Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν μετά την επιβολή αμερικανικών δασμών στην Τουρκία - iefimerida.gr

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν μετά την επιβολή αμερικανικών δασμών στην Τουρκία

Βλαντίμιρ Πούτιν & Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Φωτογραφία: Kayhan Ozer/Pool Photo via AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στον τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, το τηλεφώνημα έγινε αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέβαλε τους δασμούς.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά διμερή θέματα, δήλωσε πηγή της τουρκικής προεδρίας σε ομάδα δημοσιογράφων.

«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο ηγέτες επεσήμαναν την θετική πορεία της ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους όσον αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα. Οι πρόεδροι συζήτησαν για τα τελευταία γεγονότα στην Συρία και τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις της Αστανά» δήλωσε η πηγή, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Τηλεφωνική επικοινωνία και με Μακρόν

Ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με βασικό θέμα της συζήτησής τους την κατάσταση στη Συρία.

Ο Πούτιν υπογράμμισε την σημασία που έχει η διεθνής βοήθεια για την αποκατάσταση των υποδομών της χώρας.

«Κατά την διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση στην Συρία οι δύο ηγέτες εξήραν την ρωσο-γαλλική επιχείρηση αποστολής και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της συριακής επαρχίας Ανατολική Γούτα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Εκτός των άλλων ο Πούτιν υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την αποκατάσταση των κοινωνικο-οικονομικών υποδομών της Συρίας, καθώς και η επιστροφή των προσφύγων στους τόπους όπου ζούσαν μόνιμα. Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, συζητήθηκαν και μερικά άλλα θέματα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Γαλλία είχε αποστείλει στην Συρία περισσότερους από 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας ύστερα από συμφωνία μεταξύ των δύο προέδρων, η οποία είχε αφιχθεί στις 21 Ιουλίου στο αεροδρόμιο Χμεϊμίμ με ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος ΑΝ-124 Ruslan

Στα τέλη Ιουλίου με την συνδρομή της Συριακής αραβικής Ημισελήνου και με τη συνοδεία της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας, έφθασε στην πόλη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα ένα φορτίο βοήθειας (ένα κινητό στρατιωτικό νοσοκομείο για την πραγματοποίηση επεμβάσεων, σκεύη κουζίνας, κλινοσκεπάσματα και φάρμακα).

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν προτίθεται να συζητήσει εκ νέου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την κατάσταση στην Συρία τον Σεπτέμβριο, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων αναφέρεται επίσης ότι «οι πρόεδροι συζήτησαν την στρατιωτική κατάσταση στην Συρία και τους όρους που είναι αναγκαίοι για την ασφαλή, αξιοπρεπή και εθελοντική επιστροφή των προσφύγων. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την σημασία μιας καθολικής πολιτικής λύσης, η οποία θα επιτρέψει να αποκατασταθεί η ειρήνη και η μακροχρόνια σταθερότητα στην Συρία».

Συζήτησαν το θέμα του Ουκρανού σκηνοθέτη Σεντσόφ

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε στον Βλαντίμιρ Πούτιν «πολλές προτάσεις» προκειμένου να «εξευρεθεί επειγόντως μια ανθρωπιστική λύση» για τον Ουκρανό σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ, στις οποίες ο Πούτιν «δεσμεύθηκε να απαντήσει» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Όλεγκ Σεντσόφ, που κρατείται στη Ρωσία, ξεκίνησε απεργία πείνας πριν από σχεδόν τρεις μήνες. Ο Μακρόν εξέφρασε εκ νέου την «ανησυχία» του για την κατάσταση της υγείας του που «φαίνεται να επιδεινώνεται επικίνδυνα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε επίσης να «δώσει σύντομα στη δημοσιότητα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε από την πλευρά του στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία αναφέρθηκε το θέμα του Όλεγκ Σεντσόφ.

Ο 42χρονος Όλεγκ Σεντσόφ, που είναι αντίθετος με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, φοβάται πως το τέλος του «πλησιάζει», σύμφωνα με την εξαδέλφη του. Η εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας Μαριάνα Μπέτσα κάλεσε τους Δυτικούς να «εντείνουν την πίεση στη Ρωσία για την απελευθέρωσή του».

Ο Σεντσόφ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 χρόνων για «τρομοκρατία» και «λαθρεμπόριο όπλων», έπειτα από μια δίκη την οποία χαρακτήρισε «σταλινικού τύπου» η Διεθνής Αμνηστία, και ξεκίνησε απεργία πείνας στις 14 Μαΐου.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ