Σάλος στην Ιταλία: Πλοίο διέσωσε πρόσφυγες και τους πήγε στη Λιβύη -ΟΗΕ: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου - iefimerida.gr

Σάλος στην Ιταλία: Πλοίο διέσωσε πρόσφυγες και τους πήγε στη Λιβύη -ΟΗΕ: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Σάλος με διάσωση προσφύγων (Φωτογραφία αρχείου: AP/ Jonathan Borg)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντονες αντιδράσεις και σφοδρές επικρίσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία η υπόθεση με ένα ιταλικό εμπορικό πλοίο, που κατηγορείται από ΜΚΟ και πολιτικούς πως παραβίασε το διεθνές δίκαιο, επαναπροωθώντας πρόσφυγες στη Λιβύη.

Το Asso Ventotto περισυνέλεξε 108 πρόσφυγες, που επέβαιναν σε πλοιάριο, το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 60 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Τρίπολης, σύμφωνα με την καταγεγραμμένη πορεία του.

Τα τελευταία χρόνια το ιταλικό λιμενικό συντόνιζε τις επιχειρήσεις αυτές και οι πρόσφυγες μεταφέρονταν στην Ιταλία. Ομως, από τον Ιούνιο έχει μεταφέρει την ευθύνη στο λιμενικό της Λιβύης, το οποίο ζήτησε από το πλοίο να μεταφέρει τους πρόσφυγες στην Τρίπολη.

«Η Λιβύη δεν είναι ασφαλές λιμάνι και αυτό ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σχολίασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, διευκρινίζοντας ότι βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία συγκέντρωσης πληροφοριών για το θέμα.

«Πρόκειται για ομαδική επαναπροώθηση», κατήγγειλε ο Νικόλα Φρατοϊάνι, Ιταλός βουλευτής της αριστεράς που επιβαίνει σε πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ Pro-Activa Open Arms, η οποία παρακολούθησε τις συνομιλία μέσω ασυρμάτου που είχε το ιταλικό εμπορικό πλοίο με το λιβυκό λιμενικό. Η γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch έκανε λόγο από την πλευρά της για την «πρώτη επαναπροώθηση (προσφύγων) από ένα ιταλικό πλοίο εδώ και χρόνια».

Το διεθνές δίκαιο προβλέπει ότι οι πρόσφυγες που διασώζονται σε διεθνή ύδατα δεν μπορούν να επιστρέφουν σε μέρος που κινδυνεύει η ζωή τους. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν αναγνωρίσει τη Λιβύη ως μη ασφαλή χώρα. Πάντως, το ιταλικό λιμενικό υποστηρίζει ότι η διάσωση έγινε σε λιβυκά και όχι διεθνή χωρικά ύδατα.

«Η Λιβύη δεν είναι ασφαλές μέρος (…), δεν μπορούμε να αφήνουμε πρόσφυγες εκεί», σχολίασε χθες Δευτέρα ο Ρομπέρτο Φίκο πρόεδρος της ιταλικής βουλής που ανήκει στο κόμμα Κίνημα 5 Αστέρων.

Ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, απέρριψε τις επικρίσεις. «Τις τελευταίες ώρες το λιβυκό λιμενικό διέσωσε και μετέφερε 611 πρόσφυγες στη Λιβύη. Οι ΜΚΟ διαμαρτύρονται και οι διακινητές χάνουν τη δουλειά τους. Φυσικά συνεχίζουμε. Κλειστά λιμάνια, ανοικτές καρδιές», έγραψε στα social media.

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πρόσφυγες Ιταλία Λιβύη ΟΗΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ