Σμαράγδα Καρύδη: Κάτι ακόμα περί προσευχής και ευθύνης… [εικόνα] - iefimerida.gr

Σμαράγδα Καρύδη: Κάτι ακόμα περί προσευχής και ευθύνης… [εικόνα]

Σμαράγδα Καρύδη/Φωτογραφία: NDPphoto
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η Σμαράγδα Καρύδη είχε κάνει μία ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, αναφορικά με την τραγωδία που βιώνει η χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Η ηθοποιός, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι δεν αρκεί να προσευχόμαστε αλλά θα πρέπει να κάνουμε πράξεις σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας και όχι όταν συμβαίνει κάτι μη αναστρέψιμο.

Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι συμφώνησαν με την άποψή της, και την επικρότησαν, αρκετοί όμως ήταν και αυτοί που διαφώνησαν, κι έγραψαν αρνητικά σχόλια για αυτό.
Ανάμεσα σε αυτούς, ήταν και ο Γρηγόρης Πετράκος, ο οποίος σχολίασε το κείμενο της ηθοποιού με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό του στο facebook, γράφοντας χαρακτηριστικά «Άντε να εξηγήσεις στην κυρία Καρύδη τι είναι η προσευχή».

Το απόγευμα της Παρασκευής, η Σμαράγδα Καρύδη θέλησε να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοούσε με το όρο «προσευχή», απαντώντας παράλληλα σε όλα τα αρνητικά σχόλια που έλαβε τις τελευταίες ημέρες. Έτσι προχώρησε σε μία νέα ανάρτηση στο instagram, γράφοντας χαρακτηριστικά:


«Κάτι ακόμα περί προσευχής και ευθύνης. Διάβασα όλα τα σχόλια σας, στο προηγούμενο μου ποστ δυστυχώς δεν μπορώ ν’ απαντήσω στον καθένα χωριστά κι η ανάρτηση αυτή δεν απευθύνεται στους κακοπροαίρετους που ξεσπάνε με βρισιές στα σόσιαλ μίντια γιατί αυτοί δε με αφορούν καθόλου. Σ’ αυτούς όμως που ειλικρινά κάτι παρανόησαν κι ένιωσαν ότι απαξίωσα τη θρησκευτική πίστη ή ότι τους κουνάω το δάχτυλο θέλω να πω τα εξής:

Καταρχάς, σε όλα όσα μας καταλογίζω βάζω πρώτο τον εαυτό μου είτε γιατί κάποια απ´αυτά τα έχω πράξει κι η ίδια είτε γιατί κάποια τα έχω ανεχτεί ή έχω αδιαφορήσει. Γι’ αυτό και χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό. Αυτό που συνέβη μας τάραξε και μας πλήγωσε όλους. Και το ότι κανείς δεν αναγνωρίζει τα λάθη του και δε ζητάει συγγνώμη μας πληγώνει ακόμα περισσότερο. Αυτό που είπα είναι ότι η λύση στα προβλήματα βρίσκεται στις πράξεις. Μίλησα για την ευθύνη του πολίτη, μιας και για το τι σημαίνει η ευθύνη του πολιτικού δεν έχουμε ακόμα αποφανθεί. Δεν είχε καμία σχέση με τη θρησκεία τη χριστιανική ή οποιαδήποτε άλλη.

Η προσευχή είναι προσωπική ανάγκη. Δε θέλει προστακτική. Θέλει ησυχία. Είναι ελπίδα και παρηγοριά. Δεν μπορεί να είναι ένα χάσταγκ διανθισμένο με κλαμένες φατσούλες στο Instagram κι αυτό να σε ησυχάζει. Δεν είναι ώρα για να ησυχάσουμε. Οι φατσούλες γενικώς είναι μια χαρά αλλά όταν έχεις νεκρούς εν καιρώ ειρήνης, ενώ θα μπορούσες να μην έχεις, οφείλεις να είσαι σοβαρός και να κοιτάξεις τι δεν έγινε σωστά αλλά και τι μπορεί να κάνεις για να μη ξαναγίνει. Γιατί έχει ξαναγίνει. Δεν ήταν καν η πρώτη φορά.

Γιατί κάτι έφταιξε και τότε και τώρα. Κι έχουμε ευθύνη. Έχουμε γιατί αυτοί που μας κυβερνούν έχουν εκλεγεί και πληρώνονται από μας κι είναι υποχρεωμένοι να μας δίνουν λογαριασμό. Κι εμείς οφείλουμε να το απαιτούμε αλλά και να ζητάμε απαντήσεις…

Επίσης ξεκαθαρίζω ότι ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δε μίλησα δημοσίως υπέρ οποιουδήποτε κόμματος ή πολιτικού γιατί δεν μπορώ να σας εγγυηθώ για κανέναν, δεν περιμένω από σωτήρες , σιχαίνομαι να είμαι οπαδός, δεν έχω κάποιο συμφέρον, δεν θέλω να μονιμοποιηθώ στο δημόσιο κι ούτε μ’ ενδιαφέρει να επηρεάσω κανέναν. Γι ‘αυτό όσοι απ’ το πουθενά ξαφνικά μου καταλόγισαν ότι εγώ προσωπικά τους παρέσυρα με δηλώσεις να ψηφίσουν ποτέ το οτιδήποτε (βάζοντας με στη γνωστή γενικότητα που λέει «εσείς οι καλλιτέχνες μας πήρατε στο λαιμό σας») μάλλον με μπερδεύουν ή με ταυτίζουν με κάποιους άλλους.

Πιστεύω επίσης ότι κανείς δεν παίρνει στο λαιμό του κανέναν. Οι πολίτες δεν είναι μωρά. Οι πολίτες οφείλουν στη δημοκρατία να αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους και είναι ευθύνη σου το ποιον ψηφίζεις όπως ευθύνη σου είναι και το να πας να ψηφίσεις.


Σέβομαι το θρησκευτικό αίσθημα κάθε ανθρώπου. Σέβομαι τη πίστη του Χριστιανού του Μουσουλμάνου, του Βουδιστή. Σέβομαι τους ένθεους. Σέβομαι τους άθεους. Σέβομαι όλους τους ανθρώπους όπως κι αν αυτοπροσδιορίζονται αρκεί να μην προσπαθούν με βία ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο να επιβληθούν σε άλλους. Σέβομαι την ανάγκη των ανθρώπων να προσευχηθούν, να διαλογιστούν ή να πάρουν αντικαταθλιπτικά.


Σέβομαι κάθε επιλογή που βοηθάει τους ανθρώπους να τη παλέψουν με τη σκληρή βεβαιότητα ότι μόνοι μας ερχόμαστε και μόνοι μας φεύγουμε χωρίς να ξέρουμε το λόγο. Ξέρω ότι έχουμε μεγάλη ανάγκη να αποκτήσει για μας νόημα αυτό το ταξίδι. Οι άνθρωποι περισσότερο απ’ τη γνώση έχουν ανάγκη την πίστη. Αλλά θαυμάζω μια πίστη ενεργή. Των ανθρώπων εκείνων που αγαπούν τον άνθρωπο και εργάζονται για το καλό του.

Είμαι σίγουρη πως αν υπάρχει ο Θεός – πράγμα που θα το ήθελα πολύ – αυτοί είναι τ’ αγαπημένα του παιδιά κι όχι οι γνωστοί φανατικοί θρησκόληπτοι «ιεροκήρυκες» του μίσους. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού σε όλους μας και κουράγιο.»

ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΙ ΕΥΘΥΝΗΣ . Διάβασα όλα τα σχόλια σας, στο προηγούμενο μου ποστ δυστυχώς δεν μπορώ ν’απαντήσω στον καθένα χωριστά κι η ανάρτηση αυτή δεν απευθύνεται στους κακοπροαίρετους που ξεσπάνε με βρισιες στα σοσιαλ μίντια γιατί αυτοί δε με αφορούν καθόλου. Σ’αυτούς όμως που ειλικρινά κάτι παρανόησαν κι ένιωσαν ότι απαξίωσα τη θρησκευτική πίστη ή ότι τους κουνάω το δάχτυλο θέλω να πω τα εξης:Καταρχάς, σε όλα όσα μας καταλογίζω βάζω πρώτο τον εαυτό μου είτε γιατί κάποια απ´αυτά τα έχω πράξει κι η ίδια είτε γιατί κάποια τα έχω ανεχτεί ή έχω αδιαφορήσει.Γι αυτό και χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό. Αυτό που συνέβη μας τάραξε και μας πλήγωσε όλους. Και το ότι κανείς δεν αναγνωρίζει τα λάθη του και δε ζητάει συγγνώμη μας πληγώνει ακόμα περισσότερο. Αυτό που είπα είναι ότι η λύση στα προβλήματα βρίσκεται στις πράξεις. Μίλησα για την ευθύνη του πολίτη, μιάς και για το τι σημαίνει η ευθύνη του πολιτικού δεν έχουμε ακόμα αποφανθεί.Δεν είχε καμία σχέση με τη θρησκεία τη χριστιανική ή οποιαδήποτε άλλη. Η προσευχή είναι προσωπικη ανάγκη. Δε θέλει προστακτική.Θελει ησυχία. Είναι ελπίδα και παρηγοριά . Δεν μπορεί να είναι ένα χασταγκ διανθισμένο με κλαμμένες φατσούλες στο ινσταγκραμ κι αυτό να σε ησυχάζει. Δεν είναι ώρα για να ησυχάσουμε. Οι φατσούλες γενικώς είναι μια χαρά αλλά όταν έχεις νεκρούς εν καιρώ ειρήνης, ενώ θα μπορούσες να μην έχεις, οφείλεις να είσαι σοβαρός και να κοιτάξεις τι δεν έγινε σωστά αλλά και τι μπορεί να κάνεις για να μη ξαναγίνει. Γιατι έχει ξαναγίνει. Δεν ήταν καν η πρώτη φορά. Γιατί κάτι έφταιξε και τότε και τώρα. Κι έχουμε ευθύνη.Έχουμε γιατί αυτοί που μας κυβερνούν έχουν εκλεγεί και πληρώνονται από μας κι είναι υποχρεωμένοι να μας δίνουν λογαριασμό.Κι εμείς οφείλουμε να το απαιτούμε αλλά και να ζητάμε απαντήσεις...ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΑΠΟ ΚΑΤΩ...??

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Smaragda Karidi (@smaragda_karidi_official) στις 3 Αύγ, 2018 στις 9:04 πμ PDT

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ