Η Άγκυρα ζητά ανταλλάγματα στη Θράκη για να ανοίξει τη Χάλκη - iefimerida.gr

Η Άγκυρα ζητά ανταλλάγματα στη Θράκη για να ανοίξει τη Χάλκη

Τουρκία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την τεχνική του «καρότου και του μαστιγίου» φαίνεται πως εφαρμόζει η Άγκυρα, τόσο σε ότι αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όσο και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Παρά τα πρώτα αυθόρμητα χαμόγελα στο άκουσμα των επιθέσεων φιλίας από την Άγκυρα, η τουρκική διπλωματία έδειξε το πραγματικό πρόσωπό της, ζητώντας τώρα ανταλλάγματα. Αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο ότι οι προτάσεις τόσο για τη Χάλκη όσο και για την Αμμόχωστο, αποδεικνύονται «κενό γράμμα» και μόνο στόχο έχουν την καλλιέργεια εντυπώσεων στη διεθνή κοινή γνώμη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι «κινήσεις καλής θέλησης» έλαβαν χώρα λίγες ημέρες μετά την επικριτική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία.

Μπορεί ο κ. Ερντογάν να δεσμεύθηκε και πάλι στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έχει ληφθεί, παρέλειψε τεχνηέντως όμως να διευκρινίσει ότι η «απόφαση» συνδέεται ευθέως με επιδίωξη ανταλλαγμάτων στη Θράκη.

Ενδεικτικό των προθέσεων Ερντογάν είναι άλλωστε το γεγονός ότι κατά τις κοινές δηλώσεις που έκαναν ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο κ. Ερντογάν απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στη Χάλκη αφήνοντας τον ίδιο τον κ. Ομπάμα να εκφράσει την ικανοποίησή του για την «απόφαση» της τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει και πάλι τη Χάλκη.

Ο Μπαγίς επαναφέρει την πάγια τουρκική θέση

Σαν να μην έφτανε αυτό, αμέσως μετά τις δηλώσεις Ομπάμα, η τουρκική διπλωματία προέβη σε «διευκρινιστική» τοποθέτηση δια του υπουργού Επικράτειας Εγκεμέν Μπαγίς στο κρατικό πρακτορείο «Ανατολή».

Ο κ. Μπαγίς επανήλθε στη γνωστή τουρκική θέση ότι θα γίνουν βήματα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά θα πρέπει αυτά να συνδυασθούν με αντίστοιχα βήματα για τη Θράκη.

«Το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας κύριοι Καραμανλής και Παπανδρέου δεν είχαν προβεί στα αναγκαία βήματα παρότι είχαν δώσει επανειλημμένως υποσχέσεις στον πρωθυπουργό της Τουρκίας δείχνει και πού κολλάει το ζήτημα» είπε ο κ. Μπαγίς.

Βάζοντας πάλι το ζήτημα στη βάση των διμερών παραχωρήσεων, ο κ. Μπαγίς εξέφρασε την ελπίδα «τα προβλήματα διαβίωσης των αδελφών μας της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και των Ορθόδοξων πολιτών μας που ζουν στην Τουρκία θα ξεπερασθούν και σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία επιδεικνύει την καλή της θέληση».

Ωστόσο, οι τουρκικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί πως η Σχολή θα επαναλειτουργήσει μόλις αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της χώρας, στο τέλος του έτους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέβλεψε επαναλειτουργία της Χάλκης στις αρχές του 2013. Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα ο κ. Βαρθολομαίος είχε προσκληθεί στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, προκειμένου να εκθέσει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, τα αιτήματα των θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας.

Ωστόσο παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες σχετικά με το πλαίσιο επαναλειτουργίας της Σχολής ώστε πράγματι να εξασφαλισθεί η επάνδρωση και η συνέχεια του Πατριαρχείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ