Τι στο καλό κάνει η βασίλισσα Ελισάβετ όλη ημέρα -Το υστερικό πρόγραμμά της και οι παραξενιές - iefimerida.gr

Τι στο καλό κάνει η βασίλισσα Ελισάβετ όλη ημέρα -Το υστερικό πρόγραμμά της και οι παραξενιές

Φορτωμένο είναι το καθημερινό πρόγραμμα της βαιλισσας Ελισάβετ. Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλές φορές όλοι μας μπορεί να έχουμε αναρωτηθεί τι μπορεί να κάνει μια βασίλισσα στην καθημερινότητά της. Κι όλοι μας φανταζόμαστε ότι το πρόγραμμά της θα είναι πολύ χαλαρό και ίσως βαρετό. Πώς είναι όμως μια συνηθισμένη μέρα της βασίλισσας Ελισάβετ;

Η ώρα είναι 07.30 και το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρχίζει να ξυπνά. Ο λοχίας της αστυνομίας που κάθεται έξω από την κρεβατοκάμαρα της βασίλισσας Ελισάβετ ετοιμάζεται για το τέλος της βάρδιας του.

Συνήθιζε να σχολά στις 6:30 αλλά από τότε που ένας εισβολέας προσπάθησε να εισέλθει στην κρεβατοκάμαρα ένα πρωινό περίπου στις 7, το 1982, όταν δεν ήταν εκεί κανένας φρουρός, προστέθηκε επιπλέον μία ώρα στη βραδινή βάρδια.


Η προσωπική οικιακή βοηθός της βασίλισσας κατευθύνεται προς τον φρουρό με τον «πρωινό δίσκο» για την Ελισάβετ.

Σε αυτόν υπάρχουν φακελάκια τσαγιού Earl Grey και ζεστό νερό, σε ασημένιο φυσικά φλιτζάνι, κρύο γάλα, αλλά ούτε ίχνος ζάχαρης. Στο δίσκο υπάρχει επίσης μια εξαιρετικής ποιότητας πετσέτα με ανάγλυφα τα αρχικά της βασίλισσας E II R. Η υπηρέτρια χτυπά ελαφρά την πόρτα, που έχει το όνομα «Η βασίλισσα», γραμμένο σε μια λευκή ταμπέλα.

Τα δωμάτια του πρίγκιπα Φίλιππου, βρίσκονται λίγο πιο κάτω στο διάδρομο και είναι απολύτως λειτουργικά και ανδρικά, με ένα άρτια εξοπλισμένο κουρείο που διαθέτει μια επααγγελματική καρέκλα κομμωτηρίου, νιπτήρα και μηχάνημα για θερμαινόμενες πετσέτες.

Ένας από τους κορυφαίους κουρείς του Λονδίνου έρχεται μία φορά την εβδομάδα για να τον κουρέψει, ενώ ο πρίγκιπας Φίλιππος προτιμά να ξυρίζεται μόνος τους.


Αλλά μετά την συνταξιοδότησή του από τα δημόσια καθήκοντα, περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του αυτές τις ημέρες στην φάρμα τους στο κτήμα Σάντριχαμ, στο Νόρφολκ. Έτσι, η βασίλισσα συνήθως περνά την εβδομάδα στο Μπάκιγχαμ μόνη της.

Η υπηρέτρια εισέρχεται στο υπνοδωμάτιο της βασίλισσας και περπατά ήσυχα προς το κομοδίνο με τις οικογενειακές φωτογραφίες και το τηλέφωνο, μαζί με το «κουμπί πανικού» - αυτό που αγνοήθηκε εκείνο το πρωί, όταν ο εισβολέας Μάικλ Φάγκαν έγινε ο μόνος άνδρας – εκτός από τον σύζυγό της-που είδε την βασίλισσα να κοιμάται στο κρεβάτι της.

Το χρώμα του δωματίου είναι απαλό πράσινο, το αγαπημένο της βασίλισσας. Η υπηρέτρια ανοίγει το ραδιόφωνο στον σταθμό BBC Radio 4, καθώς αρέσει πολύ στη βασίλισσα να ξυπνά με τον ήχο του Τζον Χάφρεϊς και των συναδέρφων του που σχολιάζουν τους πολιτικούς.

Στη συνέχεια, ενώ η Αυτού Μεγαλειότητα απολαμβάνει το πρώτο της φλιτζάνι τσάι, η υπηρέτριά της θα πάει στο παρακείμενο μπάνιο για να της ετοιμάσει το νερό, το οποίο πρέπει να είναι ακριβώς στη σωστή θερμοκρασία: μάλιστα το δοκιμάζει με ένα θερμόμετρο σε ξύλινη θήκη και δεν πρέπει να έχει πάνω από 18 εκατοστά νερού.

Ενώ η βασίλισσα κάνει το μπάνιο της, μία από τις τρεις υπηρέτριές της, υπό την επίβλεψη της Άντζελα Κέλι, της προσωπικής βοηθού της βασίλισσας και επιμελήτριας της γκαρναταρόμπας της, ετοιμάζει το πρώτο ντύσιμο της ημέρας στο παρακείμενο δωμάτιο με τους καθρέφτες που φτάνουν από το πάτωμα μέχρι την οροφή.

Η κυρία Κέλι γνωρίζει ακριβώς τι χρειάζεται, καθώς της έχει δοθεί το ημερήσιο πρόγραμμα της βασίλισσας το προηγούμενο βράδυ. Ανάλογα με τις υποχρεώσεις της ημέρας, η βασίλισσα μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει και πέντε φορές ρούχα. Οσα ντυσίματα και μα χρειαστεί να κάνει, πάντως, σπάνια η Ελισάβετ κάνει τις δικές της επιλογές. Γι’ αυτό εξάλλου πληρώνει τις στιλίστριες.

Μόλις ντυθεί, η κομμώτριά της τη χτενίζει με το μοναδικό αυτό στυλ που δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες.


Το πρωινό σερβίρεται ακριβώς στις 8:30 στην ιδιωτική τραπεζαρία της βασίλισσας. Ένας υπηρέτης φέρνει το φαγητό σε ένα ζεστό πιάτο – ένα ασημένιο δίσκο – πιάτο με το φαγητό από πάνω και ζεστό νερό από κάτω – και το αφήνει στο δωμάτιο ώστε η βασίλισσα να φάει με την ησυχία της.

Μέχρι τις 9.30, η βασίλισσα θα βρίσκεται στο γραφείο της όπου θα περάσει τις επόμενες δύο ώρες. Το δωμάτιο είναι άνετο και όχι πολυτελές, με πολυθρόνες και καναπέδες ντυμένα με εμπριμέ υφάσματα. Το γραφείο της είναι Chippendale και η βασίλισσα το πήρε μαζί της όταν μετακόμισε από το Clarence House το 1952. Ένα βαρύ κρυστάλλινο μελανοδοχείο περιέχει το μαύρο μελάνι με το οποίο υπογράφει η βασίλισσα τα επίσημα έγγραφα και το ιδιαίτερο πράσινο χρώμα που της αρέσει για τις προσωπικές της επιστολές. Σπάνια χρησιμοποιεί στιλό, επιμένοντας στην αγαπημένη της πένα.

Υπάρχει επίσης μία στοίβα από στοιπόχαρτα, που αντικαθίστανται καθημερινά σε μαύρο χρώμα, ώστε κανείς να μην μπορεί να διαβάσει αυτό που έγραψε κρατώντας το σε έναν καθρέφτη.

Ο γραμματέας Τύπου θα έχει ετοιμάσει μια ανασκόπηση των ειδήσεων της ημέρας από τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δελτία της νωρίς το πρωί. Μόλις την διαβάσει, και μελετήσει και τα υπόλοιπα έγγραφα, πατάει ένα κουμπί στην κονσόλα που έχει μπροστά της.
Ο πρώτος άνθρωπος που καλεί είναι ο προσωπικός της γραμματέας. Περιμένει στο γραφείο του στο ισόγειο και όταν ακούει τη φράση «Θα θέλατε να έρθετε;» ξέρει πως είναι η ώρα για να ξεκινήσει τη δουλειά του. Μεταφέροντας ένα μικρό ψάθινο καλάθι που περιέχει τα έγγραφα που η βασίλισσα πρέπει να διαβάσει, μπαίνει στο δωμάτιο, νεύει και λέει «Η Αυτού Μεγαλειότητα». Στη συνέχεια της απευθύνεται ως «Μαντάμ».

Αν αναμένουν επισκέπτες στο Παλάτι, καλείται ο οικονόμος για να συζητήσουν τις εσωτερικές ρυθμίσεις για την άνεσή τους.


Αργότερα το πρωί, η βασίλισσα πηγαίνει στο καθιστικό και καλείται η βοηθός της. Της δείχνει μερικές από τις επιστολές που έλαβε και οι οποίες απαιτούν προσωπική απάντηση. Αυτές που έχουν σταλεί από παιδιά και ηλικιωμένους χαίρουν ιδιαίτερης προσοχής και η βοηθός της γράφει τα γράμματα και τα υπογράφει εξ ονόματος της βασίλισσας.

Οι προσωπικοί φίλοι που γράφουν στην βασίλισσα βάζουν τα αρχικά τους στην κάτω αριστερή γωνία του φακέλου και όταν το προσωπικό τα δει, ξέρει ότι δεν πρέπει να τα ανοίξουν, επειδή η βασίλισσα θέλει να διαβάζει μόνη της το προσωπικό της ταχυδρομείο.

Οι επίσημοι επισκέπτες, όπως και οι ξένοι απεσταλμένοι που έρχονται για να παρουσιάσουν τα διαπιστευτήριά τους, συνήθως γίνονται δεκτοί από την βασίλισσα το μεσημέρι. Αυτό γίνεται στην αίθουσα κοινού, μέρος της σουίτας της βασίλισσας, και κάθε συνάντηση διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Το μεσημεριανό γεύμα συνήθως το τρώει μόνη της, εκτός κι αν κάποιο από τα 4 παιδιά της είναι στο παλάτι. Ο πρίγκιπας Άντριου μερικές φορές συντροφεύει την μητέρα του αφού έχει προσκληθεί επίσημα από την βασίλισσα. Η Αυτού Μεγαλειότητα προτιμά ελαφρά γεύματα, αλλά αν και τα πιάτα είναι απλά, στήνονται εξαιρετικά – κάθε βλαστός, καρότο ή πατάτα πρέπει να ταιριάζει με το διπλανό του σε σχήμα και μέγεθος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η Ελισάβετ δεν πίνει αλκοόλ, παρά μόνο το αγαπημένο της νερό Malvern.


Ο σεφ της βασίλισσας στέλνει επίσης μια λίστα, που περιέχει τρεις προτάσεις για κάθε γεύμα την ερχόμενη εβδομάδα. Επιστρέφεται όταν η ίδια έχει δηλώσει τι θέλει. Κι όλα τα μενού εξακολουθούν να είναι γραμμένα στα γαλλικά, μια συνήθεια από την περίοδο της βασιλείας της Βικτώριας όταν ο Γάλλος σεφ της επέμενε στη γαλλική κουζίνα και το μενού ήταν γραμμένο στο χέρι, φυσικά στη γαλλική.
Αμέσως μετά το μεσημεριανό, η βασίλισσα θέλει να περπατήσει στους κήπους. Το προσωπικό ξέρει πολύ καλά ότι δεν πρέπει να την ενοχλήσει γιατί της αρέσει να είναι μόνη της στη βόλτα αυτή.

Στη συνέχεια, χαλαρώνει για μισή ώρα με τις εφημερίδες «Sporting Life» και«Racing Post», τις βίβλους των ιπποδρόμων. Εάν είναι στο παλάτι το πρωί και έχει απογευματινές συναντήσεις, όλες θα πρέπει να γίνουν στην περιοχή του Λονδίνου. Όταν ετοιμαστεί γι’ αυτές, καλείται ο προσωπικός της φύλακας να την περιμένει στην Πύλη του κήπου με την πόρτα του αυτοκινήτου ανοιχτή.

Καθώς η βασίλισσα κατεβαίνει τις σκάλες – μόνο περιστασιακά χρησιμοποιεί το παμπάλαιο ασανσέρ – ένα μικρό τιμ ανθρώπων ειδοποιείται και περιμένει για να την δει. Υπάρχουν οι προσωπικοί βοηθοί και αρκετοί από το υπηρετικό προσωπικό. Η ίδια ομάδα θα είναι επίσης εκεί όταν επιστρέψει.

Όλες οι απογευματινές υποχρεώσεις της Ελισάβετ προγραμματίζονται ώστε να ολοκληρωθούν πριν από τις 4:30, ώστε η βασίλισσα να μπορεί να επιστρέψει στο παλάτι εγκαίρως για το τσάι της στις 5.

Είναι μια ακίνητη γιορτή και το γεύμα περιλαμβάνει μικροσκοπικά σάντουιτς, κομμένα σε ακριβές μέγεθος, ζεστά γλυκά με κρέμα γάλακτος και μαρμελάδα φράουλας και πάντοτε το αγαπημένο της κέικ Dundee. Το τελετουργικό δεν αλλάζει ποτέ.

Μετά το τσάι, η Αυτού Μεγαλειότητα επιστρέφει στο γραφείο της για άλλη μια ώρα. Αν δεν υπάρχει καμία βραδινή υποχρέωση, η βασίλισσα αποχωρεί στα ιδιαίτερά της λίγο μετά έξι, για να ξεκουραστεί πριν το δείπνο.

Η εξαίρεση είναι το βράδυ της Τρίτης, όταν η πρωθυπουργός φθάνει για το εβδομαδιαίο ακροατήριό της στις 6:30. Χρόνια πριν, το ραντεβού γινόταν στις 5:30, αλλά όταν ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα ήταν παιδιά, η βασίλισσα συνήθιζε να περνά το χρόνο της μαζί τους, επομένως άλλαξε το ραντεβού για τις 6:30 – και έχει παραμείνει έτσι από τότε.

Το δείπνο για τη βασίλισσα είναι το πιο χαλαρό γεύμα της ημέρας, μερικές φορές το τρώει από έναν δίσκο. Της αρέσει να μένει στα ιδιωτικά της διαμερίσματα, διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση στο σαλόνι δίπλα στο γραφείο της.

Η βασίλισσα δεν ξενυχτά. Συνήθως έχει ξαπλώσει μέχρι τις 11:00 αλλά της αρέσει να διαβάζει στο κρεβάτι.

Η αγαπημένη της χαλάρωση είναι να διαβάζει το τελευταίο μυθιστόρημα του Ντικ Φράνσις και κάθε φορά της αποστέλλεται το πρώτο αντίγραφο κάθε πρώτης έκδοσης, πάντα σκληρόδερμο. Η παράδοση συνεχίζεται από τότε που ο γιος του Ντικ, Φέλιξ, ανέλαβε να γράφει τα bestsellers του πατέρα του.

Έτσι, πολύ συχνά, τα τελευταία φώτα που σβήνουν στη βόρεια πλευρά του παλατιού είναι εκείνα των δωματίων της.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ