Στιβ Μπάνον: Τα σχέδια για μεγάλο ακροδεξιό λαϊκιστικό κίνημα στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Στιβ Μπάνον: Τα σχέδια για μεγάλο ακροδεξιό λαϊκιστικό κίνημα στην Ευρώπη

Ο Στιβ Μπάνον πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ακροδεξιά «εξέγερση» στην Ευρώπη φιλοδοξεί να προκαλέσει ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τράμπ, μέσω της σύστασης ιδρύματος στα πρότυπα του Open Society του Σόρος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές του δηλώσεις στη Daily Beast, ο Στίβ Μπάνον σχεδιάζει τη σύσταση ενός ιδρύματος στην Ευρώπη με το όνομα «Το Κίνημα», το οποίο ελπίζει να οδηγήσει σε μία ακροδεξιά, λαϊκιστική εξέγερση στη Γηραιά Ήπειρο, ξεκινώντας από τις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Ο μη κερδοσκοπικός αυτός οργανισμός θα είναι μία κεντρική δεξαμενή δημοσκοπήσεων, συμβουλευτικής και ένα think tank έρευνας για ένα ετερόκλητο σχήμα δεξιών που πλημμυρίζουν την Ευρώπη, τις περισσότερες φορές χωρίς επαγγελματικές πολιτικές δομές ή αξιοσημείωτο προϋπολογισμό.

Οπως αναφέρει το dailyBeast, η φιλοδοξία του Μπάνον για τον οργανισμό του είναι να συναγωνιστεί τον αντίκτυπο του «Open Society» του Τζορτζ Σόρος, που έχει δώσει 32 εκατ. δολάρια για μεγάλες καμπάνιες των φιλελευθέρων από την ίδρυσή του το 1984.

Τα προηγούμενα χρόνια, ο Μπάνον είχε συνομιλίες με ακροδεξιές ομάδες σε όλη την Ευρώπη, από τον Νάιτζελ Φάρατζ και μέλη του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στη Δύση, μέχρι τον πρόεδρο της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν και τους Πολωνούς λαϊκιστές στην Ανατολή.

Οραματίζεται μία δεξιά υπερ-ομάδα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα μπορεί να προσελκύσει το ένα τρίτο των ευρωβουλευτών στις εκλογές του επόμενου Μαΐου. Ένα ενωμένο λαϊκιστικό μπλοκ αυτού του μεγέθους, σύμφωνα με τον Μπάνον, θα ήταν ικανό να εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δίνοντας στον Μπάνον μεγάλη δύναμη εντός του λαϊκιστικού κινήματος.

Το αρχηγείο του «Κινήματος» πιθανώς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου οι προσλήψεις για τη στελέχωσή του αναμένεται να ξεκινήσουν τους ερχόμενους μήνες. Ο Μπάνον σχεδιάζει να περνά το 50% του χρόνου του στην Ευρώπη, κυρίως στις Βρυξέλλες. Η αποστολή λέγεται επίσης ότι θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Ευρωπαϊκής δεξιάς και του αμερικανικού «Freedom Caucus», που υποστηρίζει τον Τραμπ.

Αφότου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάνον δράττεται της ευκαιρίας να σχεδιάσει την νέα Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία του. «Καλύτερα να βασιλεύω στην κόλαση, παρά να υπηρετώ στον παράδεισο», λέει ο ίδιος παραφράζοντας τη φράση του Διαβόλου στον «Χαμένο Παράδεισο» του Τζον Μίλτον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΙΒ ΜΠΑΝΟΝ ΕΕ λαΪκίστικά κόμματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ