Όλο ΜΕΣΑ (+οδηγός επιβίωσης στο ΜΕΣΑ του Δ. Παπαϊωάννου) - iefimerida.gr

Όλο ΜΕΣΑ (+οδηγός επιβίωσης στο ΜΕΣΑ του Δ. Παπαϊωάννου)

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπαίνεις στο ΜΕΣΑ και ουσιαστικά τρυπάς τον τέταρτο τοίχο της οικίας που έχτισε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Μπαίνεις χωρίς γλυκά και λουλούδια, δεν χτυπάς το κουδούνι, όμως κανείς δεν σου δίνει σημασία, το ΜΕΣΑ κρατά καλά τις αποστάσεις. Το σκηνικό με την εντυπωσιακή προοπτική, το έξυπνο φως και τη μυστική μαγεία του ήχου είναι κενό, λες και μόλις μετακόμισαν αλλού οι ένοικοι· ΜΕΣΑ επικρατεί η ερημιά. Μόνος θόρυβος η βοή ενός σκηνικού βίντεο που συνεχώς αλλάζει προβάλλοντας μπαλκόνια της Αθήνας και ένα ποτήρι που πέφτει για να φτιάξει με τη σειρά του μία ολόκληρη γυάλινη πόλη χωρίς νερό, χωρίς ζωή. Δεκάδες άνθρωποι περπατούν στη σκηνή, διαγράφουν ακριβώς την ίδια πορεία με απαράλλαχτο τρόπο. Μπαίνουν, κοιτούν, κρεμούν το πανωφόρι, βγάζουν παπούτσια, μπλούζα, τζιν, βρακί· τουαλέτα, μπάνιο, κουζίνα, φαΐ, λίγο αγνάντεμα τη θέα και ύπνο πάλι γυμνοί. Αυτή είναι η «φράση» του ΜΕΣΑ, μηχανική και δογματική, σε κυνηγά σαν το μεταθανάτιο μαρτύριο του επαναλαμβανόμενου θανάτου. Πάντα έτερος, στο ΜΕΣΑ ζεις τη μέρα της Μαρμότας, το φαύλο κύκλο της μετρημένης οικιακής παράνοιας του Παπαϊωάννου, την καθημερινότητα σε ένα χώρο που είναι άλλοτε κοινόβιο, άλλοτε chic στρατώνας και άλλοτε προσωπικό κελί. ΜΠΕΣΑ;

Όλο ΜΕΣΑ (+οδηγός επιβίωσης στο ΜΕΣΑ του Δ. Παπαϊωάννου) | iefimerida.gr 0

Φαντάσου ένα Big Brother όπου η Ρούλα έβγαλε μουστάκι. Σε αυτό το reality δεν υπάρχουν χαζές ξανθιές και βιζιτούδες, αγράμματοι βλάχοι και μοντέλα. Υπάρχει η αβάσταχτη, elegant μελαγχολία του εσωτερικού χώρου, ένα ιντελεκτουέλ candid camera που το παρακολουθείς πάντα σοβαρός, μια πρωτοπορία χωρίς αντίκρισμα. Τα άκρα συναντιούνται στο Παλλάς και το ΜΕΣΑ δεν απέχει τελικά τόσο από τα επαίσχυντα τηλεοπτικά ριάλιτι, καθώς και τα δύο συναντιούνται στην αφετηρία της εμπορικότητας χωρίς αντίτιμο. ΜΠΑΜΠΕΣΑ;

Υπάρχει λόγος που κανένα video art δεν προβάλλεται στο κινηματογράφο και υπάρχει λόγος που δεν γίνονται εκθέσεις με ένα έκθεμα. Το πρόβλημα του ΜΕΣΑ δεν είναι η σύλληψη. Μπορούμε να πούμε ότι θα ήταν ένα απολαυστικό εγχείρημα στο πλαίσιο του Athens video art festival ή ενός performance που θα διαρκούσε μία ώρα. Το πρόβλημα του ΜΕΣΑ είναι η δυσαναλογία που το διακρίνει. Δυσανάλογο εγχείρημα για τις δυνατότητες του Παπαϊωάννου, δυσανάλογος ντόρος και διαφήμιση γύρω από το έργο, δυσανάλογος χώρος για τις ουσιαστικές ανάγκες της παράστασης και φυσικά δυσανάλογο εισιτήριο. Ποιος πληρώνει €30 για παράσταση δέκα λεπτών στο repeat για 6 ώρες;

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Γύρισα σπίτι, έβγαλα τα ρούχα και έκανα μπάνιο, να βγάλω από το μυαλό μου το ΜΕΣΑ. Πήγα στην κουζίνα, έβαλα να φάω κάτι -4 ώρες παράσταση με θέρισαν-, και κοιτώντας τη θέα από το παράθυρο αποφάσισα να πέσω να κοιμηθώ. Παναγία μου! Μπήκε το ΜΕΣΑ μέσα μου ή έτσι ήμουν πάντα;!

EXTRA: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΣΑ.

1. Μην πας περιμένοντας να δεις θεατρική παράσταση. Στο Αθηνόραμα αναφέρεται ως θεατρική εγκατάσταση, αυτό είναι σε γενικές γραμμές. Ούτε χορός, ούτε μπαλέτο, ούτε πρόζα.

2. Μην πας μόνος. Πήγαινε με παρέα ή οπλισμένος με μεγάλη υπομονή. Αν δεν έχεις ένα αποκούμπι στις δύσκολες ώρες της ανίας, δεν θα αντέξεις να δεις πάνω από μιάμιση ώρα ΜΕΣΑ.

3.Μην παρακολουθήσεις όλη τη παράσταση από την ίδια θέση. Άλλαζε οπτικές και μετακινήσου στο χώρο. Αφ ‘υψηλού η θέα είναι πανοραμική, μπροστά δεξιά η θέα είναι ηδονοβλεπτική -φάτσα κάρτα το γυμνό- και κεντρικά πίσω, σχεδόν δίπλα στον ηχολήπτη, είναι η ιδανική θέση, το σημείο του ορίζοντα που έχει κέντρο η προοπτική - αυτό μας το εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ο Παπαϊωάννου.

4. Βγες έξω! Αν είναι να πάθεις αποπληξία, είναι καλύτερο να πάρεις λίγο αέρα. Πήγαινε για καφέ ή για ψώνια, τάισε έναν άστεγο ή έστω κάνε λίγο τζόγκινγκ. Το έργο θα παραμείνει το ίδιο και μετά την αποχώρησή σου. Χρειάζεται άλλωστε λίγος χρόνος για να χωνέψεις τα όσα είδες σε επανάληψη τη προηγούμενη ώρα.

5. Ρώτα και μάθε πότε είναι τα highlights της παράστασης! Η ρουτίνα του ΜΕΣΑ διακόπτεται κατά καιρούς από μικρά events τα οποία συμβαίνουν συγκεκριμένες ώρες. Το «ζευγάρι» θα το δεις περίπου στις 19:00, ενώ αργότερα παίζει το σκηνικό με την τούρτα και τα πυροτεχνήματα. Περίπου στις 22:30 εμφανίζεται ο guest ηθοποιός, το άτομο από το κοινό που δήλωσε συμμετοχή και παίζει για μία και μόνο φορά στη σκηνή του ΜΕΣΑ. Ίσως να είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο της παράστασης. Ίσως να σε κάνει και εσένα να δηλώσεις συμμετοχή, τη χορογραφία τη ξέρεις ήδη….

ΜΕΣΑ: Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5. Παραστάσεις: 01, 04-08,11-15 Απριλίου, Οι πόρτες ανοίγουν στις 5.30 μ.μ. και κλείνουν στις 11.30 μ.μ. Εισιτήριο: 15,32,45 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ