Η συγκλονιστική ιστορία μεταμόσχευσης προσώπου: Μια δεύτερη ευκαιρία για νεαρή Αμερικανίδα [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Η συγκλονιστική ιστορία μεταμόσχευσης προσώπου: Μια δεύτερη ευκαιρία για νεαρή Αμερικανίδα [εικόνες & βίντεο]

 Αριστερά η Κέιτ Στάμπλφιλντ σε ηλικία 17 ετών και δεξιά σε ηλικία 22
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια γυναίκα ηλικίας 21 ετών έγινε το νεότερο πρόσωπο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου στις ΗΠΑ, μετά από μια τρομακτική απόπειρα να βάλει τέρμα στη ζωή της λόγω ερωτικής απογοήτευσης.

Τρία ολόκληρα χρόνια περίμενε η Κέιτι Στάμπλιφιλντ να βρεθεί δότης. Οι προσευχές της τελικά εισακούστηκαν κι η περίπλοκη επέμβαση πέρυσι κράτησε 31 ολόκληρες ώρες!

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του National Geographic, αλλά κι ένα αφιέρωμα του περιοδικού αφηγείται την συνταρακτική ιστορία της κοπέλας.

Η συγκλονιστική ιστορία μεταμόσχευσης προσώπου: Μια δεύτερη ευκαιρία για νεαρή Αμερικανίδα [εικόνες & βίντεο]   | iefimerida.gr 0

Η Κέιτι δεν θυμάται και πολλά απ’ τη μέρα που προσπάθησε να τερματίσει τη ζωή της τον Μάρτιο του 2014, ούτε τους μήνες που ακολούθησαν. Από ένα τοπικό νοσοκομείο μεταφέρθηκε στην Cleveland Clinic του Οχάιο, όπου οι γιατροί κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες να την κρατήσουν στη ζωή. Στις αρχές του 2016 τα είχαν καταφέρει κι έναν χρόνο αργότερα η νεαρή γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση που αποκατέστησε τη δομή του προσώπου της και την ικανότητα να μασά, να καταπίνει και να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη για πρώτη φορά μετά την τραγική απόπειρα αυτοκτονίας.

«Τώρα μου δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία», είπε στο National Geographic μετά την ιστορική εγχείριση.

Συγγενείς της είπαν ότι η Κέιτ ήταν ένα εύθυμο κορίτσι στην παιδική της ηλικία στο Λέικλαντ της Φλόριντα, αλλά αργότερα σοβάρεψε πολύ προσπαθώντας να διακριθεί στα μαθήματα και τα αθλήματα. Σε ηλικία 16 ετών μετακόμισε με τους δικούς της στο Κεντάκι και στη συνέχεια στο Όξφορντ του Μισισιπή, όπου ερωτεύτηκε έναν συμμαθητή της, που της συμπαραστάθηκε στα προβλήματα υγείας της, όταν υποβλήθηκε σε επέμβαση σκωληκοειδίτιδας και αφαίρεσης της χολής.

Όταν έπεσε στα χέρια της το κινητό του φίλου της κι είδε τα ερωτικά μηνύματα που του έστελνε ένα άλλο κορίτσι αποφάσισε να χωρίσουν. Απογοητευμένη η 18χρονη τότε Κέιτι πήγε στο σπίτι του αδελφού της, πήρε την κυνηγετική καραμπίνα του, σημάδεψε το πρόσωπό της και πάτησε τη σκανδάλη.

Την μετέφεραν εσπευσμένα στο νοσοκομείο και επί δύο χρόνια μπαινόβγαινε στα χειρουργεία για να αποκατασταθεί η δομή των οστών, η μύτη, οι αεραγωγοί και το σαγόνι της, προτού υποβληθεί στη μεταμόσχευση προσώπου από την 31χρονη Αντρέα Σνάιντερ, που είχε πεθάνει από υπερβολική χρήση ναρκωτικών.

Η επέμβαση διήρκεσε 31 ώρες! (Φωτογραφία: Cleveland Clinic)

«Η ιστορία της συγκίνησε την ομάδα μας και τρέξαμε να την φροντίσουμε», είπε ο δρ Μπράιαν Γκάστμαν, ένας από τους χειρουργούς που την ανέλαβαν. «Θα κάναμε το ίδιο για οποιονδήποτε, αλλά πολλοί από εμάς είναι γονείς και καταλαβαίναμε τι αγωνία περνούσαν οι δικοί της».

H Κέιτι Στάμπλφιλντ σήμερα (Φωτογραφία: Cleveland Clinic)

Στα 22 της πλέον σήμερα η Κέιτι, το 40ο άτομο στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου, σχεδιάζει να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα μέσω του Διαδικτύου. Το όνειρό της να ασχοληθεί με τη συμβουλευτική ψυχολογία και να επιστρατεύσει όλες της τις δυνάμεις στην ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη των αυτοκτονιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ