Πώς να ετοιμάσετε το κατοικίδιό σας για ταξίδι -6 κίνδυνοι και πώς να τους αποφύγετε - iefimerida.gr

Πώς να ετοιμάσετε το κατοικίδιό σας για ταξίδι -6 κίνδυνοι και πώς να τους αποφύγετε

Οδηγός ταξιδιού για σκύλους και γάτες /Φωτογραφία: Pexels
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τόσο τα σύντομα ταξίδια όσο και οι διακοπές που διαρκούν περισσότερο προάγουν την καλή μας διάθεση και την... ανεμελιά μας! Προκειμένου να διατηρήσετε αυτά τα δύο στοιχεία –και δεδομένου του ότι είστε ιδιοκτήτης κατοικιδίου- δείτε ποιοι είναι οι πιο κοινοί κίνδυνοι ταξιδιού για τα κατοικίδιά σας και πώς να τους αποφύγετε αποτελεσματικά.

Εξηγεί στο iefimerida.gr η Αντωνία Γαρυφάλου, Pet Care & Nutrition Consultant (www.pet-astero.gr):

Γάτες και σκύλοι, φίλοι και συντροφιά πολλών ανθρώπων που τους συνοδεύουν ακόμη και στις διακοπές τους

Ναυτία

Το πιο συχνό φαινόμενο που αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων και ίσως και εσείς, είναι το φαινόμενο της ναυτίας το οποίο συχνά εκδηλώνεται με έμετο από το σκύλο και τη γάτα.

  • Πώς θα το αποφύγετε

Αποφύγετε να ταϊσετε το σκύλο ή τη γάτα σας 6-7 ώρες πριν από το ταξίδι, ώστε να μην έχουν γεμάτο στομάχι που θα τους αναστατώσει. Στην περίπτωση που δώσετε νερό ,για να ενυδατώνετε τον οργανισμό του κατοικιδίου σας ,προτιμήστε μικρές ποσότητες σε συχνά διαστήματα και όχι πολύ μεγάλη ποσότητα νερού μεμιάς.

Η Αντωνία Γαρυφάλου, σύμβουλος συμπεριφοράς και διατροφής για κατοικίδια εξηγεί στο iefimerida τους έξι κινδύνους που διατρέχουν τα κατοικίδια στα ταξίδια τους.

Θερμοπληξία

Τυπικά σημάδια θερμοπληξίας που μπορείτε να διαγνώσετε είναι:

  1. Υπερπαραγωγή σιέλου που στάζει από το στόμα.
  2. Πολύ έντονο κόκκινο δέρμα στο εσωτερικό των αυτιών
  3. Λαχάνιασμα
  4. Εξουθένωση και αδυναμία κίνησης 
  5. Ταχυπαλμία
  6. Δυσκολία αναπνοής
  7. Αδυναμία μυών
  8. Σημάδια που υποδεικνύουν ζαλάδα
  • Πώς θα το αποφύγετε

Μην αφήνετε ποτέ μόνο το κατοικίδιό σας σε κλειστό αυτοκίνητο έστω και για 10 λεπτά αναμονής καθότι είναι πολύ πιθανό να προσβληθεί από θερμοπληξία. Δίνετε νερό τακτικά και σε περίπτωση που το μέσο στο οποίο επιβαίνετε δεν κλιματίζεται ανοίξτε οπωσδήποτε κάποιο παράθυρο. Μην περπατάτε στον ήλιο άσκοπα ,ειδικά τις ώρες 11-17.00 που ο ήλιος είναι πολύ καυτός. Τέλος καλό θα είναι να προμηθευτείτε διάφορα είδη δροσιάς που μπορείτε να βρείτε σε εξειδικευμένα pet shop.

Η θερμοπληξία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουν τα κατοικίδια όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών αλλά και στις απλές μετακινήσεις εντός της πόλης, κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών του έτους.

Άγχος/Στρες μετακινήσεων

Κλάμα, έντονο γαύγισμα ,υπερκινητικότητα,φόβος αλλά και επιθετικότητα πολλές φορές, είναι μονο μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι το κατοικίδιό μας πάσχει από στρες μετακινήσεων.

  • Πώς θα το αποφύγετε

Τουλάχιστον 3 μήνες προτού ταξιδέψετε, ζητήστε τη βοήθεια ενός έμπειρου εκπαιδευτή ώστε να σας καθοδηγήσει να μετατρέψετε τη μετακίνηση από μία στρεσογόνο σε μία θετική εμπειρία για το κατοικίδιό σας. Ακόμη και μετά το πέρας των συνεδριών δουλέψτε τακτικά με το σκύλο σας προκειμένου να αφομοιώσει την κατάλληλη συμπεριφορά.

Πολλά είναι και τα κατοικίδια που στρεσάρονται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων.

Υπερκινητικότητα

Η άσκοπη μετακίνηση του κατοικιδίου μέσα στο μεταφορικό μας μέσον μπορεί να προξενήσει μεγάλο κίνδυνο τόσο για το ίδιο όσο και για μας τους ίδιους. Για παράδειγμα στην περίπτωση σύγκρουσης ,αν το κατοικίδιό μας δεν είναι περιορισμένο με ασφάλεια μπορεί όχι μόνο να χάσει τη ζωή του αλλά και να πέσει με ορμή πάνω μας προξενώντας διπλό ατύχημα.

  • Πώς θα το αποφύγετε

Χρησιμοποιείστε πάντα είτε κουτί μεταφοράς που να χωρά το κατοικίδιό σας είτε ειδική ζώνη ασφαλείας ώστε να το ασφαλίζετε με αποτελεσματικό τρόπο. Φροντίστε να το βάζετε πάντοτε στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου ή στο πορτ μπαγκάζ για να έχετε καλύτερη επίβλεψη των κινήσεών του και να αποφύγετε να έρθει στην αγκαλιά σας ,αποσπώντας σας από την οδήγηση.

Γάτες και σκύλοι πολλές φορές δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι με την συμπεριφορά τους και την υπερκινητικότητά τους θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια τη δική τους και του ιδιοκτήτη τους.

Κατανάλωση ξένων αντικειμένων

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σοβαρής νοσηλείας έπειτα από κατάποση ξένου σώματος, που όχι μόνο έβλαψαν και ταλαιπώρησαν το κατοικίδιο αλλά χάλασε και τις διακοπές των ιδιοκτητών.

  • Πώς θα το αποφύγετε

Καθόλη τη μετακίνησή σας αλλά ακόμη και στις στάσεις του ταξιδίου προσέχετε πολύ και αποτρέψτε το κατοικίδιό σας από το να φάει κάτι από κάτω στο δρόμο ή στην περιοχή που βρίσκεται. Μην αφήνετε ποτέ το κατοικίδιό σας ανεπιτήρητο και χωρίς λουρί ,προκειμένου να έχετε τη δυνατότητα επαναφοράς του.

Ο κίνδυνος ο σκύλος μας να καταναλώσει κάτι που δεν πρέπει ελλοχεύει όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών αλλά και στις απλές καθημερινές βόλτες και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά των ιδιοκτητών.

Έκτακτα περιστατικά

Χτυπήματα, εκδορές,τσιμπήματα, δηλητηρίαση,γαστρεντερική διαταραχή όλα αποτελούν έκτακτες περιπτώσεις που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Οργανωθείτε λοιπόν και μην τις αφήσετε να σας ξαφνιάσουν.

  • Πώς θα το αποφύγετε

Ετοιμάστε ένα μικρό κουτί πρώτων βοηθειών που θα περιέχει τα εφόδια για την αντιμετώπιση των βασικών κινδύνων. Τέτοια περιεχόμενα είναι: αντισηπτικό διάλυμα ,βαμβάκι, αυτοκόλλητους επιδέσμους και αποστερωμένη γάζα,ψαλιδάκι, λαβίδα αφαίρεσης τσιμπουριών,σύριγγα μιας χρήσης,σκεύασμα κατά των αλλεργιών,πάστα ή σιρόπι για διάρροιες. Για τα φαρμακευτικά σκευάσματα –τόσο τα ενέσιμα όσο και τα χορηγούμενα από στόματος – συμβουλευτείτε πάντα τον κτηνίατρο.

Πριν αναχωρήσετε λοιπόν βεβαιωθείτε ότι είστε καθόλα έτοιμοι για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μαζί με το φαρμακείο για εσάς, ετοιμάστε και ένα μίνι φαρμακείο και για τους τετράποδους φίλους σας.


Φωτογραφίες: Pexels, Pixabay

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ