Χωρίζουν στα δύο την Αγροτική Τράπεζα - Ζημίες 2,7 δισ. λόγω PSI - iefimerida.gr

Χωρίζουν στα δύο την Αγροτική Τράπεζα - Ζημίες 2,7 δισ. λόγω PSI

Χωρίζουν στα δύο την Αγροτική Τράπεζα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε περίοδο έντονων αναταράξεων έχει μπει το τραπεζικό σύστημα εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης για την στήριξη των τραπεζών μετά το PSI, ενώ βέβαιη θεωρείται από ορισμένους η διχοτόμηση της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ», το επικρατέστερο σενάριο για την τύχη της Αγροτικής -που έχει ζημιές 2,7 δισ. ευρώ μετά το PSI - είναι να στηριχθεί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και στη συνέχεια να διαχωριστεί σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Το καλό κομμάτι της θα πωληθεί ώστε να αντλήσει ορισμένα έσοδα το Δημόσιο, ενώ το κακό κομμάτι θα μπει σε εκκαθάριση. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ρεπορτάζ, η Αγροτική θα χρειαστεί ακόμα και πάνω από 4 δισ. ευρώ για να στηριχθεί, καθώς ήταν στο κόκκινο ήδη από τα stress test του Ιουνίου.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα σκληρό παζάρι ανάμεσα στους ιδιώτες τραπεζίτες και την κυβέρνηση για τον τρόπο στήριξης των υπολοίπων τραπεζών, που και αυτές βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση μετά το PSI. Συνολικά, η τρύπα που άφησε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων στο τραπεζικό σύστημα της χώρας ξεπερνά τα 26 δισ. ευρω, ένα ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί μέσω αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, και στη διαδικασία αυτή θα συμμετάσχει με κεφάλαια το ΤΧΣ αλλά και οι ίδιοι οι ιδιώτες μέτοχοι. Το Δημόσιο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πάρει κοινές μετοχές άνευ ψήφου ενώ θα ενισχύσει τις τράπεζες και με μετατρέψιμα ομόλογα. Ωστόσο, κλειδί θεωρείται η συμμετοχή των τωρινών μετόχων στις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου, που σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 10%.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε η κυβέρνηση θα κληθεί να υπογράψει το πλαίσιο με το οποίο θα στηριχθούν οι τράπεζες μέσω του ΤΧΣ. Το θέμα θα συζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ