Κάτω από τις 6 τουρκικές λίρες η ισοτιμία με το δολάριο- Πρόσκαιρη ανάκαμψη λόγω Κατάρ - iefimerida.gr

Κάτω από τις 6 τουρκικές λίρες η ισοτιμία με το δολάριο- Πρόσκαιρη ανάκαμψη λόγω Κατάρ

Τουρκικές λίρες/Φωτογραφία: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To 36% της αξίας της έναντι του δολαρίου έχει απωλέσει φέτος η τουρκική λίρα η οποία σήμερα κινείται κάτω από το ψυχολογικό όριο των έξι λιρών.

Νωρίτερα σήμερα η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος βρισκόταν στο επίπεδο 5,78 προς 1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Η τάση ανάκαμψης της λίρας ακολούθησε τη δέσμευση του εμιράτου του Κατάρ ότι θα κάνει επενδύσεις 15 δισεκ. δολαρίων στην Τουρκία.

Η πτωτικη πορεία της λίρας οφείλεται στις ανησυχίες που προκαλεί το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στη νομισματική πολιτική κι έχει κάνει επανειλημμένα προτροπές να μειωθούν τα επιτόκια παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός είναι υψηλός.

Ο Ερντογάν καταγγέλλει ότι η χώρα του είναι στόχος οικονομικού πολέμου και έχει προτρέψει επανειλημμένα τους πολίτες της χώρας του να πουλήσουν τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν για να ενισχύσουν το εθνικό νόμισμα.

Αναλυτές θεωρούν πως η Αγκυρα θα χρειαστεί τη βοήθεια του ΔΝΤ για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Πάντως η λίρα έχει ανακάμψει από το χαμηλό ρεκόρ των 7,24 λιρών αυτή την εβδομάδα, μετά τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε η κεντρική τράπεζα για να στηρίξει το νόμισμα, το οποίο έχει πληγεί από τις ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική καθώς και από τη διενέξη με την Ουάσινγκτον.

Η JP Morgan ανέφερε ότι οι κινήσεις των τουρκικών αρχών αποτυπώνουν τη δέσμευσή τους στο να σταθεροποιήσουν το νόμισμα με τεχνικού χαρακτήρα μέτρα. «Ωστόσο, την ίδια ώρα (οι τουρκικές αρχές) εμφανίζονται απρόθυμες να υιοθετήσουν συμβατικά πλαίσια πολιτικής. Αυτό μπορεί εν τέλει να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των τεχνικών εργαλείων», ανέφερε η JP Morgan.

Σύμφωνα με επενδυτές, η σημερινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Αλμπαϊράκ με επενδυτές θα είναι κρίσιμο τεστ για το κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να πείσει την αγορά ότι η νομισματική της πολιτική δεν είναι όμηρος της πολιτικής επιρροής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ λίρα ισοτιμία δολάριο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ