Tο Aquarius θα ξαναφύγει το συντομότερο για τη θάλασσα με σημαία Γερμανίας αν χρειαστεί - iefimerida.gr

Tο Aquarius θα ξαναφύγει το συντομότερο για τη θάλασσα με σημαία Γερμανίας αν χρειαστεί

Aquarius/ Φωτογραφία AP images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Aquarius, που διασώζει μετανάστες και το οποίο έφθασε στη Μάλτα, θα ξαναφύγει για τη θάλασσα, ανακοίνωσε η οργάνωση SOS Mediterranee.

Μάλιστα διευκρίνισε πως το πλοίο, από το οποίο θα αφαιρεθεί η σημαία του Γιβραλτάρ, μπορεί να φέρει σημαία Γερμανίας.

Αφού περιπλανήθηκε για πολλές ημέρες στη Μεσόγειο το πλοίο, που έχουν ναυλώσει οι ΜΚΟ SOS Mediterranee και Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), θα μπορέσει να αποβιβάσει τους 141 πρόσφυγες που προέρχονται κυρίως από τη Σομαλία και την Ερυθραία και οι οποίοι θα κατανεμηθούν στη συνέχεια σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

«Το Aquarius έχει ασφαλώς την πρόθεση και την υποχρέωση να ξαναβγεί στη θάλασσα το συντομότερο, ανοικτά των λιβυκών ακτών», δήλωσε η Βερένα Πάπκε, εκπρόσωπος της SOS Mediterranee στη Γερμανία, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Διευκρίνισε πως το πλοίο, που είναι γερμανικής ιδιοκτησίας, θα αλλάξει σημαία αν η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ αποσύρει πράγματι τη σημαία της, καθώς, όπως υποστηρίζει, το Aquarius δεν έχει καταγραφεί για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης στο Γιβραλτάρ που αποτελεί βρετανικό έδαφος.

«Στην περίπτωση όπου χάσουμε το δικαίωμα διάπλου με σημαία Γιβραλτάρ, για οποιονδήποτε λόγο, το Aquarius θα συνεχίσει πιθανότατα να ταξιδεύει με σημαία Γερμανίας. Είναι ένα εφικτό σενάριο», πρόσθεσε.

Η Πάπκε απέρριψε τα επιχειρήματα που προέβαλε η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, λέγοντας ότι το πλοίο έχει καταγραφεί ως πλοίο διάσωσης στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας το 2016.

Αφού η Ιταλία αλλά και η Μάλτα αρχικά αρνήθηκαν να του δώσουν πρόσβαση στα λιμάνια τους, το Aquarius έλαβε εντέλει άδεια την Τρίτη να ελλιμενιστεί στη Βαλέτα έπειτα από μια συμφωνία με άλλες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα κατανείμουν μεταξύ τους τους μετανάστες: τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Σε όλο τον κόσμο «η ανθρωπιστική εργασία πρέπει να υποστηριχθεί από τα κράτη και όχι να παρεμποδίζεται ή ακόμη και να ποινικοποιείται», εκτίμησε ο Φλοριάν Βέστπαλ, εκπρόσωπος των MSF στη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Aquarius μετανάστες πλοίο Μάλτα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ