Η Σώτη Τριανταφύλλου για τις πυρκαγιές: Καλή ιδέα να παραιτηθεί η κυβέρνηση, απαράδεκτο να τρίβει τα χέρια της η αντιπολίτευση - iefimerida.gr

Η Σώτη Τριανταφύλλου για τις πυρκαγιές: Καλή ιδέα να παραιτηθεί η κυβέρνηση, απαράδεκτο να τρίβει τα χέρια της η αντιπολίτευση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια αντικειμενική καταγραφή της ελληνικής τρέλας που δυστυχώς παρατηρείται και σε αυτή τη φονική πυρκαγιά κάνει η γνωστή συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, με άρθρο της στην Athens Voice.

Το άρθρο της στην Athens Voice έχει τίτλο «Το γλυκό πεπρωμένο» και μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«... ήθελα να γράψω ότι δεν πρέπει να βγει κανείς κερδισμένος από την καταστροφή· από τη φρίκη και τη θλίψη του φετινού καλοκαιριού. Ξέρουμε «τι» φταίει που η φωτιά πήρε τέτοιες διαστάσεις και προξένησε τόσες ανθρώπινες απώλειες· δεν φταίει «κάποιος» ή «κάποιοι»· φταίει το πώς έχει χτιστεί και οργανωθεί η κοινωνία μας: η ρυμοτομία των παραθαλάσσιων κοινοτήτων, η οργάνωση και προστασία των δασικών εκτάσεων, η στρατηγική της πολιτικής προστασίας, οι μέθοδοι διαχείρισης πλήθους, η πολιτική οικονομία των υπηρεσιών όπως η πυρόσβεση και η ασφάλεια εκ μέρους του λιμενικού σώματος και της αστυνομίας. Με λίγα λόγια, για την τερατώδη έκταση και καταστροφικότητα της φωτιάς φταίνε οι ελλείψεις των μηχανισμών του κράτους και η παραδοσιακά αναποτελεσματική διαχείριση κρίσεων· στην ουσία η διακυβέρνηση ― τοπική και κεντρική ― που οδηγείξανά και ξανά σε αποτυχία τόσο στην πρόληψη, όσο και στην ελαχιστοποίηση των ζημιών. Με λίγα λόγια τα φυσικά φαινόμενα ―σεισμοί, ραγδαίες βροχοπτώσεις, φωτιά και άνεμος― έχουν σχεδόν ανεξέλεγκτες συνέπειες. Ο ρόλος της οργανωμένης κοινωνίας είναι, μεταξύ άλλων, η τιθάσευση των φυσικών δυνάμεων και η καθοδήγηση των πολιτών σε περιπτώσεις κινδύνου και έκτακτης ενάγκης, όπως μια τέτοια πυρκαγιά, μια επιδημία ή ένας πόλεμος.

Κάθε φορά που συμβαίνει μια καταστροφή, αποκαλύπτονται και συζητιούνται η αναρχία στη δόμηση (ρέματα, αποψίλωση δασών, έκνομη προαστιακή εξάπλωση), το μπάζωμα των ποταμών, κάποιες συνιστώσες του ψευτοκαπιταλισμού που αποτελεί το οικονομικό μας σύστημα (κερδοσκοπία, πελατοκρατία), η κλιματική αλλαγή. Παραλλήλως, αναδεικνύονται οι ευθύνες των πολιτών, ιδιαίτερα σε περιστάσεις σαν τη σημερινή εφόσον οι πυρκαγιές οφείλονται συχνά σε ανθρώπινο δόλο ή ανθρώπινο σφάλμα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, κι ενώ τα αντικυβερνητικά τηλεοπτικά κανάλια ωρύονται και τα φιλοκυβερνητικά καυχώνται για το αυτονόητο, ενεργοποιείται η μνήμη του χρυσόψαρου: τίποτα δεν αλλάζει· κανείς από τους κυβερνώντες δεν δείχνει ευθιξία ― είμαστε παχύδερμα. Και ευχόμαστε ότι δεν θα μας ξανατύχει συμφορά. Πλην όμως μάς τυχαίνει όπως τυχαίνει σε όλο τον κόσμο», γράφει η γνωστή συγγραφέας.

Η Σώτη Τριανταφύλλου σχολιάζει την έλλειψη συντονισμού:

«Η δε έλλειψη συντονισμού στην αντιμετώπιση των καταστροφών οφείλεται, όπως σχεδόν τα πάντα στην Ελλάδα, στο ότι δεν υπάρχει αυστηρός καταμερισμός εργασίας και οριοθέτηση καθηκόντων. Όσοι ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος επιμένουν ότι η δασοπυρόσβεση δεν πρέπει να αποτελεί αποκλειστικό έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ―η οποία, έτσι κι αλλιώς, χρειάζεται ενίσχυση και εκσυγχρονισμό ― αλλά σε μια σύμπραξή της με τις Δασικές Υπηρεσίες, δηλαδή τους γεωπόνους και δασολόγους που γνωρίζουν τις διαφορές όχι μόνο μεταξύ της φωτιάς σε κτήρια και της φωτιάς σε δενδρόφυτες εκτάσεις, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της φωτιάς στις ποικιλίες των δασών. Είμαι απολύτως σίγουρη ότι όλοι οι άνθρωποι που εμπλέκονται σ’ αυτό το έργο κάνουνό,τι μπορούν ― κι όμως δεν αρκεί εφόσον λείπει η οργάνωση, ο συντονισμός, η μέθοδος».

Καλή ιδέα να παραιτηθεί η κυβέρνηση, αλλά η αντιπολίτευση που τρίβει τα χέρια της είναι απαράδεκτη, καταλήγει:

«Εδώ μπαίνει ο παράγοντας της διακυβέρνησης: η σημερινή κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει, the hard way, ότι δεν είναι τόσο εύκολο να διαχειριστείς μια χώρα με άλυτα και χρόνια δομικά προβλήματα. Πριν από τρία χρόνια, από τη θέση της αντιπολίτευσης, κραύγαζε «είστε ανίκανοι και διεφθαρμένοι: εμείς θα τα κάνουμε όλα καλύτερα» με τη βαθιά άγνοια και την αλαζονεία που τη χαρακτηρίζει. Όμως, για να κυβερνηθούμε πρέπει να αλλάξουν όλα. Και για να αλλάξουν είναι απαραίτητο να καταλάβουμε, εμείς οι πολίτες, τι είναι το σωστό και τι το λάθος. Οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις δημιουργούν ένα παράδοξο: ενώ κολακεύουν τον λαό τους και τον αφήνουν να κάνει βλακείες, δεν καταφέρνουν να τον προστατέψουν ― διότι οι βλακείες παρακωλύουν τη διοίκηση. Αν σ’ αυτό προστεθεί μια μορφή αμεριμνησίας και τσαπατσουλιάς, παίρνουμε τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων: υποτίμηση των συνθηκών, καθυστερήσεις, σύγχυση, μοιρολατρία ― η ψευδαίσθηση ότι τα ίδια συμβαίνουν παντού. Αλλά, αν δούμε τα διαφορετικά γεγονότα από πιο κοντά, λόγου χάρη τις περσινές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, θα διαπιστώσουμε ότι οι αρχές εκεί πράγματι ελαχιστοποίησαν τις ζημιές, και όχι μόνο επειδή διέθεταν πιο προηγμένα μέσα (πράγμα που είναι αλήθεια). Θα έλεγα πως ίσως είναι καλή ιδέα να παραιτηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά, όπως υπαινίχθηκα, η εικόνα της αντιπολίτευσης που τρίβει τα χέρια της πάνω από τέτοια συμφορά μού φαίνεται εντελώς απαράδεκτη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ