Δείτε την λίστα με τα συνηθέστερα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις - iefimerida.gr

Δείτε την λίστα με τα συνηθέστερα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις

FOROLOGIKES-DILOSEIS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Και τι δεν βλέπουν με τα μάτια τους οι εφοριακοί κάθε χρόνο όταν παραλαμβάνουν τις δηλώσεις των φορολογουμένων από τα χιλιάδες λάθη που κάνουν κατά την συμπλήρωση των στοιχείων τους. Σχεδόν ένας στους δέκα φορολογούμενους τα κάνει «σαλάτα».

Για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη που μάλιστα κοστίζουν ακριβά στο δημόσιο το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τα συνηθέστερα φορολογικά «μαργαριτάρια».

Συγκεκριμένα:

- Σε 21.477 δηλώσεις έχει συμπληρωθεί η ένδειξη που αφορά συνταξιούχο ηλικίας άνω των 65 για τον υπόχρεο ή τη σύζυγο, χωρίς εισόδημα από συντάξεις που κανονικά δικαιούται και πρέπει να λαμβάνει.

- Σε 13.619 δηλώσεις έχει καταχωρηθεί ημερομηνία θανάτου στο Μητρώο και η δήλωση υποβάλλεται χωρίς την ένδειξη του αποβιώσαντα (κωδ. 331) .

- Σε 16.859 δηλώσεις του οικ. έτους 2011 δεν υπήρχε η σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Παρατηρήθηκε μάλιστα ότι οι παρακρατηθέντες και προκαταβληθέντες φόροι από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα ήταν μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων εισοδημάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: η διαφορά μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5%. Επίσης, ο προκαταβληθείς ή ο παρακρατηθείς φόρος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.

- 18.271 ιδιοκτήτες ακινήτων ξέχασαν να συμπληρώσουν την επιφάνεια των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ είχαν συμπληρωθεί τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες ιδιοκατοίκησης κλπ).

- 32.313 παντρεμένοι που συμπλήρωσαν η ένδειξη «έγγαμος» και δεν συμπλήρωσαν τον ΑΦΜ συζύγου.

- Άλλοι 13.949 έχουν συμπληρώσει κωδικούς που αφορούν στη σύζυγο (πχ εισόδημα) αλλά δεν γράψανε τον ΑΦΜ της.

- Σε 9.870 δηλώσεις έχει παρατηρηθεί ότι ενώ η δήλωση υποβάλλεται ξεχωριστά από τη γυναίκα, ο σύζυγος έχει συμπληρώσει και δικούς της κωδικούς.

- Επίσης σε 7.513 δηλώσεις δεν είχε διαγραφεί ο Α.Φ.Μ. της πρώην συζύγου, στις περιπτώσεις υποβολής χωριστών δηλώσεων λόγω διάστασης των συζύγων.

- Σε 78.005 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί που αφορούν στην κύρια και στις δευτερεύουσες κατοικίες, εκτός από τους κωδικούς των ποσοστών συνιδιοκτησίας. Όταν η κύρια ή η δευτερεύουσα κατοικία είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη, ο φορολογούμενος θεωρεί ότι δεν πρέπει να συμπληρωθεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

- Σε 74.570 δηλώσεις δεν μεταφέρονται τα στοιχεία της μισθωμένης κύριας κατοικίας στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης.

- Σε 32.186 δηλώσεις δεν έχουν συμπληρωθεί οι μήνες ιδιοκατοίκησης της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών.

- Σε 25.859 δηλώσεις δεν συμφωνούν τα τετραγωνικά μέτρα της μισθωμένης κύριας κατοικίας που συμπληρώνονται στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης, με τα τετραγωνικά μέτρα του πίνακα δαπάνης ενοικίου.

- Σε 53.009 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί στοιχεία κυκλοφορίας αυτοκινήτων χωρίς αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

- Σε 5.897 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί μέτρα μήκους σκάφους χωρίς να αναγράφεται η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης.

- Σε 40.152 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας στον πίνακα δαπανών, αλλά «ξέχασαν» να μεταφέρουν σωστά τα ποσά στους κωδικούς 727-728 για τον προσδιορισμό ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης. Στους κωδικούς 727-728 συμπληρώνονται τα ποσά των τόκων και τα ποσά της αποπληρωμής του κεφαλαίου.

- Σε 9.887 δηλώσεις υπάρχουν συμπληρωμένα στοιχεία «εκπροσώπου», χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο (κηδεμόνα, αντιπροσώπου, προσωρινού διαχειριστή, αντικλήτου κ.τ.λ).

- Σε 7.227 δηλώσεις, ενώ είχαν συμπληρωθεί οι κωδικοί με τα ποσά των τόκων για συμβάσεις δανείων, δεν συμπληρώθηκαν οι κωδικοί 069-070 με τα συνολικά ποσά των δανείων.

Για διευκρινίσεις και απορίες, το τηλέφωνο επικοινωνίας με τη Δ/νση Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών είναι 210-3375315 έως -317.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ