Βίντεο ντοκουμέντο: Καθημερινές προκλήσεις των Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο - iefimerida.gr

Βίντεο ντοκουμέντο: Καθημερινές προκλήσεις των Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο

Καθημερινές προκλήσεις Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον οι προκλήσεις Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο, καταγγέλλουν Ελληνες αλιείς της Λέρου.

Το περιστατικό της Κυριακής, με τους πυροβολισμούς, ήταν το αποκορύφωμα. Ομως, οι «μάχες» που δίνουν οι Ελληνες ψαράδες με τους Τούρκους είναι συχνό φαινόμενο και οι πρώτοι καταγγέλλουν ότι οι συνάδελφοί τους από τη γειτονική χώρα έχουν αποθρασυνθεί τον τελευταίο μήνα.

Οι Τούρκοι ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, προσεγγίζουν τις ακτές των νησιών, κλέβουν τα εργαλεία των Ελλήνων, παρεμβαίνουν στις συχνότητες και απειλούν, καταγγέλλουν οι Ελληνες ψαράδες της Λέρου. Μάλιστα, συχνά παρακολουθεί από κοντά τις προκλήσεις το τουρκικό λιμενικό, τονίζουν.

Χαρακτηριστικά τα βίντεο που δείχνουν τις προκλήσεις των Τούρκων μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες:

Μάλιστα, ένας ψαράς της περιοχής κατήγγειλε ότι πριν από λίγες ημέρες καπετάνιος τουρκικού αλιευτικού επιχείρησε να τον εμβολίσει. «Πήγαμε με τη μηχανότρατά μας, εξοργίστηκαν γιατί τραβούσαμε βίντεο και γύρισαν την πλώρη τους προς τα πάνω μας. Αν δεν κάναμε μια μανούβρα εμείς και στο τέλος εκείνοι, θα γινόταν εμβολισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Γιαννούκας στον Alpha.

Το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς

Το πιο σοβαρό περιστατικό ήταν αυτό της Κυριακής, όταν οι Τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν στον αέρα για να εκφοβίσουν Ελληνες ψαράδες, κοντά στο νησάκι Καλαπόδι, 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου.

Όλα συνέβησαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στις 9 το πρωί της Κυριακής. Οι Έλληνες ψαράδες είχαν αφήσει αλιευτικά εργαλεία κοντά στο νησάκι, όταν τους προσέγγισαν τουρκικά καΐκια. Τότε ζήτησαν από τους Τούρκους ψαράδες να αποχωρήσουν, ωστόσο εκείνοι τους απείλησαν και λίγο μετά συνέβη το περιστατικό με τους πυροβολισμούς.

«Ακούσαμε 6 πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος ήταν κατά ριπάς. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό, ούτε περίστροφο», είπε ο Λευτέρης Γιαννούκας, που ήταν σε ένα από τα ελληνικά καΐκια.

«Οι Τούρκοι ψαράδες ήταν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων. Πρώτη φορά έχει γίνει τέτοιο περιστατικό, να μας πυροβολούν οι Τούρκοι. Φυσικά και φοβηθήκαμε, δεν το περιμέναμε», συμπλήρωσε ο ψαράς Κώστας Τσίφτης.

Διευθύντρια Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος»: Την Κυριακή στα ελληνικά χωρικά ύδατα ψάρευαν 10 τουρκικές μηχανότρατες

«Οι Τούρκοι τώρα πια έχουν αποθρασυνθεί. Είναι σαν να θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα το να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα». Με τις λέξεις αυτές περιέγραψε στο ΘΕΜΑ 104,6 η διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος Αναστασία Μήλιου.

«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια μηχανότρατα. Χθες είχαμε 10 μηχανότρατες από το Αγαθονήσι μέχρι και τη Λέρο», πρόσθεσε η κυρία Μήλιου σημειώνοντας ότι «τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη φτάνουν μέχρι και τα 100 μέτρα από τα νησιά».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Ανακοίνωση για τις καταγγελίες των Ελλήνων ψαράδων, για το επεισόδιο στο Αιγαίο με χρήση πυρών από τουρκικά αλιευτικά εξέδωσε το αρχηγείο του Λιμενικού.

Σε αυτή επισημαίνει ότι διερευνά ενδελεχώς τις καταγγελίες, κατόπιν ενημέρωσης και της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής.

Αναλυτικά:

«Αναφορικά με τις καταγγελίες Ελλήνων αλιέων περί χρήσης πυρών από τουρκικά αλιευτικά , πρωινές ώρες χθες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Λέρου, από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής γίνεται γνωστό ότι τα υπόψη καταγγελλόμενα έχουν γίνει γνωστά στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Λέρου, η οποία τα αξιολογεί και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πράττει πάντοτε τα εκ του νόμου προβλεπόμενα σε οποιοδήποτε παραβατική συμπεριφορά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ