Η Ισπανία είναι ο νέος προορισμός των προσφύγων που ταξιδεύδουν προς την Ευρώπη - iefimerida.gr

Η Ισπανία είναι ο νέος προορισμός των προσφύγων που ταξιδεύδουν προς την Ευρώπη

Φουσκωτό που παράτησαν Μαροκινοί μετανάστες σε ισπανική ακτή (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ιταλία ήταν μέχρι πρότινος ο βασικός προορισμός των προσφύγων που επιδιώκουν μέσω της Μεσογείου να περάσουν στην Ευρώπη, αλλά το τελευταίο διάστημα επιλέγουν ολοένα και συχνότερα μια άλλη θαλάσσια οδό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) η Ισπανία έχει εξελιχθεί στη νέα κύρια διαδρομή για τους μετανάστες στην Ευρώπη, αφού μέχρι τα μέσα Ιουλίου έφθασαν στη χώρα της Ιβηρικής 18.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τη Βόρεια Αφρική, ενώ άλλοι 3.000 μετανάστες προσπάθησαν να εισβάλουν στους ισπανικούς θυλάκους της Μελίγια και της Θέουτα κοντά στο Μαρόκο. Έτσι ο αριθμός των προσφύγων που επέλεξε τη δυτική διαδρομή της Μεσογείου τριπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και ξεπερνά πλέον τις αφίξεις στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Στην Ιταλία έφθασαν φέτος 80% λιγότεροι πρόσφυγες απ’ ό,τι στο πρώτο επτάμηνο του περασμένου χρόνου, κάπου 17.800 -εξέλιξη που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη σκληρή πολιτική που ακολουθεί εδώ και εβδομάδες η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της χώρας.

Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, οι αφίξεις των προσφύγων στη χώρα μας αυξάνουν και πάλι -έχουν ήδη καταγραφεί κάπου 14.700 φέτος. Συνολικά μέχρι τα μέσα Ιουλίου έφθασαν στην Ευρώπη διά της Μεσογείου σχεδόν 51.000 άνθρωποι από 110.000 το 2017 και 241.000 πρόπερσι, ενώ κάπου 1.500 έχασαν τις ζωές τους στην προσπάθειά τους να περάσουν στη Γηραιά Ήπειρο.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι στη διάσωση, λόγω των πολλών θανάτων στη Μεσόγειο επικρίνοντας χώρες όπως η Ιταλία και η Μάλτα, οι Αρχές των οποίων εμποδίζουν ή καθιστούν αδύνατες τις επιχειρήσεις διάσωσης από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ