Νέα βουτιά της τουρκικής λίρας καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κόντρα Αγκυρας-Ουάσινγκτον - iefimerida.gr

Νέα βουτιά της τουρκικής λίρας καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κόντρα Αγκυρας-Ουάσινγκτον

Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες 8% από τότε που ανακοινώθηκαν οι αμερικανικές κυρώσεις (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε νέο χαμηλό ώθησαν την τουρκική λίρα οι ανησυχίες των επενδυτών για την επιδείνωση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον και την ικανότητα τουρκικών Αρχών να βάλουν φρένο στον πληθωρισμό.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε πάνω από 3% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να πέφτει στο 5,43 λιρών το δολάριο και τις απώλειες από τις αρχές του έτους να φθάνουν στο 30% μετά τις δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ότι η τουρκική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον αρνήθηκε να δεσμευτεί στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της αμερικανο-τουρκικής διπλωματικής κρίσης.

Αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή αυξάνει τις πιθανότητες να επανέλθουν οι ΗΠΑ με νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας και προσθέτει άλλη μία στις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία.

Το επιτόκιο για τα δεκαετή τουρκικά ομόλογα ανέβηκε κατά 60 μ.β. στο 19.67% καθώς διαψεύστηκαν οι προσδοκίες ότι η τουρκική αντιπροσωπεία που συναντήθηκε χθες επί τρία τέταρτα της ώρας με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν θα επεδίωκε μια εκτόνωση της κρίσης που προκάλεσε η επιβολή κυρώσεων σε δύο Τούρκους υπουργούς για την παρατεινόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα.

Η τουρκική λίρα καταγράφει απώλειες 8% από τότε που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και ορισμένοι επενδυτές φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν και νέες αν δεν αφεθεί ελεύθερος ο Μπράνσον , εντείνοντας έτσι τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια πιθανώς σε μια έκτακτη συνεδρίαση, καθώς η επόμενη προγραμματισμένη είναι για τις 13 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία λίρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ