Oλοι οι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να συλλάβεις αγόρι! - iefimerida.gr

Oλοι οι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να συλλάβεις αγόρι!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η θερμιδική πρόσληψη και οι διατροφικές συνήθειες των γυναικών την περίοδο κοντά στη σύλληψη μπορούν να επηρεάσουν το φύλο του παιδιού όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες από τα βρετανικά Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Έξετερ.

Ρωτήσαμε τον Δρ. Θάνο Παράσχο, ειδικό σε θέματα γονιμότητας, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO (διαβάστε περισσότερα) να μας πει περισσότερα.

Κύριε Παράσχο, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει αν μια γυναίκα θα συλλάβει κοριτσάκι ή αγοράκι;
Τα ευρήματα των ερευνών έχουν δείξει πως ελαφρά περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν αγόρι εμφανίζουν όσες γυναίκες καταναλώνουν επάρκεια θερμίδων. Αντίθετα, εκείνες που κάνουν δίαιτα και κυρίως παραλείπουν συστηματικά το πρωινό είναι εξίσου πιθανότερο να γεννήσουν κορίτσι. Οι γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν αγόρι θα πρέπει να προσλαμβάνουν επομένως πάνω από 2500 θερμίδες, καθώς και τροφές πλούσιες σε κάλιο και αλάτι την εποχή της σύλληψης, πράγμα που, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, αυξάνει τις πιθανότητες να γεννήσουν αγόρι από το 50%, στο 56%. Αυτό συμβαίνει διότι το pH του κόλπου γίνεται πιο αλκαλικό και έτσι επιβιώνουν σε αυτό τα σπερματοζωάρια με το Υ χρωμόσωμα, τα οποία εφόσον γονιμοποιήσουν το ωάριο, θα γεννηθεί αγοράκι. Τα σπερματοζωάρια με το Υ χρωμόσωμα θεωρούνται λιγότερο ανθεκτικά στο όξινο περιβάλλον του κόλπου. Αντίθετα, αν οι γυναίκες προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες και τρώνε πολλά γαλακτοκομικά, το pH του κόλπου γίνεται πιο όξινο και έχουν το ίδιο μικρό αυξημένο ποσοστό να αποκτήσουν κορίτσι. Αυτό έδειξε η έρευνα. Αν θέλετε, όμως, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτό, θα σας πω ότι είναι μικρή η αύξηση των πιθανοτήτων για το ένα ή το άλλο φύλο.

Η σεξουαλική επαφή σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου μπορεί να επηρεάσει το φύλο;
Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, τα σπερματοζωάρια με το Υ χρωμόσωμα είναι πιο ελαφριά και γρήγορα από αυτά που έχουν το Χ, αλλά και λιγότερο ανθεκτικά στο όξινο περιβάλλον του κόλπου. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, οι πιθανότητες για αγόρι αυξάνονται αν η συνουσία γίνει πολύ κοντά στην ωορρηξία. Αν με ρωτάτε αν αυτή η μέθοδος έχει αποτέλεσμα, θα σας πω ότι τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως όχι.

Η συνουσία σε συγκεκριμένες στάσεις μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο;
Κι εδώ βασίζονται κάποιοι στη διαπίστωση ότι τα σπερματοζωάρια με το Υ χρωμόσωμα είναι μικρά και ευάλωτα, ενώ όσα έχουν το Χ χρωμόσωμα είναι μεγαλύτερα και πιο ανθεκτικά. Συνεπώς το σεξ στην ιεραποστολική στάση, που τα ελευθερώνει μακριά από τη μήτρα, αυξάνει τις πιθανότητες για κορίτσι, καθώς το σπέρμα έχει περάσει από το αλκαλικό περιβάλλον του κόλπου, το οποίο πιθανόν να βλάψει τα σπερματοζωάρια με το Υ χρωμόσωμα. Και σε αυτή την περίπτωση τα στατιστικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνονται στην επιλογή φύλου κατά τη σύλληψη, ανάλογα με τη σεξουαλική στάση του ζευγαριού.

Μπορεί η εξωσωματική γονιμοποίηση να συμβάλει στην επιλογή του φύλου;
Καμία ουσιαστικά από τις τεχνικές που αναφέρθηκαν δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική και αξιόπιστη για επιλογή φύλου. Η εξωσωματική γονιμοποίηση με προεμφυτευτικό έλεγχο είναι η μοναδική ακριβής και επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος. Είναι εφικτή, αλλά επιτρέπεται στη χώρα μας μόνο για την αποφυγή μετάδοσης φυλοσύνδετων κληρονομικών νοσημάτων, όπως είναι η αιμορροφιλία και η μυϊκή δυστροφία Duchenne, οι οποίες εμφανίζονται κυρίως στα αγόρια.

Με ποια μέθοδο γίνεται η επιλογή φύλου στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Με τη μέθοδο της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης (διαβάστε περισσότερα), που γίνεται στα πλαίσια της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τρεις ή πέντε ημέρες μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση (διαβάστε περισσότερα) αφαιρούνται κύτταρα από κάθε έμβρυο και υφίστανται γενετική ανάλυση. Μετά εμφυτεύονται στη μήτρα τα έμβρυα του επιθυμητού φύλου. Έτσι αποφεύγεται η πιθανότητα να φέρει το μωρό που θα γεννηθεί νόσημα, που κληρονομείται κυρίως στα αγόρια.

Για να μάθεις περισσότερα για τις περιπτώσεις που συστήνεται η Προεμφυτευτική Διάγνωση επικοινώνησε με τον Dr. Θάνος Παράσχος, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος

T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ