Πακιστάν: Ενας πρώην πρωταθλητής κρίκερ στις πόρτες της εξουσίας - iefimerida.gr

Πακιστάν: Ενας πρώην πρωταθλητής κρίκερ στις πόρτες της εξουσίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μικρό προβάδισμα του Ιμράν Χαν, πρώην αστέρα του κρίκετ, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις εθνικές εκλογές στο Πακιστάν.

Οι αντίπαλοί του ήδη μιλούν για νοθεία, κάτι το οποίο αρνούνται οι πακιστανικές αρχές υποστηρίζοντας ότι απλώς υπάρχουν τεχνικά προβλήματα κατά την εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα το κόμμα του Ιμράν Χαν (PTI) θα είναι αυτό που θα κερδίσει στις εκλογές, αν είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει συμμαχίες για μία κυβέρνηση συνασπισμού σε περίπτωση που δεν μπορέσει να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Η ημέρα της ψηφοφορίας σηματοδοτήθηκε από περιστατικά βίας, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους σε εκλογικά κέντρα. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά σε εκλογικό κέντρο στην πόλη Κουέτα στο νοτιοδυτικό Πακιστάν.

Πακιστάν: Ενας πρώην πρωταθλητής κρίκερ στις πόρτες της εξουσίας | iefimerida.gr 0

Ποιός είναι ο «Τραμπ του Πακιστάν»

Προέρχεται από την ελίτ της σόου μπίζνες (την οποία καταγγέλλει), επικρίνει τα μίντια ως «διεφθαρμένα», θέλει να «καθαρίσει» τη χώρα του, και παρουσιάζει τάσεις μεγαλομανίας και σεξουαλικής παρενόχλησης.
Αυτός ο άνθρωπος αναμένεται να εκλεγεί πρωθυπουργός στο Πακιστάν στις εκλογές της 25ης Ιουλίου 2018. Το πρόσωπό του καλύπτει κάθε τοίχο της χώρας, σε μέγεθος XΧL. Ο Imran Khan είναι το ίνδαλμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι μετακινούνται από κάθε σημείο της χώρας για να τον ακούσουν. «Εδώ όλοι τον αποκαλούν ΙΚ. Everybody loves him!» δηλώνει νεαρός φαν του.


Με σαλβάρι χρυσό και γυαλιά ηλίου, ο Imran Khan εμφανίζεται στις ομιλίες του, μέσα σε ουρλιαχτά ενθουσιασμού και χειροκροτήματα. Ενα drone γυρίζει πάνω από τα κεφάλια των συγκεντρωμένων με εντολή να δίδονται άμεσα πλάνα και εικόνες σε όλα τα social media. Με την γροθιά υψωμένη, ο Imran Khan δείχνει βέβαιος για την επικράτησή του.


Ηταν προπονητής της εθνικής ομάδας κρίκετ του Πακιστάν, η οποία κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1992. Τον βλέπουν από τότε σαν θεό γιατί μπόρεσε, υποτίθεται, να νικήσει τους αποίκους Αγγλους σε ένα άθλημα που λατρεύεται στις δύο χώρες. Σήμερα είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός στις εκλογές της 25ης Ιουλίου. Το έμβλημα του κόμματός του (Κίνημα του Πακιστάν για την Δικαιοσύνη) είναι ένα μπαστούνι του κρίκετ, φυσικά.
Ο Imran Khan, ωστόσο, πέτυχε στον αθλητισμό, αλλά απέτυχε στην πολιτική, ως σήμερα. Εδώ και 23 χρόνια είναι υποψήφιος και είχε καταντήσει περίγελως.

Αλλά η εποχή άλλαξε και ήρθε η ώρα για τους outsiders. Ο Imran Khan, 65 ετών, ίσως σε λίγο γίνεται πρωθυπουργός. Μετά από χρόνια περιοδειών και σταυροφορίες εναντίον της διαφθοράς, βρίσκεται σήμερα μπροστά από τον βασικό του αντίπαλο, πρώην πρωθυπουργό Nawaz Sharif, ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας των Panama Papers (αποκαλύφθηκε ότι κατείχε 4 διαμερίσματα στο Λονδίνο, τα οποία πληρώθηκαν από funds αγνώστου προελεύσεως)
Η καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού σε δέκα χρόνια φυλάκιση και η αδυναμία των άλλων κομμάτων να αρθρώσουν λόγο, πρόσφεραν στον Imran Khan μια τεράστια λεωφόρο προς την νίκη. Κι όλα αυτά σε μια χώρα, μοναδική μουσουλμανική δύναμη που κατέχει πυρηνικά, η οποία γιορτάζει τα 70ά γενέθλιά της, οι σχέσεις με την γειτονική Ινδία έχουν επιδεινωθεί και ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι πιο ισχυρός από ποτέ.


Ο Imran Khan πολιτεύεται με τα απλοϊκότερα επιχειρήματα, όπως «θα νικήσω την διαφθορά και την τρομοκρατία σε 100 ημέρες», προκαλώντας ειρωνικά σχόλια στον τύπο και στους πολιτικούς κύκλους της χώρας. «Το βασικό σχέδιο του Imran Khan είναι ο πόλεμος κατά της διαφθοράς, ο οποίος στοχεύει όλους τους πολιτικούς παίκτες. Η ιδιαιτερότητά του είναι πως του αρέσει να τον λατρεύουν. Τον συμπαθούν ως πρόσωπο αλλά όχι πραγματικά για όσα λέει. Δεν υπάρχει άλλος σαν αυτόν σε όλη την νότια Ασία», εξηγεί ο Salman Zaidi, ιδρυτής του think tank Jinnah Institute στο Ισλαμαμπάντ.


Βασικός του εχθρός είναι φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πόλη Abbottabad απ’όπου κατάγεται μπήκαν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στις 2 Μαίου 2011 και ξετρύπωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το συμβάν έγινε δεκτό ως το δυνατότερο διπλωματικό χαστούκι στο Πακιστάν και συνέδεσε οριστικά τη χώρα με την Αλ Κάιντα. Αυτό το επεισόδιο έγινε από τότε η βάση του έντονου αμερικανικού αισθήματος των Πακιστανών.
Αποτελεί επίσης το μάνα εξ ουρανού για τον Khan, ο οποίος ζητάει εδώ και χρόνια την διακοπή της συμμαχίας με τις ΗΠΑ.


ο Imran Khan γεννήθηκε στο Λαχόρη και εστάλη σε ηλικία 17 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ολοκληρώσει τις σπουδές του σαν καλομαθημένος γιός της υψηλής κοινωνίας του Πακιστάν. Υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα κρίκετ του Worcestershire, και μπήκε στην Οξφόρδη. Το εξωτικό ύφος του και το στιλ playboy έκαναν τα υπόλοιπα: έγινε αγαπητός στην υψηλή κοινωνία της Οξφόρδης, στη δεκαετία του 1970, απέκτησε πολλές κατακτήσεις και έγινε διάσημος στα νάιτ κλαμπ του Mayfair όπου, σύμφωνα με τον θρύλο, έβγαινε με παντελόνια λεοπάρ με τον Μικ Τζάγκερ και άλλους επώνυμους.

Εγινε προπονητής της ομάδας του Πακιστάν στο κρίκερ το 1982 και μοιραζόταν τη ζωή του μεταξύ Πακιστάν και Λονδίνου, κάνοντας ταινίες και διαφημίσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πακιστάν Εκλογές κρίκετ νοθεία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ