Στο εδώλιο στην Aγκυρα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» για την «τουρκική εισβολή στην Αφρίν» - iefimerida.gr

Στο εδώλιο στην Aγκυρα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» για την «τουρκική εισβολή στην Αφρίν»

«Ειρήνη- η "Αφρίκα" δεν μπορεί να σιγήσει»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο δίκες έχουν στηθεί σε δικαστήριο της ’Αγκυρας εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» και των δημοσιογράφων της, Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.

Η πρώτη δίκη αφορά το πρωτοσέλιδο της «Αφρίκα», που είχε κάνει λόγο για «δεύτερη τουρκική εισβολή», με αφορμή τις εξελίξεις στο ’Αφριν, συγκρίνοντάς τες με την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

Turkish Cypriot journalist Şener Levent: “The Turkish army went into Syria and the Kurdish enclave of #Afrin to commit a massacre and occupy the country, just as they did here.” #Cyprus https://t.co/Q8tDKFgXfP

Η δεύτερη δίκη αφορά ένα άρθρο γνώμης του Σενέρ, το οποίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Zorba The Cypriot».

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, κάνει λόγο για μία δυσάρεστη τροπή στα χρονικά της Κύπρου και καλεί τόσο την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη όσο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, να παρέμβουν. Σημειώνει μάλιστα πως οι δίκες, αποτελούν μοχλό πίεσης της ’Αγκυρας προς τους Τουρκοκυπρίους.

Στο εδώλιο στην Aγκυρα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» για την «τουρκική εισβολή στην Αφρίν»  | iefimerida.gr 0

Σε χθεσινό πρωτοσέλιδό της με φωτογραφία τεσσάρων μαϊμούδων να κλείνουν τα μάτια, τ’ αυτιά, το στόμα και η πρώτη να χαμογελά, η «Αφρίκα» σημείωνε ότι η τετρακομματική «κυβέρνηση» δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο ούτε για το γεγονός ότι η Εισαγγελία της Άγκυρας έχει ασκήσει μηνύσεις εναντίον της εφημερίδας, ούτε για το ότι συνελήφθησαν άτομα στο σπίτι τους επειδή άκουγαν μουσική που απαγορεύεται, ούτε γιατί οι επιτιθέμενοι εναντίον της «Αφρίκα» στις 22 Ιανουαρίου αφέθηκαν υπό όρους και νωρίτερα ελεύθεροι. «Το παιχνίδι των τριών μαϊμούδων "δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλώ" χαλά τον κόσμο που ζητεί τον λογαριασμό γι’ αυτή την παρέμβαση στην Δικαιοσύνη μας».

Στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας συνεχίζεται και μια άλλη «δίκη», η οποία αναβλήθηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου με απόφαση του «δικαστή» Τατζάν Ρεϊνάρ, ο οποίος παραιτήθηκε από το επάγγελμα του εξαιτίας των πιέσεων, που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα από κύκλους της ’Αγκυρας.

Οι δύο Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι έχουν αρνηθεί να καταθέσουν στο τουρκικό δικαστήριο, προβάλλοντας την άποψη ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα και ότι δεν αναγνωρίζουν τις δυο δίκες.

Ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε στον ανταποκριτή της «Καθημερινής» Κύπρου, στην Κωνσταντινούπολη, ότι αυτήν τη στιγμή στα κατεχόμενα συζητείται το ενδεχόμενο της μεταφοράς του ίδιου και του συναδέλφου του στην Τουρκία, «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μια εξέλιξη που έχει θορυβήσει τον δημοσιογραφικό κόσμο της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ