Σε περιδίνηση οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας -Για αποκλιμάκωση ψάχνει το Μαξίμου - iefimerida.gr

Σε περιδίνηση οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας -Για αποκλιμάκωση ψάχνει το Μαξίμου

Αποφασισμένοι να κρατήσουν ισορροπίες και να… αποφορτίσουν την ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας που εκδηλώθηκε τα τελευταία 24ωρα, είναι στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Η απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας, συνοδεύτηκε με ακύρωση της επίσκεψης τουυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα.

Κυβερνητικό στέλεχος, χαρακτήριζε στο iefimerida «αναμενόμενες» τις αντιδράσεις της Μόσχας, στον απόηχο των απελάσεων. Ενώ ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida, διαβεβαιώνουν ότι βούληση της ηγεσίας του Μαξίμου είναι να μην υπάρξει κλιμάκωση από δω και στο εξής. «Πήραμε κάποια μέτρα, παρακολουθούμε τις αντιδράσεις της Μόσχας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να μην δώσουμε συνέχεια» σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Η αμηχανία, πάντως, στην κυβέρνηση ήταν διάχυτη και για το λόγο αυτό υπήρξε και το τετ α τετ Κοτζιά-Τσίπρα προκειμένου να συνεκτιμηθούν όλες οι τελευταίεςεξελίξεις και να χαράξουν «γραμμή» για τα επόμενα βήματα. Η συνάντηση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και ολοκληρώθηκε -χωρίς δηλώσεις - στις 18:30. Ενδεικτικό της έκτακτης κατάστασης ήταν πως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έφυγε από το υπουργείο, ενώ ήταν σε εξέλιξη ημερίδα για τις νομικές πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών.
Αν και ο ίδιος δεν είπε το λόγο της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό, είναι βέβαιο πως πρόκειται για τις τεταμένες σχέσεις, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, της Αθήνας με τη Μόσχα.

«Αδειασμα» Μόσχας σε Κοτζιά

Είχε προηγηθεί ένα πινγκ πονγκ ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα για το ποιος είχε καλέσει τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Ολα ξεκίνησαν όταν η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ το φθινόπωρο.

Διπλωματικές ανέφεραν ακολούθως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα» και πρόσθεσαν πως «το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά».

Ακολούθησε το ηχηρό και μεγαλοπρεπές «άδειασμα» εκ μέρους της Ρωσικής πρεσβείας στον Νίκο Κοτζιά, μέσω ενός tweet που γεμάτο νόημα «έδινε» τον Έλληνα ΥΠΕΞ, παραθέτοντας παλαιότερες δηλώσεις του με τον ίδιο να προσκαλεί τον ομόλογό του να έρθει στην Αθήνα το Σεπτέμβριο.

Και ο Νίκος Κοτζιάς κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις 13 Ιουνίου είχε δηλώση μετά την συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόβ ότι «επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για να προετοιμάσουμε το ταξίδι του Πρωθυπουργού της Ελλάδας εδώ στην Μόσχα».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα των δηλώσεών του στο 9' 10'' του βίντεο:

«Χαστούκι» και για τη συμφωνία των Πρεσπών

Υπενθυμίζεται, οτι αρνητικά ήχησε στην Αθήνα η παρέμβαση της Μαρίας Ζαχάροβα για το Ονοματολογικό, οπότε και είχε υπογραμμίσει ότι αυτή προκάλεσε βαθιά ρήξη στην κοινωνία, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως δεν ενισχύει την ασφάλεια των Βαλκανίων. Εξού και δεν την άφησε αναπάντητη, με τον Νίκο Κοτζιά να κάνει λόγο για ασέβεια και παρέμβαση στα εσωτερικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αθήνα Μόσχα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ