Μαρτυρία: Διασώστες ήθελαν να πάνε στην φωτιά στο Νέο Βουτζά και τους είπαν «δεν χρειάζεται» - iefimerida.gr

Μαρτυρία: Διασώστες ήθελαν να πάνε στην φωτιά στο Νέο Βουτζά και τους είπαν «δεν χρειάζεται»

fotia-diasostes
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απο μαρτυρίες εθελοντών διασωστών της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδας (ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EVOLSAR), προκύπτει σαφώς ότι τα αρμόδια Υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, υποτίμησαν τον κίνδυνο από την πυρκαγιά που ξεκίνησε στο Νταού Πεντέλης.

Και τελικά αποτέφρωσε το Μάτι, αφήνοντας πίσω της, μέχρι στιγμής, 86 νεκρούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών, λίγα λεπτά αφότου είχε γίνει γνωστή η εστία της πυρκαγιάς, οι διασώστες που ήθελαν να σπεύσουν στο Νταού Πεντέλης και στο Νέο Βουτζά, έλαβαν αρνητική απάντηση από τις αρμόδιες αρχές. «Δεν χρειάζεται να πάτε, τους είπαν, δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα»..

«Με το που ξεκίνησε η φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη, αναφέρουν οι διασώστες, επικοινωνήσαμε άμεσα με τους αρμόδιους φορείς -δεν θέλω αυτή τη στιγμή να σας αποκαλύψω με ποιούς ακριβώς- και μας είπαν κατά λέξη «δεν χρειάζεται να πάτε στον Βουτζά και στην Καλλιτεχνούπολη. Δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα». Δεν ήταν άτομα από την Πυροσβεστική. Αρκετές ώρες αργότερα, βλέποντας πώς εξελίσσεται η κατάσταση, εκτιμήσαμε πως πρέπει να παρακούσουμε τις οδηγίες και πήγαμε με τα αυτοκίνητά μας με την επίλεκτη ομάδα.

Οταν υπάρχει ένας άνεμος που ξεπερνάει τα 9 Μποφόρ, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Είναι το ίδιο με τις πλημμύρες, στις οποίες συνήθως μας ειδοποιούν ότι υπάρχει πρόβλημα και χρειάζεται να επέμβουμε. Αυτό κάνουμε πάντα. Στη συνέχεια, είχαμε εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Δημ.Αναγνωστάκη, τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, ο οποίος μάς έλεγε πού ακριβώς δεν έχουν γίνει έρευνες.

Επιχειρήσαμε ακριβώς σε αυτά τα σημεία και αύριο (δηλαδή σήμερα] θα σαρώσουμε όλη την παράκτια περιοχή. Σήμερα που ήμασταν εκεί, σε περιοχές που είχαν ψαχτεί από κάποιους, βρέθηκαν άλλα δύο άτομα», εξηγεί στην εφημερίδα, πολύ έμπειρος διασώστης από την επίλεκτη ομάδα. Συνάδελφοί του μας εξηγούν πως «πάντα, σε κάθε καταστροφή, όλα οφείλονται σε αρχική μη αποδοχή του γεγονότος, ως προς το πόσο σοβαρό μπορεί να είναι.

Η όλη κατάσταση ξεκινά από τον συντονισμό, από το πόσο άμεσα κινούνται οι δυνάμεις και το πλήθος των εθελοντών, οι οποίοι πραγματικά εκείνη την ώρα μπορούν να προσφέρουν. Πολλοί κάτοικοι που συναντήσαμε μας έλεγαν ότι «κανένας δεν μας έδωσε οδηγία να φύγουμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φωτιά μάτι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ