Φαρμακείο... χωματερή, κίνδυνος - θάνατος για τη δημόσια υγεία - iefimerida.gr

Φαρμακείο... χωματερή, κίνδυνος - θάνατος για τη δημόσια υγεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης των φαρμάκων προκαλεί η εικόνα χωματερής που εμφανίζει το κεντρικό φαρμακείο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, στου Ρέντη.

Τα περισσότερα παράθυρα του δεύτερου και του τρίτου ορόφου του κτιρίου είναι σπασμένα, ο προαύλιος χώρος είναι ένας τεράστιος σκουπιδότοπος με στοίβες από πεταμένα ξύλα, παλιά έπιπλα, πλαστικές σακούλες, στρώματα ενώ χώρος είναι αφύλακτος και οι κλειδαριές των αποθηκών, σκουριασμένες.

Πιο ανησυχητικές είναι οι συνθήκες στο εσωτερικό του κτιρίου, όπου φυλάσσονται φάρμακα του Οργανισμού τα οποία διανέμονται στους ασφαλισμένους ασθενείς. Σύμφωνα με «Τα Νέα», στο ισόγειο της κεντρικής φαρμακαποθήκης, οι κούτες με υγειονομικό υλικό είναι στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη ενώ στους διαδρόμους «αποθηκεύονται» σφραγισμένα κουτιά με ιατρικό υλικό όπως διαλύματα έκπλυσης για εξωτερική χρήση.

Στον ίδιο διάδρομο υπάρχουν κλειστές κούτες που φέρουν το λογότυπο πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία ειδικεύεται μεταξύ άλλων σε φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, του διαβήτη, της ηπατίτιδας Β και ψυχικών διαταραχών.

«Αυτή η κατάσταση διαρκεί εδώ και 25 έτη» υποστήριξε, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, διευκρινίζοντας ότι ο νέος Οργανισμός κληρονόμησε τις συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις από το ΙΚΑ.

Χθες, έγινε έλεγχος στις εγκαταστάσεις από επιθεωρητή Υγείας σε συνεργασία με βοηθό φαρμακοποιού ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι πιθανόν να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Το πόρισμα αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Σε ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ υπογραμμίζεται ότι «από τη συγκεκριμένη αποθήκη ο Οργανισμός αξιοποιεί μόνο το 10% του χώρου. Το υπόλοιπο τμήμα της ανήκει στο ΙΚΑ», ενώ σημειώνεται επίσης ότι «τα φάρμακα και το υπόλοιπο υλικό διατηρούνται κάτω από πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες πριν μεταφερθούν σε μονάδες του ΕΟΠΥΥ στην περιφέρεια».

Ωστόσο, η διοίκηση του νέου Ταμείου υπό την ομπρέλα του οποίου λαμβάνουν ιατροφαρμακευτικήπερίθαλψη 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι, παραδέχεται ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις για την αποθήκευση φαρμακευτικών σκευασμάτων και υγειονομικού υλικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ