Σήμερα η συνάντηση Τραμπ- Γιούνκερ για την εμπορική πολιτική - iefimerida.gr

Σήμερα η συνάντηση Τραμπ- Γιούνκερ για την εμπορική πολιτική

Από συνάντηση Γιούνκερ- Τραμπ στο πλαίσιο της συνόδου G20 στο Αμβούργο το 2017-Φωτογραφία:ΑΡ/Markus Schreiber
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα πραγματοποιείται η κρίσιμη προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Με φόντο τις αναταράξεις στο εμπόριο λόγω δασμών στο επίκεντρο της συνάντηση θα βρεθούν οι ευρωαμερικανικές σχέσεις, που βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Τραμπ και Γιούνκερ είχαν συναντηθεί και τον περασμένο Μάιο στις Βρυξέλλες και αναμένεται στη σημερινή συνάντηση να συζητήσουν θέματα ασφάλειας και οικονομικά ζητήματα, με επίκεντρο φυσικά αυτό των εμπορικών σχέσεων.

Ο αμερικανός πρόεδρος συχνά ασκεί δριμύα κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την ΕΕ. Η ΕΕ απάντησε με αντίμετρα σε αμερικανικά αγαθά, γεγονός που ώθησε τον Τραμπ να προτείνει επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά, ιδίως αυτοκίνητα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να κάνει προσπάθεια να κατευνάσει τα πράγματα και να βρει έναν τρόπο διεξόδου από τοπ αδιέξοδο αυτού του εμπορικού πολέμου, στον οποίο έχει ουσιαστικά οδηγηθεί η υφήλιος εξαιτίας της πολιτικής προστατευτισμού που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντως λίγες ώρες πριον τη συνάντηση ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επαίνεσε τα οφέλητων δασμών θέτοντας ουσιαστικά την ατζέντα για την κρίσιμη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι δασμοί είναι το σπουδαιότερο (πράγμα)!», έγραψε ο κ. Τραμπ στο Twitter, σημειώνοντας πως οποιαδήποτε χώρα αδικεί τις Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστεί εμπορικές ποινές εάν δεν δεχτεί κάποια «δίκαιη συμφωνία».

«Ολες οι χώρες που μας συμπεριφέρονται άδικα στο εμπόριο επί χρόνια έρχονται στην Ουάσιγκτον ώστε διαπραγματευτούν», προσέθεσε, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη δήλωσή του ότι η Αμερική είναι «κουμπαράς» που τον κλέβουν.

Λίγες ώρες αργότερα ανέβασε άλλο σχόλιο σύμφωνα με το οποίο «Η ΕΕ έρχεται στην Ουάσιγκτον για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για το εμπόριο. Έχω μια ιδέα γι 'αυτούς. Τόσο οι Η.Π.Α. όσο και η E.U. να καταργήσουν τους δασμούς, τα εμπόδια και τις επιδοτήσεις! Αυτό τελικά αποκαλείται Ελεύθερη Αγορά και Δίκαιο Εμπόριο! Ελπίζω να το κάνουν, είμαστε έτοιμοι - αλλά δεν θα το κάνουν!»

Η ανάρτηση

The European Union is coming to Washington tomorrow to negotiate a deal on Trade. I have an idea for them. Both the U.S. and the E.U. drop all Tariffs, Barriers and Subsidies! That would finally be called Free Market and Fair Trade! Hope they do it, we are ready - but they won’t!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τραμπ Γιούνκερ συνάντηση δασμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ