Βίτσας: Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλες τις διαστάσεις του - iefimerida.gr

Βίτσας: Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλες τις διαστάσεις του

Ο Δημήτρης Βίτσας/ Φωτογραφία intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, υπάρχει σαφής αναφορά ότι πρέπει να φτάσουμε μέχρι το τέλος του 2018 σε μία κοινή συμφωνία, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου πρέπει να δούμε πού έχουμε φτάσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι είναι ένας ανοιχτός δρόμος για διαβουλεύσεις, για να πάμε στο τέλος του 2018 σε μία ολοκληρωμένη πρόταση και να συμφωνήσουμε», τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στα σημεία που επικεντρώνεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από δω και στο εξής, τονίζοντας ότι «επιδιώκουμε ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, πρώτα και κύρια στα νησιά. Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 έχουμε ήδη 30.000 αιτήματα ασύλου, έχουν εξεταστεί 21.000 που αφορούν όλη την Ελλάδα - όχι μόνο τα νησιά αλλά και τους εισερχόμενους από τα βόρεια σύνορα. Φτιάξαμε νέες ομάδες εργασίας στα νησιά για την ταχύτερη απονομή του ασύλου, κι έχουμε λύσει πλήρως το ζήτημα διερμηνείας και συγκροτούμε κινητές μονάδες καταγραφής ασύλου στα νησιά».

Το δεύτερο σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η κυβέρνηση, είναι «η αποσυμπίεση των νησιών. Από 1/3/2018 - 30/6/2018 έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 6.618 ευάλωτοι ή άνθρωποι που πήραν άσυλο και έχουν επιστραφεί από τα νησιά με όλους τους τρόπους επιστροφών, 430. Έχουμε μία αρκετά μεγάλη δυσκολία σε σχέση με όλη τη διαδικασία των επιστροφών κι όλο αυτό έχει να κάνει με την εξέταση του ασύλου. Επικεντρωνόμαστε στις εθελοντικές επιστροφές» ανέφερε.

Τρίτο σημείο είναι η δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα. «Επαναλειτουργήσαμε μία σειρά από χώρους φιλοξενίας στα Οινόφυτα, στην Ελευσίνα, στο Βαγιοχώρι, και συγχρόνως ανασυντάξαμε υπάρχοντες χώρους φιλοξενίας. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να αποσυμπιέσουμε μία δύσκολη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στα Διαβατά και στα Λαγκαδίκια και που σήμερα είναι πολύ καλύτερη. Έχουμε εξασφαλίσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και κάναμε μία ανοιχτή πρόσκληση να νοικιάσουμε αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας. Συμφωνήσαμε με Ύπατη Αρμοστεία για 2.000 θέσεις σε διαμερίσματα σε περιοχές της Ελλάδας και βρισκόμαστε στην τελική φάση να εγκριθούν επιπλέον 5000 θέσεις, κατοικίες, με βάση το πρόγραμμα HELIOS που αφορά αυτούς τους ανθρώπους που ήδη έχουν πάρει άσυλο αλλά διαμένουν, ως αιτούντες άσυλο. Αυτές είναι οι βασικές μας προτάσεις για τα εσωτερικά».

Επιπλέον ο υπουργός σημείωσε: «Η απόφαση του υπουργείου είναι ότι δεν θα ανοίξει κανένα καινούριο hot spot στα νησιά. Θα γίνει προσπάθεια αποσυμπίεσης για τα νησιά. Ειδικότερα για τη Σάμο ακολουθούμε ένα δρόμο. Έχουμε κάνει προτάσεις και προς τους θεσμικούς φορείς να φτιάξουμε ένα καινούριο ΚΥΤ, το οποίο θα λειτουργήσει όταν κλείσει αυτό που υπάρχει σήμερα. Δεν θα υπάρξουν δηλαδή, ποτέ δύο ΚΥΤ στη Σάμο. Το τέταρτο ζήτημα που εστιάζουμε είναι το ζήτημα της ένταξης. Ήδη ολοκληρώνονται μία σειρά από πιλοτικά προγράμματα. Το ότι ολοκληρώνονται, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν. Σημαίνει ότι θα περάσουν σε ένα άλλο επίπεδο. Ήδη έχουμε συγκροτήσει μία επιχειρησιακή συντονιστική ομάδα από διάφορα υπουργεία, ώστε να βλέπουν τις διαδικασίες της ένταξης».

Ο κ. Βίτσας αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας- Γερμανίας κι Ισπανίας υπογράμμισε πως η πολιτική αυτή συμφωνία έχει πέντε στοιχεία:

  •  Παλεύουμε όλοι μαζί ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκός δρόμος για το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού κι όχι μονομερείς ενέργειες.  
  •  Τα κράτη πρώτης υποδοχής να ενισχυθούν οικονομικά και σε προσωπικό, κι ιδιαίτερα μάλιστα σε επίπεδο διερμηνείας. Πχ. Στη Μόρια μιλιούνται 38 γλώσσες και διάλεκτοι.  
  •  Κοινή αντιμετώπιση σε περίπτωση νέας προσφυγικής κρίσης.  
  • Μελλοντική ενεργοποίηση διαδικασιών «επανεισδοχών» ανθρώπων που έχουν βρεθεί σε γερμανοαυστριακά σύνορα και έχουν καταγραφεί σε Ελλάδα και Ισπανία. Ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι την ίδια περίοδο θα υλοποιηθούν οι 2.000 οικογενειακές επανενώσεις που έχουν γίνει δεκτές από τη Γερμανία, ενώ αναμένεται η εξέταση
  • επιπλέον 900 αιτημάτων.  
  • Οποιαδήποτε συμφωνία ισχύει ώσπου να υπάρξει ένα κοινό σύστημα (Δουβλίνο 4).

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Βίτσας για τη δομή ΠΙΚΠΑ της Λέσβου, ανακοίνωσε πως «πρόθεση του υπουργείου είναι η ανοιχτή δομή του ΠΙΚΠΑ να περάσει υπό την ευθύνη του ΥΜΕΠΟ κι οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να συνεχίσουν να εργάζονται ως συνεργάτες του υπουργείου».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ