Πτωτικό άνοιγμα για τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω Τουρκίας- Πτώση και στην Αθήνα - iefimerida.gr

Πτωτικό άνοιγμα για τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω Τουρκίας- Πτώση και στην Αθήνα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τράπεζες παρέσυραν πτωτικά τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς η κλιμακούμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε τράπεζες που έχουν έκθεση στη χώρα.

Οι τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης σημείωσαν βουτιά 1,2% σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που έχουν έκθεση στην Τουρκία υποχώρησαν κατά 0,9-2,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,4% σε χαμηλό τριών εβδομάδων, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,6% με τους τραπεζικούς τίτλους να ασκούν πιέσεις.

Ο γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος Bayer κατέγραφε τις χειρότερες επιδόσεις, σημειώνοντας βουτιά 10,4% μετά την καταδίκη του αμερικανικού γίγαντα Monsanto - τον οποίο η Bayer απέκτησε τον Ιούνιο - για το ζιζανιοκτόνο Roundup. Η μετοχή της Bayer οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και πάνω από εννέα χρόνια.

Η μετοχή της Air France KLM σημείωσε βουτιά 4,5% αφού το μεγαλύτερο συνδικάτο των πιλότων της ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι πιθανόν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω απεργίες εάν δεν ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις με τη διοίκηση για τους μισθούς.

Ηπια πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, υπό το βάρος των εξελίξεων στην Τουρκία.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 742,56 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση 0,16%.

Οι αναλυτές ανάμεναν ανοδική αντίδραση μετά την αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, ενώ η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της και στην Τουρκία. Η συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται περιορισμένη καθώς βρισκόμαστε στον πυρήνα της περιόδου των διακοπών.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 1,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,31%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,30%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές ΑΔΜΗΕ(+1,90% στα 1,7160 ευρώ), της Motor Oil (+1,55% στα 18,300 ευρώ), και της ΔΕΗ (+1,18% στα 1,7950 ευρώ).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές Coca Cola HBC (-1,01% στα 29,480 ευρώ), της Εθνικής (-0,94% στα 0,2526 ευρώ) και του ΟΤΕ (-0,53% στα 11,190 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+1,42%) και του Πετρελαίου (+1,01%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-1,19%) και των Τηλεπικοινωνιών (-0,53%).

Ανοδικά κινούνται 14 μετοχές, 19 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Fieratex +27,47% και Μαθιός Πυρίμαχα +8,55%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ίλυδα -9,17% και Unibios-5,14%.

Σε χαμηλό 13 μηνών το ευρώ- Στροφή σε ασφαλή καταφύγια

Το ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό 13 μηνών με τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών να καταγράφουν περαιτέρω βουτιά σήμερα, ενώ το γεν ανήλθε σε υψηλό έξι εβδομάδων καθώς ο αντίκτυπος από τη βουτιά της τουρκικής λίρας έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Αφού υποχώρησε στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου νωρίς σήμερα, η τουρκική λίρα βρήκε κάποια στήριξη αφού ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την οικονομία για να περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών και η αρμόδια τραπεζική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι περιόρισε τις συναλλαγές swap.

Στις 10:32 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 6,8364 λίρες ανά δολάριο.

«Ο μεγάλος φόβος στην αγορά είναι ότι κινούμαστε προς μια κανονικών διαστάσεων κρίση στις αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ο Ούλριχ Λόιχτμαν, αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Commerzbank στη Φρανκφούρτη, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της Ασίας το 1997 η οποία επηράσε ακόμα και χώρες με υγιή μακροοικονομική κατάσταση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ