ΣτΕ: Στη θέση της παραμένει η σημερινή διοίκηση του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας της Τήνου - iefimerida.gr

ΣτΕ: Στη θέση της παραμένει η σημερινή διοίκηση του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας της Τήνου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζει την διοίκηση του ιδρύματος της Ευαγγελίστριας Τήνου η σημερινή διοικούσα επιτροπή οπότε και θα αναλάβουν καθήκοντα τα νέα μέλη που θα αναδειχθούν από τις εκλογες στος 22 Ιουλίου.

Αυτό έκρινε το ΣτΕ για λόγους δημοσίου συμφέροντος κάνοντας μερικώς δεκτή την αίτηση αναστολής του μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου ο οποίος μαζί με άλλους προσφεύγοντες υποστήριζε ότι η πρόωρη κατάργησή του μετά τη συμπλήρωση ενός μόνο εξαμήνου από την έναρξη της θητείας του είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της νομοθεσίας.

Το ιστορικό

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παρά της έντονες αντιδράσεις του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, έκανε αποδεκτή την βουλευτική τροπολογία (εντάχθηκε στο νόμο 4521/2018) με την οποία το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου επιστρέφει στο προ του 2014 καθεστώς, δηλαδή μετατρέπεται από εκκλησιαστικό ίδρυμα σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και περιέρχεται στον κρατικό έλεγχο και εποπτεία.
Με διάταξη του ίδιου νόμου καταργείται η συμμετοχή του επιχώριου Μητροπολίτη Σύρου και προέδρου του Ιδρύματος στη ψηφοφορία μεταξύ των μελών της διοικούσας επιτροπής για την ανάδειξη του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέας του Ιδρύματος.
Στη συνέχεια με απόφαση του συντονιστή αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου Νίκου Θεοδωρίδη, προκηρυχτήκαν εκλογές για την 22α Ιουλίου 2018 μόλις επτά μήνες μετά από τις προηγούμενες, για την ανάδειξη νέας 9μελούς διοικούσας επιτροπής στο Ίδρυμα και την ανάδειξη πέντε αναπληρωματικών μελών της.
Στο ΣτΕ εκτός από τον μητροπολίτη είχαν προσφύγει ο αντιπρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και δυο μέλη της διοικούσας επιτροπής οι οποίοι εξελέγησαν κατά τις αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν την 10ηΔεκεμβρίου 2017 και είχαν θητεία σε βάθος χρόνου μιας τριετίας (μέχρι 31.12.2020).

Η απόφαση

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν οινέμπορε χορηγήσει αναστολή ως προς σκέλος που αφορά την διεξαγωγή των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, ωστόσο χάριν της ανάγκης διασφαλίσεως της συνεχούς λειτουργίας του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου –δεδομένου μάλιστα ότι κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται στην Τήνο δυο μεγάλες πανηγύρεις (του Οράματος της Οσίας Πελαγίας, στις 23 Ιουλίου και του Δεκαπενταύγουστου (της Παναγίας) όπου στην Τήνο συρρέουν χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα- το ΣτΕ χάριν του Δημοσίου συμφέροντος διέταξε, η διοίκηση του Ιδρύματος να πραγματοποιείται από την υφισταμένη διοικούσα επιτροπή μέχρι 30 Οκτωβρίου 2018 που θα αναλάβει καθήκοντα η νέα διοικούσα επιτροπή η οποία θα αναδειχθεί από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣτΕ Τήνος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ