Βρετανία: Νέα μάχη για τη Μέι σήμερα στο κοινοβούλιο -Για το εμπόριο - iefimerida.gr

Βρετανία: Νέα μάχη για τη Μέι σήμερα στο κοινοβούλιο -Για το εμπόριο

Τερέζα Μέι/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με μία μάχη για το εμπόριο σήμερα στο κοινοβούλιο, με τους φιλοευρωπαίους βουλευτές να ελπίζουν να επηρεάσουν τα σχέδιά της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μία ημέρα αφού υπέκυψε στα αιτήματα των υποστηρικτών του Brexit.

Χθες αποκαλύφθηκε πόσο τρωτή είναι η Μέι στο κοινοβούλιο, όταν η απόφασή της να αποδεχθεί τα αιτήματα βουλευτών υπέρ του Brexit προκάλεσε ανταρσία μεταξύ αυτών που θέλουν τις στενότερες δυνατές σχέσεις με την ΕΕ.

Σε δύο από τις χθεσινές ψηφοφορίες η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Μέι μειώθηκε στις 3 έδρες, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η πρωθυπουργός θα δυσκολευθεί να περάσει τη νομοθεσία του Brexit από ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο, το οποίο θα μπορούσε πιθανόν να απειλήσει την έγκριση της όποιας συμφωνίας για το Brexit με την ΕΕ.

Η Μέι δεσμεύθηκε να εμμείνει στο σχέδιό της να διαπραγματευτεί τους στενότερους δυνατούς εμπορικούς δεσμούς με την ΕΕ, λέγοντας ότι η στρατηγική της είναι η μοναδική που μπορεί να ικανοποιήσει τους στόχους της κυβέρνησης για το Brexit, το οποίο σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στην εξωτερική και εμπορική πολιτική της Βρετανίας εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, αυτό ικανοποίησε πολύ λίγους, βαθαίνοντας τις διαφωνίες εντός του Συντηρητικού κόμματος, που μέχρι στιγμής έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις ςτις συνομιλίες με την ΕΕ, και προκαλώντας έναν πόλεμο δηλώσεων μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Brexit.

«Δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους. Πρέπει να έχουμε μια συμβιβαστική θέση που να δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να πετύχει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ στο ραδιόφωνο του BBC. «Τώρα εξαρτάται από τους 27 της ΕΕ να καθορίσουν τι είδους σχέση έχουν μαζί μας».

Η σημερινή ψηφοφορία θα αφορά το νομοσχέδιο για το εμπόριο, που επικεντρώνεται στη μετατροπή των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών σε διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία. Είναι ένα τεχνικού χαρακτήρα νομοσχέδιο και δεν προοριζόταν αρχικά για να καθορίσει τη νέα εμπορική πολιτική.

Οι φιλοευρωπαίοι βουλευτές κατέθεσαν μια τροποποίηση στη διατύπωση του νομοσχεδίου σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν την κυβέρνηση να επιδιώξει μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, εάν οι υπουργοί δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα θεσπίζει «μια περιοχή απρόσκοπτου, ελεύθερου εμπορίου για αγαθά».

Η Βουλή θα ψηφίσει επίσης επί της προσπάθειας της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διακοπή των εργασιών της για το καλοκαίρι, με τη σχετική ημερομηνία να μεταφέρεται αυτή την Πέμπτη από την επόμενη εβδομάδα, κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί λογική κίνηση καθώς υπάρχουν λίγες κοινοβουλευτικές εκκρεμότητες για τις υπόλοιπες ημέρες. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια κίνηση από μία κυβέρνηση που βρίσκεται σε πανικό εξαιτίας των κρουσμάτων ανταρσίας στο Συντητηρικό κόμμα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ