Κούβα: Λαϊκή συζήτηση για το νέο Σύνταγμα -Οι βασικές αλλαγές - iefimerida.gr

Κούβα: Λαϊκή συζήτηση για το νέο Σύνταγμα -Οι βασικές αλλαγές

Στην Κούβα ξεκίνησε λαϊκή συζήτηση για το Σύνταγμα (Φωτογραφία: ΑP/ Desmond Boylan)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος, το οποίο αναγνωρίζει τον ρόλο της αγοράς και την ιδιωτική δραστηριότητα στην οικονομία της Κούβας, καλούνται να συζητήσουν οι πολίτες της χώρας.

Στις 24 Φεβρουαρίου θα γίνει δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, αλλά αυτό θα πρέπει νωρίτερα να συζητηθεί στο πλαίσιο λαϊκής συζήτησης, από τις 13 Αυγούστου έως τις 15 Νοεμβρίου, σε επιχειρήσεις, σχολεία, πανεπιστήμια και συνοικίες. Σε αυτή έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι περίπου 1,4 εκατομμύριο Κουβανοί μετανάστες ή εξόριστοι, για πρώτη φορά από την επανάσταση του 1959.

Η ημερομηνία έναρξης της συζήτησης έχει συμβολισμούς, καθώς ο Φιντέλ Κάστρο είχε γεννηθεί στις 13 Αυγούστου 1926.

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος αναγνωρίζει τον ρόλο της αγοράς και την ιδιωτική δραστηριότητα, όμως πάντα υπό την κηδεμονία του Κομμουνιστικού Κόμματος, του μοναδικού κόμματος της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία. Τον Ιούλιο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο.

Ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος στις 19 Απριλίου διαδέχθηκε στην εξουσία τον Ραούλ Κάστρο, διαβεβαίωσε πως στη διάρκεια της λαϊκής διαβούλευσης, «κάθε Κουβανός θα μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του».

Το μελλοντικό Σύνταγμα αποκαθιστά τον τίτλο του προέδρου της Δημοκρατίας και αυτούς του αντιπροέδρου και του πρωθυπουργού. Θα περιορίζει στα 60 χρόνια την ηλικία για να είναι κανείς υποψήφιος για την προεδρία και αυτό για μια πενταετή θητεία, με τη δυνατότητα να διεκδικήσει μια δεύτερη διαδοχική θητεία. Θα ανοίξει επίσης τον δρόμο για τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κούβα Σύνταγμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ