Ετοιμάζουν Πούτιν -Τραμπ κρυφό σχέδιο για το Ουκρανικό; - iefimerida.gr

Ετοιμάζουν Πούτιν -Τραμπ κρυφό σχέδιο για το Ουκρανικό;

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λεπτομέρειες από την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Ντοναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Δευτέρα στο Ελσίνκι αρχίζουν σιγά-σιγά να βγαίνουν στο φως.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Μόσχας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ ο Ρώσος πρόεδρος διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις στον Αμερικανό ομόλογό του για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Interfax, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές.

Πάντως, το Bloomberg επικαλούμενο δικές του πηγές, αναφέρει ότι ο Πούτιν πρότεινε στον Τραμπ τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρότασή του στη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών που είχε χθες με πρεσβευτές στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται πρόσωπα τα οποία ήταν παρόντα.

Ο Τραμπ φέρεται να είπε στον Πούτιν να μην αναφερθεί στην πρόταση αυτή κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους ώστε να έχει χρόνο για να την επεξεργαστεί.

Τμήματα των περιοχών γύρω από το Λουγκάνσκ και το Ντονιέτσκ στην ανατολική Ουκρανία τελούν από τον Απρίλιο του 2014 υπό τον έλεγχο υποστηριζόμενων από τη Μόσχα ρωσόφωνων ανταρτών, οι οποίοι αποσκοπούν, όπως έχουν πει, στην προσάρτηση των εδαφών αυτών στη Ρωσία, όπως έγινε στην περίπτωση της Κριμαίας. Τον Μάιο του 2014 διεξήχθη στις περιοχές αυτές ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, όπου η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της απόσχισης. Ωστόσο, η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ προβλέπει ότι τα εδάφη αυτά θα παραμείνουν στην ουκρανική επικράτεια, αλλά έχει κολλήσει η εφαρμογή της.

Η Μόσχα θετική σε νέα συνάντηση Πούτιν-Τραμπ

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο Ρώσος πρεσβευτής δήλωσε ακόμη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει την πρόταση για μια νέα συνάντηση των δύο προέδρων. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τον Πούτιν στην Ουάσινγκτον το φθινόπωρο, λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι που προκάλεσε έντονη κριτική στις ΗΠΑ.

Μετά το τετ-α-τετ της Δευτέρας ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά εμπιστεύεται τον Βλαντίμιρ Πούτιν όταν του δηλώνει ότι η χώρα του δεν αναμίχθηκε στην προεκλογική διαδικασία το 2016, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, αλλά και τον Τύπο.

Χθες, πάντως, ανέκρουσε πρύμνα λέγοντας ότι θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο τον Πούτιν -ως πρόεδρο της χώρας του- για την καταγγελλόμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ