Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα ΥΠΕΞ, ΓΕΕΘΑ και πρωθυπουργικών γραφείων για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών - iefimerida.gr

Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα ΥΠΕΞ, ΓΕΕΘΑ και πρωθυπουργικών γραφείων για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

Στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί πολύ μεγάλη ικανοποίηση για την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida το παρασκήνιο της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών υπήρξε πλούσιο καθώς το τελευταίο διάστημα είχε προηγηθεί- υπό άκρα μυστικότητα- ανταλλαγή πληροφοριών για το ενδεχόμενο οι δύο Έλληνες να αφεθούν ελεύθεροι, όπως και συνέβη.

Κατά τις ίδιες πηγές, κομιστής της χαρμόσυνης είδησης στο Μαξίμου-ως προς τις προθέσεις δηλαδή της Άγκυρας να απελευθερώσει τους στρατιωτικούς-υπήρξε ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, o οποίος αυτό το διάστημα είχε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου.

Ανάλογες επαφές και τηλεφωνήματα ακολούθησαν σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, και βέβαια μεταξύ των δύο πρωθυπουργικών γραφείων με τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη να εμπλέκεται ενεργά στις διαβουλεύσεις όλο αυτό το διάστημα.

Πώς «διαβάζουν» στο Μαξίμου το...δώρο Ερντογάν

Η ραγδαία επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας που κλυδωνίζεται και η επικίνδυνη περιδίνηση στην οποία βρίσκεται η γείτονα, με δεδομένες και τις ταραχώδεις διμερείς σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ αποτελούν κατά τους κυβερνητικούς, βασικούς λόγους για την κίνηση καλής θέλησης στην οποία προχώρησε ο Σουλτάνος.

Κοινή πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πρώτον, ότι ο Ερντογάν είναι πάρα πολύ πιεσμένος και πασχίζει να κλείσει μέτωπα.

Δεύτερον, ότι δεν επιθυμεί να διαρρήξει τις σχέσεις του και με την Ευρώπη, σε μια συγκυρία που ταλανίζονται οι σχέσεις με τις ΗΠΑ ακολουθούν ένα απότομο ολισθηρό κατήφορο. Σημειωτέον, ότι η ελληνική πλευρά ταύτισε πλήρως την υπόθεση των δύο με την Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως αναδείχθηκε και στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα το Μάρτιο, και τον Ιούλιο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ).

Επιπλέον, η πολιτική Ερντογάν με την ομηρία ξένων πολιτών εμπόδιζε την προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Ευρώπη. Ενώ υπενθυμίζεται, ότι επίκειται επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο στις 28-29 Σεπτεμβρίου και τετ α τετ με την καγκελάριο Μέρκελ.!

Ελπίζουν σε αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης

Τέλος, στον απόηχο της ελληνοτουρκικής έντασης που χτύπησε «κόκκινο» όλους αυτούς τους μήνες, η ελληνική πλευρά προσδοκά οι τόνοι να πέσουν και η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών να συμβάλει , όπως σημείωσε και ο Αλέξης Τσίπρας «στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΠΕΞ ΓΕΕΘΑ κυβέρνηση δύο στρατιωτικοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ