Τσίπρας για τις φωτιές: Ασύμμετρη απειλή, δύσκολη νύχτα-Δεν απέκλεισε προσπάθεια αποσταθεροποίησης [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Τσίπρας για τις φωτιές: Ασύμμετρη απειλή, δύσκολη νύχτα-Δεν απέκλεισε προσπάθεια αποσταθεροποίησης [εικόνες & βίντεο]

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πυροσβρεστικής -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τις 23:30 ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα, από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, λόγω των εξελίξεων με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος και ακολούθως ανέβηκαν για ενημέρωση.

Ενημέρωση για τις πυρκαγιες στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής. pic.twitter.com/Mc384YaDww

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή» και για δύσκολη νύχτα για την Αθήνα και την Ελλάδα. Ερωτηθείς αν βλέπει προσπάθεια αποσταθεροποίησης δεν το απέκλεισε: «Τώρα προέχει να δώσουμε την μάχη για τον έλεγχο των πυρκαγιών. Οταν έρθει η ώρα θα κάνουμε τις εκτιμήσεις που πρέπει» είπε.

«Αυτό που έχει σημασία τούτη την ώρα είναι η ανθρώπινη ζωή» είπε και πρόσθεσε: «Τα υλικά ξαναγίνονται, οι ανθρώπινες ζωές, όχι». Ζήτησε ψυχραιμία, υπευθυνότητα και εγρήγορση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και ευχαρίστησε πυροσβέστες και εθελοντές για την αυτοθυσία που έδειξαν.

«Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μία δύσκολη νύχτα για Ελλάδα. Πάνω από 600 άνδρες της πυροσβεστικής επιχειρούν με 300 οχήματα, ενώ υπάρχουν 3 μεγάλα μέτωπα, το ένα στον Κάλαμο το οποίο βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Τα 2 μέτωπα σε Κινέτα και Βουτζά δυστυχώς δεν είναι υπό έλεγχο, ευτυχώς όμως έχουν κοπάσει προς ώρας οι ισχυροί άνεμοι», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλα τα Σώματα είναι σε συντονισμό, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός, τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός και πως βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλους και σε όλες «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται».

«Πρέπει να είμαστε αυτή τη στιγμή όλοι σε μια διαρκή εγρήγορση και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός στο Κντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής -EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στην σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας, καθώς και οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Χρήστος Σπίρτζης μαζί με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη.

Ο Αλ. Τσίπρας κάνει δηλώσεις μετά την ενημέρωση για τις φωτιές -EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκονται και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος και Φώτης Κουβέλης, όπως και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων. Από εκεί, γίνεται ο συντονισμός του σχεδίου μεταφοράς ανθρώπων , που έχουν αποκλειστεί από τις πυρκαγιές, από την φρεγάτα «ΕΛΛΗ» και το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ», που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή του Άγιου Ανδρέα.

Σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας απόπλου βρίσκονται όλα τα πλοία μεταφοράς προσωπικού του ΠΝ στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ στο αρματαγωγό «ΡΟΔΟΣ» έχει επιβιβασθεί προσωπικό και λέμβοι της Ζ΄Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών. Επιπλέον με απόφαση του ΥΕΘΑ σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής για την περίθαλψη τραυματιών.

Ανήσυχος και προβληματισμένος ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλ. Τσίπρας από το αεροδρόμιο έσπευσε κατευθείαν στο Χαλάνδρι -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέμεινε για το υπόλοιπο πρόγραμμα και τη βράβευσή του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λόγω των εξελίξεων στη χώρα μας.

Τσίπρας για τις φωτιές: Ασύμμετρη απειλή, δύσκολη νύχτα-Δεν απέκλεισε προσπάθεια αποσταθεροποίησης [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός από τη Βοσνία εξέφρασε τον προβληματισμό του, για τα παράλληλα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν στην Αττική τη Δευτέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ενημερώθηκε μόλις προσγειώθηκε στο Μόσταρ, της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης «ότι είναι σε εξέλιξη μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική, με τρία παράλληλα πύρινα μέτωπα».

Σημείωσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και πρόσθεσε ότι επιχειρούν όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

«Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ό,τι ανθρωπίνως δυνατό για να τεθούν υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αλλά πρόσθεσε «Με προβληματίζουν οι παράλληλες εστίες, τόσο ανατολικά όσο και δυτικά της Αττικής».

Τσίπρας για τις φωτιές: Ασύμμετρη απειλή, δύσκολη νύχτα-Δεν απέκλεισε προσπάθεια αποσταθεροποίησης [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 5

Εσπευσμένα επέστρεψε και ο ΠτΔ
Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επέστρεψε σήμερα εσπευσμένα από την Μονεμβάσια λόγω των τελευταίων εξελίξεων με τις καταστροφικές σημερινές πυρκαγιές .

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ –ΜΠΕ ο κ. Παυλόπουλος καθόλη τη διάρκεια της επιστροφής ήταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που βρίσκονταν στο Μόσταρ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και με την αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Φωτογραφίες: Intimenews/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ/EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ