Φάμελλος: Το Μάτι δεν μπορεί να ξαναχτιστεί με το ίδιο αδιέξοδο μοντέλο - iefimerida.gr

Φάμελλος: Το Μάτι δεν μπορεί να ξαναχτιστεί με το ίδιο αδιέξοδο μοντέλο

Ο Σωκράτης Φάμελλος/ Φωτογραφία intime news
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το Μάτι δεν μπορεί να ξαναχτιστεί με το ίδιο αδιέξοδο μοντέλο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της περιοχής.

«Η πολεοδομική οργάνωση είναι υποχρέωση των δήμων. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία για να επιταχύνουν πολεοδομικές μελέτες σε περιοχές που υπάρχει τέτοια άναρχη, αλόγιστη και περιβαλλοντοκτόνα δόμηση. Εμείς, για την περιοχή της ανατολικής Αττικής, μιας και θα μπει μέσα στην κήρυξη αναδασωτέας, θα πρέπει να αναλάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες γιατί δεν μπορεί το Μάτι να ξαναχτιστεί με το ίδιο αδιέξοδο μοντέλο -και πολεοδομικά αλλά και περιβαλλοντικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Προτείνουμε», πρόσθεσε, «την εφαρμογή σταθερότυπων, δηλαδή το πλάτος δρόμων, τα πεζοδρόμια και οι κοινόχρηστοι χώροι να εξυπηρετούν την ασφαλή ζωή των πολιτών. Δεν θα οργανωθεί η περιοχή αυτή πολεοδομικά εις βάρος της ζωής των κατοίκων αυτής της περιοχής. Δεν θα επιτραπεί η συνεχής περίκλειστη δόμηση στην πλευρά της θάλασσας, μιας και στα σταθερότυπα υποχρεωτικά προβλέπεται ότι θα υπάρχει διάνοιξη οδών και δεν θα υπάρχει συνεχής, με μάνδρες, διακοπή της κυκλοφορίας των πολιτών προς τον αιγιαλό, που ούτως ή άλλως είναι κοινόχρηστο αγαθό».

Όπως είπε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες στην περιοχή και ως πρώτο βήμα προστασίας της είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων από την καμένη ύλη που συσσωρεύτηκε, η μεταφορά διάφορων φερτών υλικών από την Περιφέρεια και από τις Ένοπλες Δυνάμεις (μπάζα που μαζεύονται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις) και η διάνοιξη των χειμαρρικών ροών για να μην υπάρχει πλημμυρικός κίνδυνος.

Στη συνέχεια, όπως εξήγησε ο κ. Φάμελλος, «το δασαρχείο, σε συνεργασία με υλοτομικούς συνεταιρισμούς, θα προβεί στη μεταφορά των δασικών ειδών που έχουν καεί, τα καμένα δηλαδή δέντρα που είναι στους δρόμους και τις πλατείες, είτε σε κοινόχρηστες εκτάσεις και στις αυλές κατοικιών, διότι πρέπει να γίνει υλοτόμηση με μεγάλη προσοχή για να μην υπάρχει κάποιο ατύχημα».

«Πρέπει να μεταφερθούν αυτά τα υλικά, που είναι αρκετά μεγάλες ποσότητες, εκτός της περιοχής γιατί θα φρακάρουν οι δρόμοι. Ένα δέντρο καμένο να πέσει θα φρακάρει όλη η περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, θα ξεκινήσουν δύο παράλληλες δράσεις, η μία σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών «για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών κατοικίας -πρακτικά πρέπει να διανοιχθούν και να θωρακιστούν τα ρέματα της περιοχής, στο σημείο που εκβάλλουν προς τη θάλασσα- ενώ η διεύθυνση αναδασώσεων ξεκίνησε σήμερα τη μελέτη για την αντιδιαβρωτική και την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που είναι πάνω από τους οικισμούς, περιοχές δηλαδή που είναι στο λοφώδες ή στο δασικό τμήμα».

Ταυτόχρονα, σημείωσε: «σε ένα διάστημα το πολύ τριών μηνών και αφού επεξεργαστούμε τις δορυφορικές εικόνες που θα έχουμε, έως αύριο, θα οριοθετηθεί η καμένη έκταση για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία πεδίου που κάνουμε τώρα με την αναγνώριση των καμένων εκτάσεων, των σπιτιών και των κατοικιών, αλλά και γιατί η περιοχή αυτή, με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος, κηρύσσεται αναδασωτέα. Θα αφορά στις περιοχές που πριν από την πυρκαγιά είχαν δασική χρήση, όπως προβλέπει ο δασικός χάρτης, ο οποίος επίσης εκπονείται στην περιοχή. Η περιοχή αυτή δεν είχε δασικό χάρτη, ήταν και αυτό ένα από τα εγκλήματα, που μαζί με την έλλειψη πολεοδομικής οργάνωσης, μιας και ήταν ένα άναρχα δομημένο τοπίο, συνετέλεσε δυστυχώς σε αυτό τον πολύ μεγάλο και δυσβάσταχτο φόρο ζωής που καταθέσαμε ως κράτος και ως κοινωνία».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σωκράτης Φάμελλος μάτι φωτιές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ