Με «θα» και απίστευτες παροχές μπαίνουμε στην προεκλογική περίοδο - iefimerida.gr

Με «θα» και απίστευτες παροχές μπαίνουμε στην προεκλογική περίοδο

Με «θα» και απίστευτες παροχές μπαίνουμε στην προεκλογική περίοδο / Φωτογραφία: AP Photo/Giannis Papanikos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με συγκεκριμένες και... υπονοούμενες υποσχέσεις, μπαράζ από «ΘΑ» γενικής στόχευσης αλλά και αρκετά εξειδικευμένα και προς ευδιάκριτες κοινωνικές ομάδες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε επί της ουσίας την προεκλογική εκστρατεία.

Έστω και χωρίς ο ίδιος να έχει καταλήξει οριστικά για το πότε θα στηθούν οι κάλπες...

Την προεκλογική παροχολογία, μπορεί να την διαψεύδουν επισήμως, ως τέτοια, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στις δημόσιες (και εντυπωσιακά αυξημένες επ’ εσχάτοις...) ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις τους. Αλλά... δεν την αρνούνται! Επιλέγουν να αναπαράγουν τον γνωστό (επίσης προεκλογικό) πρωθυπουργικό τρικάκι « είναι δίκαιο, έγινε πράξη» και ακολούθως να εξειδικεύουν και να αναλύουν τα «ΘΑ»...

Από το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε η δέσμευση (που θα περιληφθεί στον νέο προϋπολογισμό) για φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 700 εκατομμυρίων, κυρίως για την μεσαία τάξη η οποία έχει σηκώσει το μεγαλύτερο φοροδοτικό βάρος. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα προκύψει ως αποτέλεσμα μείωσης του ΕΝΦΙΑ (κάτι στο οποίο μάλλον θα έχουν αντιρρήσεις οι δανειστές) ή αναδιαμόρφωση των φορολογικών κλιμάκων. Αυτό το τελευταίο θεωρείται πιο εύκολο, με δεδομένο μάλιστα ότι σε συνδυασμό με την επερχόμενη μείωση του αφορολόγητου, θα έχει μικρότερη δημοσιονομική επιβάρυνση.

Ενδιαφέρον θα έχει, πάντως, να διευκρινισθεί από το οικονομικό επιτελείο πως και με ποια κριτήρια ορίζει την «μεσαία τάξη», με δεδομένο ότι με τα σήμερα ισχύοντα «προνομιούχοι έχοντες» θεωρούνται όσοι έχουν εισόδημα (και μάλιστα σε οικογενειακή βάση) από 20.000 και άνω, δηλαδή «καθαρά» κατι περισσότερο από 900-1000 ευρώ τον μήνα.

Ενδεικτική του σχεδιασμού και της κλιμάκωσης της παροχολογίας ( με πιθανό ορίζοντα των εκλογών στις αρχές του 2019, το αργότερο τον Μάιο) είναι και η πληροφορία έγκυρων κύκλων ότι η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, ήταν έτοιμη αυτές τις μέρες ν’ ανακοινώσει την παροχή συντάξεων σε 160.000 δικαιούχους που αναμένουν επί πολύ χρόνο την τακτοποίηση της «εκκρεμότητας» τους, αλλά ύστερα από εντολή του Μαξίμου, η αναγγελία αναβλήθηκε για το τέλος του χρόνου, ώστε να συμπέσει (και να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο) με τις άλλες σχεδιαζόμενες «παροχές».

Το «βαρύ πυροβολικό» της παροχολογίας, βέβαια, παραμένει η διάχυτα καλλιεργούμενη αίσθηση ότι η κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (σε συνεννόηση και κατά παραχώρηση από τους δανειστές, ή με μονομερή ενέργεια από πλευράς Αθηνών και δημιουργία κλίματος ρήξης μαζί τους, μετά την «καθαρή έξοδο») θα αναγγείλει περί το τέλος του έτους την αναστολή, χωρίς να εξειδικεύει την διάρκειά της, της προαποφασισμένης νέας περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019- στην πράξη δηλαδή, από τον προσεχή Δεκέμβριο που οι συνταξιούχοι θα εισπράξουν τις συντάξεις Ιανουαρίου.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ προεκλογική περίοδος θα παροχές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ