάλασσες μας.

Η σχετική μουσειολογική μελέτη έγινε από τη διεύθυνση Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Μουσείων και τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο ΟΛΠ ΑΕ για διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων ανήρτησε ειδικό κόμβο στο διαδίκτυο, με διεύθυνση: www.piraeusculturalcost.org.gr.

Η 20η Σεπτεμβρίου 2012 ορίσθηκε ως καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού.

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων αποτελεί τμήμα της «Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά», ενός επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ, που αφορά τη διαμόρφωση του λιμανιού, την ανάδειξή του σε Πύλη Τουρισμού και τη σύνδεσή του με τον Πειραιά. Οι επεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν, αφορούν κυρίως στη διαμόρφωση της περιοχής από τον Άγιο Διονύσιο μέχρι την Ακτή Βασιλειάδη με κύρια εστία την Ηετιώνεια Ακτή. Το έργο στο σύνολό του θα καλύπτει έκταση 180 στρεμμάτων, από τα οποία τα 50 στρέμματα θα αποτελούν χώρους πρασίνου.

Το κτίριο, που μέχρι το 2010 λειτουργούσε ως σιλό αποθήκευσης δημητριακών, ανεγέρθηκε μεταξύ 1924 και 1929. Μαζί με τον Πύργο του, που φιλοξενεί το Ρολόι του Πειραιά, το σήμα κατατεθέν του λιμανιού, φτάνει σε ύψος τα 56,20 μέτρα. Με τον ταινιόδρομο έχει εμβαδόν 10.960 τμ, ο περιβάλλων χώρος είναι περίπου 9 στρέμματα, ενώ από τα πιο αξιόλογα χαρακτηριστικά του είναι οι κυψέλες.

Πρόκειται για μικρά δωμάτια, ύψους 30 μ. και πλάτους 1 μ. περίπου, τα οποία, σύμφωνα με την παρουσίαση του κτιριολογικού και μουσειολογικού προγράμματος, μπορούν να αποτελέσουν μοναδική πρόκληση για τους αναδόχους του διαγωνισμού ως προς την τελική τους χρήση. Και τα δύο προγράμματα εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα μέλη του Συμβουλίου, με τις παρατηρήσεις να υπάρξει αύξηση του εκθεσιακού χώρου, να βελτιωθούν οι τίτλοι των ενοτήτων, τμήμα του κτιρίου να διατηρηθεί ως έχει, ως δείγμα της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς και να δοθεί μέριμνα για συμμετοχικές δράσεις παιδιών.

Το εκθεσιακό υλικό θα προέρχεται από τα πλούσια σε ευρήματα ναυάγια της χώρας, καθώς και από ανασκαφές που έχει διεξάγει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εμπορικούς αμφορείς, κεραμική, αγάλματα, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές, εξοπλισμούς πλοίων, θησαυρούς νομισμάτων, οπλισμό και οικιακά σκεύη. Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που προτάθηκαν είναι «Θάλασσα, περιβάλλον, άνθρωπος», «Ενάλια Αρχαιολογία», «Χρονοκάψουλες στον βυθό... Σταθμοί στον χρόνο», «Ερευνώντας το παρελθόν σε πολύ βαθιά νερά», «Ναυάγια και αναφορές στην τέχνη και τα γράμματα», «Κτίριο του Σιλό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ