Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο μια Σουηδέζα φοιτήτρια σταμάτησε την απέλαση Αφγανού πρόσφυγα από τη χώρα της [βίντεο] - iefimerida.gr

Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο μια Σουηδέζα φοιτήτρια σταμάτησε την απέλαση Αφγανού πρόσφυγα από τη χώρα της [βίντεο]

H Σουηδέζα ακτιβρίστρια Έλιν Έρσον (Φωτογραφία: ΥοuTube)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θέατρα πολιτικών διαμαρτυριών κατά των απελάσεων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα αεροδρόμια σε διάφορες μεγαλουπόλεις του πλανήτη.

Ακτιβιστές έχουν μπλοκάρει εισόδους, διαδήλωσαν έξω από την περίφραξη τερματικών σταθμών, έκαναν εφόδους ακόμη και στους διαδρόμους προσγείωσης για να εμποδίσουν την αναχώρηση αεροσκαφών που μετέφεραν πρόσφυγες πίσω στις πατρίδες τους.

Η Έλιν Έρσον, ωστόσο, δοκίμασε μια διαφορετική προσέγγιση. Όταν η Σουηδέζα φοιτήτρια έμαθε ότι ένας Αφγανός επρόκειτο να απελαθεί προχθές από τη χώρα της αγόρασε ένα εισιτήριο για την ίδια πτήση. Όταν επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Γκέτεμποργκ αρνήθηκε να καθίσει στη θέση της. Όρθια στο διάδρομο φώναζε ότι δεν θα φύγει, αν δεν αφεθεί ελεύθερος ο 52χρονος άνδρας.

Αναμετέδωσε μάλιστα «ζωντανά» μέσω του λογαριασμού της στο Facebook την διαμαρτυρία της. Η πράξη πολιτικής ανυπακοής της Έρσον προκάλεσε δίωρη καθυστέρηση στην πτήση, μέχρι που τελικά πέτυχε το ποθούμενο. Μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας κατέβασαν από το αεροπλάνο τον Αφγανό.

«Δεν πρόκειται να καθίσω μέχρις ότου φύγει αυτό το άτομο από το αεροπλάνο», λέει με δάκρυα στα μάτια η Έρσον στο βίντεο, που έχει κάνει το γύρο του Διαδικτύου. «Ο κυβερνήτης έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν επιτρέπει την παρουσία του ατόμου αυτού στο αεροσκάφος».

Απαντώντας στις διαμαρτυρίες των συνεπιβατών της που δυσφορούσαν για την καθυστέρηση η Έρσον υπογράμμισε ότι αν ο 52χρονος σταλεί πίσω στην χειμαζόμενη από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν και του «Ισλαμικού κράτους» πατρίδα του «το πιθανότερο είναι ότι θα σκοτωθεί».

Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο μια Σουηδέζα φοιτήτρια σταμάτησε την απέλαση Αφγανού πρόσφυγα από τη χώρα της [βίντεο]  | iefimerida.gr 1

Μετά τον Αφγανό πρόσφυγα και η φοιτήτρια εγκατέλειψε το αεροπλάνο. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle o Αφγανός παραμένει υπό κράτηση και κάποια στιγμή θα απελαθεί. Όσο για την Έρσον; Αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί πρόστιμο ή ακόμη και ποινή φυλάκισης επειδή αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του κυβερνήτη όσο βρισκόταν στο αεροσκάφος.

Οι Αφγανοί είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2017 και του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς 37.795 Αφγανοί υπέβαλαν στην ΕΕ αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ