Ταϊλάνδη: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των 12 παιδιών -Εσκαβαν για να βγουν έξω, πώς επέζησαν [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Ταϊλάνδη: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των 12 παιδιών -Εσκαβαν για να βγουν έξω, πώς επέζησαν [εικόνες & βίντεο]

Τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους μιλούν για την περιπέτεια στο σπήλαιο (Φωτογραφία: AP/ Vincent Thian)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φορούσαν τις φανέλες της ομάδας που ένωσε τον κόσμο, των «Αγριόχοιρων». Επαιξαν λίγο ποδόσφαιρο. Και στη συνέχεια πήραν θέση απέναντι στους δημοσιογράφους, για να μιλήσουν για πρώτη φορά για την περιπέτειά τους.

Ηταν τα 12 παιδιά που διασώθηκαν από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, μαζί με τον προπονητή τους. Και οι μαρτυρίες τους από τα όσα έζησαν ήταν συγκλονιστικές.

«Επειτα από δύο ημέρες αρχίσαμε να νιώθουμε αδύναμοι. Δεν είχαμε φαγητό. Πίναμε νερό που έπεφτε από τους βράχους», είπε ο 16χρονος Πορντσάι Καμλουάν, περιγράφοντας πώς επέζησαν χωρίς τροφή και νερό, μέχρι να τους εντοπίσουν. «Το νερό ήταν καθαρό», συμπλήρωσε.

«Προσπαθούσα να μην σκέφτομαι το φαγητό, γιατί αυτό θα με έκανε να πεινάσω», είπε ο 11χρονος Τσανίν «Τίταν» Βιμπρουνρουνγκρουεάνγκ, αλλά παραδέχθηκε ότι δυσκολευόταν να βγάλει το ρύζι από το μυαλό του. Αλλο παιδί είπε ότι προσπαθούσε να κρατά συνεχώς το στομάχι του γεμάτο με νερό, για να μην πεινάει.

Ταϊλάνδη: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των 12 παιδιών -Εσκαβαν για να βγουν έξω, πώς επέζησαν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

«Είναι ένα θαύμα», δήλωσε ο 14χρονος Αντούλ Σαμ-ον, αναφερόμενος στη διάσωση. Ο προπονητής, Εκαπχολ «Ακε» Τσανταγονγκ αποκάλυψε ότι τα παιδιά είχαν σκάψει τούνελ, ελπίζοντας να βρουν διέξοδο, προτού τους ανακαλύψουν οι δύτες. «Προσπαθούσαμε να βγούμε γιατί πιστεύαμε ότι δεν μπορούσαμε απλά να περιμένουμε τις αρχές να μας βρουν», είπε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα παιδιά, έπειτα από την προπόνησή τους, αποφάσισαν να πάνε στο σπήλαιο γιατί δεν το είχαν ξαναδεί. Ομως, τη στιγμή που αποφάσισαν να βγουν, συνειδητοποίησαν ότι τους είχε παγιδεύσει το νερό από τις βροχοπτώσεις. Στη συνέχεια, κινήθηκαν προς τα πίσω. Ο προπονητής είπε στα παιδιά να μην φοβούνται, γιατί πίστευε ότι η στάθμη του νερού θα υποχωρούσε την επόμενη ημέρα.

Σε αντίθεση με τις αρχικές πληροφορίες, όλα τα παιδιά ήξεραν κολύμπι, δήλωσε ο Ακε. Και πρόσθεσε ότι είχαν σκεφτεί να βγουν κολυμπώντας. Επιβεβαίωσε επίσης ότι τα αγόρια θέλουν να χειροτονηθούν βουδιστές μοναχοί, για να τιμήσουν τη μνήμη του δύτη που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Ταϊλάνδη: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των 12 παιδιών -Εσκαβαν για να βγουν έξω, πώς επέζησαν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Η στιγμή που τους ανακάλυψαν

Τα παιδιά έσκαβαν προσπαθώντας να βρουν διέξοδο, όταν Βρετανοί δύτες εντόπισαν την ομάδα. Ακουσαν φωνές και ο Αντούλ- ο μόνος που μιλούσε αγγλικά- προσφέρθηκε να κάνει έρευνα. Δήλωσε ότι ήταν τόσο σοκαρισμένος όταν αντίκρισε τους δύτες, που το μόνο που μπορούσε να πει ήταν «γεια».

«Δεν ήξερα τι να του πω. Ημουν σοκαρισμένος. Μετά με ρώτησε αν είμαι καλά, οπότε του είπα ότι ήμουν», είπε ο 14χρονος.

Ταϊλάνδη: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των 12 παιδιών -Εσκαβαν για να βγουν έξω, πώς επέζησαν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Η σχέση με τους δύτες

Τα παιδιά μίλησαν και για τη σχέση που ανέπτυξαν με τους δύτες, μέχρι να καταστρωθεί το πλάνο για τον απεγκλωβισμό τους.

«Παίζαμε ντάμα. Ο Μπαϊτοέι (ένας από τους δύτες) κέρδιζε πάντα και ήταν ο βασιλιάς της σπηλιάς», είπε ο Τίταν.

Δίπλα στα παιδιά, στη συνέντευξη Τύπου, ήταν και κάποιοι από τους δύτες του πολεμικού ναυτικού που βοήθησαν στον απεγκλωβισμό τους. Μάλιστα, αρκετά από τα αγόρια δήλωσαν ότι θέλουν να γίνουν και αυτά δύτες όταν μεγαλώσουν.

Ταϊλάνδη: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των 12 παιδιών -Εσκαβαν για να βγουν έξω, πώς επέζησαν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3

Η συγγνώμη στους γονείς

Προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου, τα περισσότερα παιδιά δεν παρέλειψαν να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη στους γονείς τους, επειδή αποφάσισαν να εξερευνήσουν μια σπηλιά, ενώ τους είχαν πει μόνο ότι θα πήγαιναν να παίξουν ποδόσφαιρο.

Πάντως, έδωσαν υποσχέσεις για το μέλλον. Ενα παιδί δεσμεύθηκε ότι στο εξής θα είναι πιο προσεκτικό. Αλλο είπε ότι αυτή η εμπειρία του δίδαξε να είναι πιο υπομονετικό και δυνατό. Και έπειτα από όλα αυτά, τα 12 αγόρια πλέον μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, αφού πριν από τη συνέντευξη Τύπου είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Πληροφορίες: Guardian, BBC, CBS
Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ταϊλάνδη σπήλαιο 12 παιδιά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ